Projekt skal fastholde højtuddannet arbejdskraft
Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, er netop blevet udpeget som leder af et nyt projekt, der skal skaffe midtjyske virksomheder højtuddannet, international arbejdskraft. Projektet, som bevilges med 3,8 millioner kroner, går ud på at fastholde udenlandske studerende på det danske arbejdsmarked.
- Udenlandske studerende, der studerer i Danmark, kan bidrage til en dansk virksomhed med dyrebare kompetencer. Kombinationen af deres sprogkundskaber, kulturelle kendskab til det land, de stammer fra, samt deres faglige viden fra studiet udgør en ekspertviden, som kan åbne døre til internationale markeder. En viden, der er ekstrem dyr at købe sig til af eksterne konsulenter. Desuden har de udenlandske studerende ofte allerede virksomhedserfaring med sig i bagagen, da det er normalt i mange lande allerede at arbejde efter bacheloren. Derfor gælder det om at fastholde de studerende i Danmark, så de ikke rejser hjem efter studieopholdet, siger leder af ASB Karrierecenter og projektansvarlig Jette Hammer.
Succesfuld match-making
Foruden Handelshøjskolen deltager Aarhus Universitet, Arkitektskolen, HIH Herning og Studenterhus Århus i projektet, og strategien er at parre de udenlandske studerende med midtjyske erhvervsvirksomheder gennem blandt andet praktikforløb, studiejobs og projektsamarbejder. Midlerne til at skabe kontakten er blandt andet virksomhedsopsøgende arbejde, informationsmøder for virksomheder, karrieremesser, en jobbank, hvor virksomheder kan annoncere stillinger, samt en CV-database, hvor de internationale studerende kan beskrive deres kompetencer.
- Ved at virksomheder og studerende møder hinanden, mens de studerende stadig studerer, opstår et uforpligtende samarbejde, som kan give begge parter indblik i hinandens styrker og svagheder. Samarbejdet starter med en dialog med virksomhederne, hvor vi tager udgangspunkt i deres behov for arbejdskraft og anbefaler en løsning. Nogle gange vil det være en praktikant andre gange et studiejob, en projektopgave eller en fast ansættelse, forklarer Jette Hammer.
Nemmere integration
Hvis de internationale studerende bliver ansat, mens de er i Danmark, kan virksomheder desuden undgå mange praktiske problemer, som ellers ofte opstår, når udenlandsk arbejdskraft skal tiltrækkes og integreres.
- Mange danske virksomheder konkurrerer om at få specialiseret arbejdskraft fra udlandet, men det kan ofte være svært at lokke de dygtige hoveder til Danmark, fordi de har familier og venner i deres hjemland. De internationale studerede er derimod ofte allerede faldet godt til i det danske samfund i kraft af deres venner gennem studiet og har måske endda lært at tale lidt dansk. Og desuden har de sjældent stiftet familie, når de ankommer til Danmark og er derfor som regel meget fleksible, fortæller Jette Hammer, der understreger, at den udenlandske arbejdskraft ikke erstatter danske medarbejdere:
- Den udenlandske arbejdskraft har nogle helt specielle spidskompetencer og tilbyder derfor noget andet end de danske medarbejdere. Og netop derfor er de heller ikke en konkurrent for de danske ansatte.