Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

Københavns Kommune har vedtaget ambitiøse klimamål for 2035, men har samtidig fjernet de konkrete tiltag, der skulle realisere dem. Beslutningen møder kritik fra eksperter, der advarer om, at målene risikerer at blive tomme løfter uden handling bag.

Foto: Ursula Bach Københavns Kommune

08.05.2025

CSR.dk

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget en ny klimastrategi, der sigter mod at halvere byens globale klimaaftryk inden 2035. Strategien fokuserer på at reducere forbruget og afhængigheden af biomasse, som hidtil har været betragtet som klimaneutral, men som nu anerkendes som en udfordring i klimaregnskabet.

Den nye strategi erstatter den tidligere plan fra 2015, der havde som mål at gøre København klimaneutral i 2025. Det mål er ikke blevet indfriet, blandt andet fordi planen om at fange CO2 fra affaldsforbrændingsanlægget ARC ikke blev realiseret.

Den nye klimastrategi indeholder mål om at reducere brugen af træbiomasse med en tredjedel i 2035 og med halvdelen i 2050 ved at etablere varmepumper og elkedler. Desuden sigter strategien mod at reducere borgernes klimaaftryk med 25 procent i 2030 og 50 procent i 2035.

Dog har politikerne samtidig besluttet at fjerne de fem kapitler fra klimahandleplanen, der indeholdt konkrete forslag til at nedbringe klimaaftrykket fra borgernes fødevarer, rejser, transport og produkter. Kort sagt: Forbrug.

Konkret handlede de fjernede forslag primært om at fremme adfærdsændringer gennem samarbejde, blandt andet gennem dialog med supermarkeder om at gøre klimavenlige fødevarer mere tilgængelige, støtte til grønne kantiner, kampagner mod madspild, øget genbrug af tøj og elektronik samt initiativer for at fremme cykling og kollektiv transport. 

Fælles for forslagene var, at de byggede på frivillighed og på erfaringer fra kommunens klimaborgerting.

En grundlæggende misforståelse

Beslutningen om at fjerne de konkrete tiltag møder kritik fra flere eksperter.

"Jeg kan godt undre mig over, hvordan man som politiker forestiller sig, at man skal kunne imødekomme den målsætning, hvis man fjerner alle forslag til handling," siger Charlotte Louise Jensen, seniorkonsulent i Concito.

Hun påpeger, at planen er velfunderet i både forskningen og i undersøgelser af borgernes ønsker, og at mange borgere ønsker hjælp til at leve mere klimavenligt.

Også Kristian Steensen Nielsen, der forsker i adfærdsændringer på CBS, er kritisk over for beslutningen.

Han mener, at modstanden mod handleplanen vidner om en grundlæggende misforståelse af, at adfærdsændringer udelukkende handler om afsavn, og påpeger, at mange klimaløsninger også er løsninger på andre samfundsproblemer.

Ned i københavnernes undertøjsskuffe

Kun Alternativet endte i sidste ende med at stemme for den fulde aftale inklusive handlingsplanen med konkrete tiltag.

Socialdemokratiet har forsvaret beslutningen om at stemme imod de konkrete tiltag med, at planen gik ’for langt ned i københavnernes undertøjsskuffe’ ved at blande sig for meget i borgernes privatliv.

Hun understreger, at partiet stadig har målsætninger om at reducere forbruget, men ønsker at gøre det i samarbejde med borgerne og uden at diktere deres adfærd. 

Alternativets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Troels Chr. Jakobsen, undrer sig dog over denne modstand, da de sløjfede kapitler netop var baseret på frivillighed og dialog og indeholdt ingen tvang eller diktering af adfærd.

Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester, har også stemt for at fjerne dele af handleplanen. Hun mener, at det vigtigste er at sikre et bredt flertal for de ambitiøse mål og at arbejde videre med konkrete tiltag i de kommende års budgetter.

"Det afgørende er, hvad der bliver finansieret i budgetterne," siger hun.

Kritikere frygter dog, at uden konkrete tiltag risikerer de ambitiøse mål at forblive uindfriede løfter.

- lhs

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.07.2025CSR.dk

Over 300 millioner kroner skal styrke SMV’ers grønne og digitale omstilling

14.07.2025CSR.dk

Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K