Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Lave lønninger og favorable handelsvilkår lokker store virksomheder som H&M, Primark, C&A og andre til Myanmar. En ny rapport peger imidlertid på omfattende problemer med overtid, børnearbejde og dårlige forhold.

Arbejderne i Myanmars tekstilindustri ender ofte i slumbeboelser som denne i storbyen Mandalay. De lave lønninger tillader dem ikke andet, ifølge en ny rapport..

22.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

I mange år var Myanmar, det tidligere Burma, bogstavelig talt lukket land for de fleste udenlandske virksomheder, men i løbet af de seneste år er handlen ind og ud af sydøstasiatiske land i stigende grad begyndt at flyde – på godt og ondt.

Læs også: Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

I takt med at de primært amerikansk foranstaltede økonomiske sanktioner er blevet løftet, har flere internationale brands, ikke mindst i beklædningsindustrien, flyttet produktion og forsyningskæder til landet, i høj grad lokket af de lave lønninger.

I en ny rapport peger den hollandske NGO Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) på det ’race to the bottom’, som en række af disse mærkevarer har indledt. Rapporten “The Myanmar Dilemma” dokumenterer, hvordan globale brands som H&M, Primark og C&A får fremstillet tøj til ”meget lave lønninger”, og hvordan hverken overtid eller børnearbejde er noget særsyn.

Ifølge rapporten kommer tekstilarbejderne ofte fra landdistrikterne, hvorfra de flytter til byerne for at finde arbejde. Pga. af mindstelønnen på 3.600 kyat (ca. 17,50 kr.) om dagen ender disse mennesker som regel i slumkvarterer, til tider uden adgang til hverken rindende vand eller elektricitet.

For at kompensere for dette arbejder de derfor ofte over, i nogle tilfælde op til 11 timer om dagen. I de travleste perioder er overarbejdet tit påtvunget og ubetalt, og derudover bliver løn regelmæssigt tilbageholdt i tilfælde af sygdom.

Børn – som regel piger – på under 15 år er også beskæftiget i sektoren, under de sammen vilkår, og med meget få muligheder for at klage og få hjælp, eftersom der er meget få, uafhængige fagforeninger. Derudover har kun ca. halvdelen af de 400 arbejdere, SOMO har talt med i forbindelse med rapporten, skrevet under på en ansættelseskontrakt, og af dem havde blot hver femte fået en kopi af den kontrakt, hvilket er med til at stille dem dårligt, specielt i en fyringssituation.

H&M anerkender problemer, arbejder lokalt på sagen
En af de virksomheder, rapporten omtaler er som nævnt svenske H&M, og her er man opmærksom på problemerne i landet. Specielt peger koncernen på sin lokale tilstedeværelse som essentiel i forhold til at tage hånd om arbejdet med at forbedre forholdene.

I en reaktion på SOMOs rapport skriver H&M (der fik forelagt et udkast af rapporten inden publicering), at der er tale om ”udfordringer på tværs af industrien, som vi har adresseret i mange år. En kollaborativ tilgang er nøglen til at opnå langvarige forbedringer, og det er derfor vi arbejder sammen med andre brands, organisationer, fagforeninger og arbejdstagerrepræsentanter”.

I rapporten skriver SOMO blandt andet, at der er en ”svag social dialog mellem arbejdere og fabriksledelse” i forhold til at beskytte den unge arbejdskraft på H&M’s fabrikker. Den svenske koncern anerkender i den forbindelse, at ”HR management har brug for træning for at sikre, at yngre medarbejdere er sikret” og at der er styr på processerne omkring gyldige ID’er, hvilket man arbejder på.

Videre skriver H&M selv, at man via sine lokale bæredygtighedsteam i Myanmar jævnligt besøger alle sine fabrikker og har møder med lederne omkring forholdene og deres præstationer. Derudover har man fulgt op på de specifikke sites, rapporten nævner, ved at gennemføre uanmeldte besøg.

Læs også: ”Vi vil gerne løfte hele industrien”

Afslutningsvis konkluderer rapporten, at tekstilindustrien har et stort potentiale i forhold til at hæve levestandarden i Myanmar, der er blandt verdens fattigste lande. Derfor har de involverede aktører – fabriksejere, leverandører, indkøbere, brands og regeringer både lokalt og i aftagerlandene – et stort ansvar for at sikre, at der bliver skabt ordentlige jobs, der respekterer menneskerettighederne og giver de ansatte en værdig tilværelse, bl.a. gennem organisering og en løn, man kan leve af.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

15.10.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel modtager prisen som Årets læreplads 2024

Vi smager os frem

04.10.2024Blind Coffee

Sponseret

Det her gør Blind Coffee til noget særligt

30.09.2024Blind Coffee

Sponseret

26.09.2024BSR

Sponseret

Four Tips for Business Leaders to Advance Social Justice Amidst DEI Blowback

Vi elsker kaffe i Danmark

26.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online