Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Lave lønninger og favorable handelsvilkår lokker store virksomheder som H&M, Primark, C&A og andre til Myanmar. En ny rapport peger imidlertid på omfattende problemer med overtid, børnearbejde og dårlige forhold.

Arbejderne i Myanmars tekstilindustri ender ofte i slumbeboelser som denne i storbyen Mandalay. De lave lønninger tillader dem ikke andet, ifølge en ny rapport..

22.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

I mange år var Myanmar, det tidligere Burma, bogstavelig talt lukket land for de fleste udenlandske virksomheder, men i løbet af de seneste år er handlen ind og ud af sydøstasiatiske land i stigende grad begyndt at flyde – på godt og ondt.

Læs også: Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

I takt med at de primært amerikansk foranstaltede økonomiske sanktioner er blevet løftet, har flere internationale brands, ikke mindst i beklædningsindustrien, flyttet produktion og forsyningskæder til landet, i høj grad lokket af de lave lønninger.

I en ny rapport peger den hollandske NGO Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) på det ’race to the bottom’, som en række af disse mærkevarer har indledt. Rapporten “The Myanmar Dilemma” dokumenterer, hvordan globale brands som H&M, Primark og C&A får fremstillet tøj til ”meget lave lønninger”, og hvordan hverken overtid eller børnearbejde er noget særsyn.

Ifølge rapporten kommer tekstilarbejderne ofte fra landdistrikterne, hvorfra de flytter til byerne for at finde arbejde. Pga. af mindstelønnen på 3.600 kyat (ca. 17,50 kr.) om dagen ender disse mennesker som regel i slumkvarterer, til tider uden adgang til hverken rindende vand eller elektricitet.

For at kompensere for dette arbejder de derfor ofte over, i nogle tilfælde op til 11 timer om dagen. I de travleste perioder er overarbejdet tit påtvunget og ubetalt, og derudover bliver løn regelmæssigt tilbageholdt i tilfælde af sygdom.

Børn – som regel piger – på under 15 år er også beskæftiget i sektoren, under de sammen vilkår, og med meget få muligheder for at klage og få hjælp, eftersom der er meget få, uafhængige fagforeninger. Derudover har kun ca. halvdelen af de 400 arbejdere, SOMO har talt med i forbindelse med rapporten, skrevet under på en ansættelseskontrakt, og af dem havde blot hver femte fået en kopi af den kontrakt, hvilket er med til at stille dem dårligt, specielt i en fyringssituation.

H&M anerkender problemer, arbejder lokalt på sagen
En af de virksomheder, rapporten omtaler er som nævnt svenske H&M, og her er man opmærksom på problemerne i landet. Specielt peger koncernen på sin lokale tilstedeværelse som essentiel i forhold til at tage hånd om arbejdet med at forbedre forholdene.

I en reaktion på SOMOs rapport skriver H&M (der fik forelagt et udkast af rapporten inden publicering), at der er tale om ”udfordringer på tværs af industrien, som vi har adresseret i mange år. En kollaborativ tilgang er nøglen til at opnå langvarige forbedringer, og det er derfor vi arbejder sammen med andre brands, organisationer, fagforeninger og arbejdstagerrepræsentanter”.

I rapporten skriver SOMO blandt andet, at der er en ”svag social dialog mellem arbejdere og fabriksledelse” i forhold til at beskytte den unge arbejdskraft på H&M’s fabrikker. Den svenske koncern anerkender i den forbindelse, at ”HR management har brug for træning for at sikre, at yngre medarbejdere er sikret” og at der er styr på processerne omkring gyldige ID’er, hvilket man arbejder på.

Videre skriver H&M selv, at man via sine lokale bæredygtighedsteam i Myanmar jævnligt besøger alle sine fabrikker og har møder med lederne omkring forholdene og deres præstationer. Derudover har man fulgt op på de specifikke sites, rapporten nævner, ved at gennemføre uanmeldte besøg.

Læs også: ”Vi vil gerne løfte hele industrien”

Afslutningsvis konkluderer rapporten, at tekstilindustrien har et stort potentiale i forhold til at hæve levestandarden i Myanmar, der er blandt verdens fattigste lande. Derfor har de involverede aktører – fabriksejere, leverandører, indkøbere, brands og regeringer både lokalt og i aftagerlandene – et stort ansvar for at sikre, at der bliver skabt ordentlige jobs, der respekterer menneskerettighederne og giver de ansatte en værdig tilværelse, bl.a. gennem organisering og en løn, man kan leve af.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet