Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

Ny rapport viser, at detailbranchens madaffald er vokset siden 2019. Udviklingen udfordrer Danmarks mål om at reducere madspild med 30 procent inden 2030, og fødevareministeren varsler nye tiltag.

09.05.2025

CSR.dk

Mere end 100.000 ton fødevarer går hvert år til spilde i danske butikker, og tallet er stigende. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, som estimerer madaffaldet i detailhandlen til 107.676 ton i 2023. Det er en stigning på cirka 6500 ton sammenlignet med seneste opgørelse fra 2019. Heraf er knap 104.000 ton vurderet til at være direkte madspild.

Stigningen vækker bekymring, særligt fordi Danmark gennem EU er forpligtet til at reducere madspildet i detailhandlen med 30 procent inden 2030, sammenlignet med niveauet i perioden 2021 til 2023. Med de nye tal vurderer fødevareminister Jacob Jensen (V), at målet ikke kan nås med den nuværende udvikling:

"Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge. Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden," siger han til Ritzau.

Samtidig understreger Miljøstyrelsen i rapporten, at en del af udviklingen kan skyldes bedre datagrundlag end i tidligere år, samt at nye brancher som servicestationer for første gang er inkluderet i opgørelsen. 

Det betyder, at stigningen ikke entydigt kan tolkes som et udtryk for forværret praksis. Ser man isoleret på købmænd, supermarkeder og discountbutikker, er mængden faktisk faldet fra 80.117 ton i 2019 til 73.407 ton i 2023.

Nøjes med 10 typer brød?

På trods af enkelte fremskridt i visse brancher erkender fødevareministeren, at det samlede billede er utilfredsstillende. 

Regeringen har allerede præsenteret en strategi mod madspild i 2024, og ministeren arbejder nu på at opdatere den i lyset af de nye data. Blandt andet vil han i dialog med aktører for at identificere "besværlige benspænd", eksempelvis krav om ompakning af økologiske varer, som kan gøre donationer besværlige.

Ifølge John Jønsson, formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark, er der også et stort potentiale i at ændre praksis ude i butikkerne:

"Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags," siger han til Ritzau.

Han peger desuden på, at mange detailbutikker allerede er engageret i initiativer som Too Good To Go, hvor overskudsvarer sælges billigt ved lukketid. Det skaber både økonomisk og miljømæssig værdi. 

Alligevel går det for langsomt, ifølge flere aktører, herunder bevægelsen Stop Spild af Mad, der efterlyser bredere implementering af løsninger som kunstig intelligens til lagerstyring og øget donation.

- lhs

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.12.2025BSR

Sponseret

Effective Stakeholder Engagement: Ensuring Internal Company Alignment

01.12.2025CSR.dk

LEGO kæmper med at gøre klodsen grøn

28.11.2025CSR.dk

EU lemper og udskyder banebrydende afskovningslov

28.11.2025CSR.dk

Over halvdelen af LEGO’s indpakning er nu papirbaseret

27.11.2025CSR.dk

Global undersøgelse: Byer verden over flytter sig væk fra kysten på grund af klimarisici

26.11.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Grønne fællesskaber kan nedbringe danskernes CO2-aftryk markant

25.11.2025CSR.dk

Forskere vil skabe mad ud af den blå luft

25.11.2025Klimaklar

Sponseret

Hovmand vinder talenterne med grøn omstilling og ansvarlighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Beierholm
Kursus
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - December

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

01.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

02.12.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: ISO 27001 roadmap

Dette webinar er til dig som skal til at opbygge et Informationssikkerheds ledelsessytem (ISMS) og til dig der gerne vil certificeres.

Dato

02.12.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

02.12.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

02.12.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Beierholm
Webinar
ESG to the point: Klimarisici og ESG i kreditvurderingen - sådan forbereder du din virksomhed

Virksomheder kan ikke længere se bort fra klimarisici og ESG-krav, når de planlægger fremtiden. Pengeinstitutter er fra 1. juli 2025 forpligtede til at inddrage ESG i deres kreditvurderinger – og det kan få direkte betydning for finansieringen.

Dato

02.12.2025

Tid

08:15

Sted

Teams