Roblon Prisen går til opgave om oplevelsesbaseret CSR
Årets store Roblon Prisen på 100.000 kroner er netop blevet uddelt til to kandidater på Aalborg Universitet, som med udgangspunkt i blandt andre Sticks 'n' Sushi har skrevet opgave om oplevelsesbaseret CSR-kommunikation.
Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen har modtaget Roblon Fondens store pris på 100.000 kroner for deres kandidatopgave på AAU om emotionel, oplevelsesorienteret kommunikation af bæredygtighed..
Restaurantkæden Sticks 'n' Sushi arbejder systematisk med CSR og har gjort det i mange år. Kæden gør en kæmpe CSR-indsats, men opdager kunderne det? To kandidatstuderende på Aalborg Universitet (AAU) har sat sig for at undersøge sushi-kæden samt restauranten Nose2Tail i Kødbyden i København. Opgaven, der kom ud af deres undersøgelser, er netop blevet prisbelønnet med den store Roblon Prisen på 100.000 kroner, som Roblon Fonden står bag.
Fakta om Roblon Prisen
- Roblon Fonden uddeler hvert år Roblon Prisen på 100.000 kroner.
- Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen modtager prisen for deres speciale Oplevelsen af bæredygtighed, som de afleverede i maj 2012.
- Sarai Løkkegaard er i dag ansat som videnskabelig assistent på Innovationsnetværket for Marked, Kommunikation og forbrug på AAU, mens Kristina Skovgaard Pedersen er ansat som Communications Manager i softwarevirksomheden GateHouse og samtidig fungerer som ekstern lektor på AAU.
Emotionsbaseret kommunikationsstrategi
Roblon Fonden uddeler hver år Roblon Prisen på 100.000 kroner til en nybagt kandidat ved Aalborg Universitet, som har skrevet et fremadrettet, innovativt og nyskabende projekt af høj kvalitet, der vil kunne give afsmitning i Nordjylland.
De to prismodtagere Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen har skrevet kandidatopgaven i forbindelse med deres studier i kommunikation på AAU. Specialet har fokus på emotionel, oplevelsesorienteret kommunikation af bæredygtighed.
Læs også: Ægte engagement gør CSR-strategien levende
Specialet præsenterer teoretiske, analytiske og praktiske udredninger af, hvordan bæredygtighed gennem oplevelser kan blive en parameter, der både giver værdi til virksomheders profilering og fungerer som katalysator for mere bæredygtig forbrugsadfærd.
Kunderne opdager ikke indsatsen
Konklusionen i kandidatopgaven er, at Sticks 'n' Sushi, som gør en stor indsats i forhold til CSR, får mindre ud af indsatsen i forhold til kunderne end restauranten Nose2Tail i Kødbyen. Kort og godt: Nose2Tail gør en mindre CSR-indsats end Sticks 'n' Sushi, men får mere ud af indsatsen i forhold til kunderne.
Vi er beærede over at modtage prisen, og vi er glade for, at andre også ser potentialet i vores forskning, siger Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen. De to kandidater har udviklet en kommunikationsstrategi for bæredygtighed, som gør det muligt for virksomheder at positionere sig og samtidig motivere forbrugere til at ændre adfærd. Her er oplevelsen et centralt bindeled.
Satser på det lystbetonede
Professor Christian Jantzen, som har indstillet de to kanidater til Roblon Prisen, siger:
Specialet er innovativt og nyskabende, for det anviser andre veje end de gængse, når det drejer sig om at fremme en større grad af bæredygtig adfærd. De fleste tiltag betoner enten bekymrings- og trusselsaspektet ved ikke-bæredygtig adfærd eller forsøger at fremme mere hensigtsmæssig adfærd ved regulering (lovgivning) eller beskatning (afgifter). Ved at forbinde bæredygtighedsidealet med oplevelsestænkning forsøger specialet derimod at udvikle en strategi, som slår på de lystbetonede aspekter af hensigtsmæssig adfærd.
Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen skriver i forbindelse med deres speciale:
Gennem oplevelser får virksomheder mulighed for at skabe lyst til bæredygtighed ved at give en merværdi til forbrugeren frem for at forsøge at skræmme hertil. For virksomheder betyder det, at de med den oplevelsesmæssige tilknytning kan formå at fremstå mere interessante og attraktive, idet de tilbyder noget, der betyder noget for forbrugeren nemlig en positiv oplevelse, der fremmer dennes livsførelse.
Sarai Løkkegaard og Kristina Skovgaard Pedersen arbejder på at udvikle deres undersøgelse til en kommende bog.