Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

På bare fem år har regionerne reduceret deres klimaaftryk fra el, varme og transport med hele 45 procent. 2030-klimamålet er indenfor rækkevidde, men langt størstedelen af de hidtidige reduktioner har ikke været til regionernes egen fortjeneste.

Foto: CONCITO

28.03.2025

CSR.dk

Danmarks fem regioner har i perioden 2018 til 2023 reduceret deres CO2-aftryk fra drift af bygninger og transport med 45 procent. Det viser nye tal fra rådgivningsvirksomheden Niras, som har kortlagt klimaaftrykket fra el, varme og transport. 

Udledninger fra disse kilder står for omkring 10 procent af regionernes samlede udledninger. Målet er at opnå en reduktion på 75 procent inden 2030, og regionerne er dermed godt på vej.

Ifølge Danske Regioner er klimaaftrykket faldet fra 215.800 til 119.100 ton CO2 i løbet af de fem år. Samtidig er aktiviteten på sygehusene steget efter COVID-19, hvilket gør faldet bemærkelsesværdigt. Også nye hospitaler som Aarhus Universitetshospital og Gødstrup har bidraget til reduktionen gennem lavere energiforbrug.

Men størstedelen af reduktionen skyldes ikke tiltag fra regionerne selv. Ifølge Danske Regioner er 85 procent af faldet resultatet af den generelle omlægning til grøn energi i Danmark.

Flere initiativer på vej

De resterende 15 procent af reduktionen kan regionerne selv tage æren for. Ifølge Camilla Hove Lund, formand for Danske Regioners udvalg for miljø og klima, er der dog allerede flere konkrete initiativer i gang.

”Der foregår rigtig mange tiltag ude i regionerne for at sænke forbruget af el og varme i vores bygningsmasse. Og det er en udvikling, der vil blive forstærket endnu mere i de kommende år,” siger hun i en pressemeddelelse.

Hun fremhæver blandt andet udrulning af varmepumper, etablering af solceller og udviklingen af bæredygtige sygehuse. Samtidig ser man på, hvordan indkøb, hospitalsdrift og brugen af instrumenter kan ændres for at nedbringe aftrykket yderligere.

”Vi har flere sygehuse, der ikke er bygget færdige endnu, og der kommer man også til at bygge energivenligt,” udtaler Camilla Hove Lund til DR og understreger, at målet for 2030 stadig vurderes som realistisk.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle