Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Den regenerative landbrugsbevægelse hævder at kunne bibringe landbrugssektoren med et fornødent grønt pust. Eksperter savner klare definitioner for at kunne undersøge, om de lovende klimagevinster kan indfries.

Foto: 123rf.com.

17.01.2025

CSR.dk

I 80’ernes USA tog den regenerative landbrugsbevægelse for alvor fart. Efterhånden er den sivet over Atlanten og ind i det danske landbrug, hvor der er stigende interesse for den grønne landbrugspraksis.

Proponenter for regenerativt landbrug hævder nemlig, at det er fremtiden for sektoren og kan løse mange af de problemer, landbruget står overfor.

Og om end forskerne ser meget potentiale i begrebet, er det endnu ikke muligt at undersøge de reelle effekter, da der ingen universel accepteret definition er.

”Der er mange forskellige fortolkninger af begrebet. Det gør det forvirrende, at der er så mange, der taler om regenerativt landbrug, men at de ikke nødvendigvis taler om det samme”, siger Johannes Ravn Jørgensen, der er lektor på Institut for Agroøkolog.

I en ny rapport, har han, med en række andre forskere, sat fokus på regenerativt landbrug og forsøgt at give et bud på de fem overordnede principper.

De 5 principper for regenerativt landbrug

  1. Minimal forstyrrelse af jorden: Bevaring af jordens struktur og mikrobielle liv opnås ved minimal jordbearbejdning, begrænset brug af tunge maskiner og reduktion af gødning, biopesticider og miljøfremmede stoffer.
  2. Jorddække året rundt: Dækning af jorden med plantemateriale beskytter mod vejrekstremer, stabiliserer fugt og temperatur, og understøtter jordens liv. 
  3. Levende rødder året rundt: Levende rødder reducerer nitratudvaskning, øger kulstofinput og beskytter mod erosion, samtidig med at de understøtter den mikrobielle fødekæde.
  4. Maksimal diversitet: Høj diversitet skaber robuste dyrkningssystemer, fremmer nyttedyr og bestøvere, og reducerer risikoen for sygdomme og skadedyr. Det kan både opnås ved samdyrkning eller ved at dyrke flere sorter af samme art.
  5. Integration af husdyr og planteavl: Husdyr og gødning forbedrer jordens struktur og biodiversitet. Styret afgræsning opbygger sund jord, mens dyrevelfærd styrkes ved at tillade naturlig adfærd.

Kilde: DCA - Nationalt Center for Fødevare og Jordbrug, AU

Hvorfor definition?

Ifølge Johannes Ravn Jørgensen er behovet for en klar definition todelt.

For det første sikre det, at man fra forskningens side kan undersøge de faktiske effekter af regenerativt landbrug på klima, miljø og dyrevelfærd. Her lægger han vægt på, at de individuelle principper er bevist til at have positive effekter, men at man ikke kan regne med blot at kunne stable dem ovenpå hinanden, når de skal fungere sideløbende.

For det andet sikre det mod greenwashing. Der er nemlig allerede store virksomheder, der er begyndt at bruge begrebet om deres praksis. Men uden en klar definition og en mærkningsordning, som den der findes for økologisk landbrug, er dette en gratis omgang, og man kan ikke være sikker på, om de faktisk har bevæget dem i en mere regenerativ retning.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Etisk Handel Danmark
Webinar
Indsigt i: CSRD og CSDDD (2025)

Webinar: Fra due diligence til lovgivning – Sådan bliver du klar til CSRD og CSDDD

Dato

06.05.2025

Tid

13:00

Sted

Online