Rapport linker bl.a. Bestseller og H&M til tvangsarbejde i Kina

En rapport fra en australsk tænketank kæder en lang række virksomheder inden for primært elektronik og beklædning, herunder Bestseller og H&M, til udnyttelse af uighurer i Kina. Bestseller afviser, og slår fast, at man ligesom H&M tager anklagerne alvorligt. "Situationen er kompleks", lyder det fra begge.

En rapport kæder en stribe brands sammen med muligt tvangsarbejde i Kina. Bestseller benægter dog, mens H&M kalder situationen kompleks..

05.03.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

’Uighurer til salg’ er den dystre titel på en rapport fra den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI), der beskylder den kinesiske regering for at have faciliteret flytningen af bl.a. over 80.000 medlemmer af den etniske minoritet Uighurerne fra den vestlige region Xinjiang til fabrikker over hele landet.

Det sker ifølge rapporten gennem et statstøttet program, hvor Uighurerne og andre muslimske minoriteter kommer gennem "politisk genopdragelse". Den kinesiske stat kalder det for uddannelseslejre med studerende, og efter opholdet i lejren fortsætter uddannelsen altså på fabrikkerne.  

Læs også: Ny guide til at undgå tvangsarbejdere i forsyningskæden

Her bliver de, ifølge rapporten, udnyttet til tvangsarbejde i forsyningskæderne til mindst 83 store brands inden for primært elektronik- og beklædningsindustrien samt bilbranchen, bl.a. Microsoft, Amazon, Google, Samsung, Apple, BMW, Volkswagen, Zara, Puma og Nike.

Rapporten fra ASPI estimerer at mindst 80.000 uigurer er blevet flyttet fra Xinjiang-provinsen til fabrikker rundt om i Kina mellem 2017 og 2019. Illustration: Australian Strategic Policy Institute.

På listen finder man også danske Jack & Jones og den svenske gigant H&M, der også er stærkt repræsenteret i Danmark. Virksomhederne Esquel og Yuongor (screenshot: ASPI) er ifølge deres egne hjemmesider underleverandører til bl.a. Jack & Jones, skriver TV2.

Tv-stationen har talt med post.doc Rune Steenberg, der er professor ved afdelingen for Asien-studier på Palacký Universitet i Olomouc i Tjekkiet, hvor han forsker i uighurer. ”Set fra et moralsk og etisk standpunkt er det i hvert fald tvang”, siger han til TV2 om arbejdsforholdene for folkene på fabrikkerne.

Bestseller: Uigurer ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere
CSR.dk har været i kontakt med Bestseller, der står bag Jack & Jones, og herfra forklarer kommunikationschef Line Ernlund, at man fra koncernens side ”tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde”, og at man ”følger den generelle problematik i Xinjiang tæt”

”Vi tager den konkrete rapport meget alvorligt. Rapporten er ny for os, og vi er i dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten”, skriver hun i en mail til CSR.dk.

Modsat rapportens påstand understreger Line Ernlund imidlertid, at Jack & Jones ikke har noget samarbejde med Yuongor, men at man gennem en årrække har haft et ”godt og tæt samarbejde” med Esquel, som man ”sætter stor pris på.”

Ifølge Line Ernlund er Esquel ”kendt for deres bæredygtighedsarbejde og stærke etiske værdisæt”, og efter at have snakket med leverandøren afviser Bestseller sammenkædningen til tvangsarbejde.

”Vi har været i dialog med Esquel i dag (d. 3/3, red.) og de bekræfter som forventet, at de på ingen måder anvender tvangsarbejde og de har ikke rekrutteret arbejdere fra såkaldte ’træningslejre’. De bekræfter endvidere at de, ud af 1,270 medarbejdere, har 380 Uighurer ansat og at disse er ansat på præcis samme vilkår som andre medarbejdere”, skriver Line Ernlund til CSR.dk.

H&M vil styrke due diligence
Fra H&M slår Sustainability Manager i Danmark, Marie Serup, fast, at ”H&M Group har et strengt forbud mod tvangsarbejde i hele vores værdikæde”, og at man er ”dybt bekymrede over meldingerne fra civilsamfundsorganisation og medier om ufrivilligt arbejde blandt etnoreligiøse minoriteter i det vestlige Kina”, som hun skriver.

For at håndtere risici, herunder tvangsarbejde, i sin supply chain, har H&M Group ”fastlagt en due diligence-proces, der har til hensigt at identificere og italesætte” de forskellige udfordringer, der kan opstå, når man, som de mange brands på listen, eksempelvis har produktion i Kina.

Det er imidlertid ikke nemt, og derfor vil man fremadrettet undersøge, hvordan man kan gøre det bedre.

”Vi er fuldt bevidste om situationens kompleksitet, og vi er i tæt dialog med menneskerettighedseksperter samt andre brands og interessenter for at evaluere, hvordan vi kan styrke vores due diligence yderligere”, skriver Marie Serup.

Afslutningsvis understreger hun, at man fra H&M Groups side ”tager anklagerne alvorligt, men det er samtidig vigtigt, at enhver beslutning eller handling er baseret på indsigt fra menneskerettighedseksperter og med hensyntagen til de implicerede personer”, lyder det.

De bør reagere
Ifølge TV2 indstillede to australske tøjmærker sidste år deres aktiviteter i Xinjiang-provinsen på grund af omtale af dårlige forholdene for uighurerne. Det bør Bestseller reagere på, mener Jacob Dahl Rendtorff, der forsker i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet.

”Jeg synes, at de bør gå ned i leverandørkæden og være opmærksomme på det. Det kan være, at de ikke vidste det i første omgang, men nu har de fået en kritisk rapport, der forholder sig til det. Og så er det noget med at gå ud og undersøge, hvad der egentlig sker på de fabrikker, og hvad kan de gøre for at sikre, at de etniske minoriteter får det bedre”, siger han til TV2.

En af forfatterne til rapporten, professor James Leibold fra La Trobe University i Australien, synes ligeledes at f.eks. Bestseller burde gøre mere:

Læs også: Computerchips bliver produceret under slaveforhold i Malaysia

"Efter min mening er det ikke godt nok blot at tage deres (fabrikken, red) ord for gode varer om de forhold, som uighurerne arbejder under på disse fabrikker. Bestseller burde sende et efterforskningsteam til den pågældende Esquel-fabrik og gennemføre en uafhængig og robust revision af forholdene, herunder private interview med arbejderne," siger han til Information.

Om det er dét, Bestseller mener med "dialog med vores leverandør for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten" betyder, må tiden vise. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

18.03.2024BSR

Sponseret

RISE: A Reflection on Women’s Advancement Beyond Supervisory Roles in the Garment Industry

14.03.2024BSR

Sponseret

A Foundational Guide for Business on Social Justice for 2024 and Beyond

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn