Ressourcekamp kræver færre afgifter på grønne brændstoffer

Der bliver rift om råvarerne til at drive fremtidens grønne transportsektor. Derfor efterlyser Dansk Transport og Logistik flere muligheder og ikke mindst afgiftsfritagelser for miljøvenlige brændstoffer såsom biogas og HVO. Men en fossilfri sektor i 2050 bliver meget svær at nå.

Ove Holm er erhvervspolitisk chef og underdirektør i Dansk Transport og Logistik. Han vil gerne have både politikere og transportkunder mere på banen. .

15.03.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi føler lidt, at vi er nede i en hængekøje i Danmark for tiden. Der er ikke så meget politisk medvind til den grønne transportagenda, som vi godt kunne tænke os, og det er selvfølgelig frustrerende. Vi så gerne at branchen fik nogle flere muligheder, når det kommer til alternative brændstoffer”.

Sådan siger erhvervspolitisk chef og underdirektør i Dansk Transport og Logistik (DTL), Ove Holm, da CSR Quarterly beder ham sætte ord på det aktuelle billede af de grønne bestræbelser i den danske transportbranche. Specifikt nævner han biodieseltypen HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) og biogas som to brændstofformer, der burde fritages for afgifter.

I eksempelvis Sverige er varianten HVO 100 fritaget for afgifter, hvilket gør at literprisen følger niveauet for almindelig diesel. En tilsvarende indsats kunne med fordel koncentreres om biogas i Danmark, mener Ove Holm.

”Herhjemme har vi nogle særlige fordele i form af både landbrugssektoren og vores svineindustri, når det kommer til at producere biogas, og som kan levere råvarer i stor stil, hvilket vi selvfølgelig bør udnytte bedst muligt”, siger han.

I forlængelse heraf peger Ove Holm på, at de flydende biobrændstoffer burde reserveres til den tunge transport, mens de lettere køretøjer, først og fremmest personbilerne, så kan elektrificeres, eventuelt i kombinationer med brændselsceller og brint.

Ressourcer skal fordeles
I hans øjne byder fremtiden nemlig på en kamp om ressourcerne til de miljøvenlige drivmidler, og derfor bliver vi nødt til at målrette indsatsen mere på flere områder.

”I dag blander vi jo syv procent biologisk materiale i al dieselolie, men det kunne blive til 15 procent, hvis vi reserverede det til lastbilerne. På sigt kan jeg godt blive bekymret for kampen om eksempelvis biomasse, hvis vi ikke finder ud af at være mere specifik i fordelingen af ressourcerne”, siger Ove Holm.

Og så skal der selvfølgelig effektiviseres. Som Ove Holm fremhæver, så er vi nået ganske langt i forhold til at få mere gods på den enkelte lastbil, men det kan blive endnu bedre. Dels bør der gøres mere ud af at få flere af de store modulvogntog ud på de danske veje, og dels kan mange kunder blive endnu bedre til at komprimere deres varer, med Ikeas flatpack-tankegang som en form for forbillede.

Fossilfri fremtid kræver handling fra både politik og industri
Det til trods, så ser Ove Holm med lidt blandede fornemmelser på de kommende års udvikling, når det gælder det store langsigtede mål, som CSR Quarterly spørger ind til:

”Jeg tror, det bliver rigtig, rigtig svært at nå et fuldstændig fossilfrit transporterhverv i 2050, men det er en bunden opgave, og vi skal derhen. Branchen er i gang, men det er lidt for meget på mikroniveau; der er brug for handling højere oppe i systemet, også gerne fra EU’s side”, siger han.

Endelig kan og skal industrien selv selvfølgelig også gøre en større indsats, påpeger Ove Holm. En ting er således at skabe et udbud af muligheder, en anden ting er at sikre at der rent faktisk er efterspørgsel på disse tilbud. Og det kommer ikke af sig selv.

”Grundlæggende er der ikke særlig mange af vores medlemsvirksomheder, der beder om råd i forhold til miljømæssige aspekter, hvilket igen skyldes, at der ikke er så mange kunder, der efterspørger det. Og kunden er som bekendt kongen, så hvis vi kan få transportkøberne til at stille flere krav om grønne løsninger, så vil det også påvirke behovet for muligheder og rådgivning på området”, forklarer Ove Holm.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Transportens vej til CO2-fri

Transportsektoren er kritisk for at leve op til Parisaftalens forventninger. Men store dele af den er ikke omfattet af den aftale, og der kæmpes for at finde en realistisk omend effektiv vej i de internationale samarbejdsorganisationer. I mellemtiden er kunderne ikke rigtig kommet med på vognen. 

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København