Revisorer ignorerer CSR-lovgivningen

Ulovlige fejl og mangler i virksomhedernes CSR-rapportering får lov at slippe gennem revisorernes kontrol, selvom de har pligt til at råbe vagt i gevær. CSR-ekspert er ”meget overrasket”, og revisorernes brancheorganisation erkender problemet.

16.01.2012

CSR.dk

De danske revisorer sover i timen og forsømmer deres pligt til at påtale fejl og mangler i virksomhedernes rapportering om samfundsansvar. Sådan lyder kritikken fra CSR-ekspert på CBS Peter Neergaard, der er en af forfatterne til rapporten ”Samfundsansvar og Rapportering i Danmark”, som Erhvervs- og Vækstministeriet har offentliggjort.

Rapporten viser, at seks procent af de 1100 største danske virksomheder ikke oplyser om samfundsansvar i årsrapporten, selvom de siden 2009 lovmæssigt har været forpligtigede til det. Den viser også, at 15 procent af virksomhederne, i strid med loven, har afleveret en redegørelse, hvor der ikke er en rød tråd mellem deres politik for samfundsansvar, hvordan den bliver gennemført, og hvilke resultater de opnår.
En stor del af ansvaret for fejlene ligger hos revisorerne, mener Peter Neergaard, der påpeger, at revisionshusene skal sikre, at virksomhederne overholder reglerne om samfundsansvar, nøjagtig som de sørger for, at virksomhederne ikke bryder skattelovgivningen.

”Blandt de undersøgte virksomheder har vi været alle de årsrapporter igennem, som ikke opfylder kravene om samfundsansvar, og vi har ikke fundet et eneste eksempel, hvor det har medført bemærkninger fra revisorerne. Det er meget overraskende,” siger Peter Neergaard til erhvervsmagasinet CSR.

Han havde forventet, at revisorerne havde taget deres pligt mere alvorligt, ikke mindst fordi Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i december 2010 udsendte en vejledning, hvor revisorernes ansvar på området er nøje beskrevet.

Revisions-branche erkender problemet
Hos brancheorganisationen FSR – Danske Revisorer er man opmærksom på problemet, og formanden for organisationens CSR-udvalg, Birgitte Mogensen, PwC, erkender, at revisorerne burde have hejst det røde flag i de tilfælde, hvor der ikke er konsistens mellem de tre trin i rapporteringspligten: Virksomhedens politik for samfundsansvar, gennemførelsen af politikken og resultaterne af anstrengelserne.

”Nogle revisorer har ikke været nok opmærksomme på, at CSR-redegørelsen er en del af det formelle lovpligtige stof, de skal forholde sig til. Derfor tager FSR – Danske Revisorers nu initiativ til at sende en meget konkret instruktion ud til alle revisorer om, at de skal huske, at skrive det i deres udtalelse om ledelsesberetningen, hvis der ikke er konsistent mellem de tre trin – altså politik, handling og resultat,” understreger Birgitte Mogensen.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen melder på baggrund at undersøgelsen, at der fremover kommer øget fokus på, at selskaberne og revisorerne overholder deres lovmæssige forpligtigelser. Det vil blandt andet ske i forbindelse med styrelsens kontrol af regnskaber for børsnoterede selskaber og som led i det offentlige tilsyn med revisorer.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Valified

Sponseret

Digitalt værktøj gør det nemt at lægge en ESG-omstillingsplan

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle