Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

Ny rapport viser, at detailbranchens madaffald er vokset siden 2019. Udviklingen udfordrer Danmarks mål om at reducere madspild med 30 procent inden 2030, og fødevareministeren varsler nye tiltag.

09.05.2025

CSR.dk

Mere end 100.000 ton fødevarer går hvert år til spilde i danske butikker, og tallet er stigende. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, som estimerer madaffaldet i detailhandlen til 107.676 ton i 2023. Det er en stigning på cirka 6500 ton sammenlignet med seneste opgørelse fra 2019. Heraf er knap 104.000 ton vurderet til at være direkte madspild.

Stigningen vækker bekymring, særligt fordi Danmark gennem EU er forpligtet til at reducere madspildet i detailhandlen med 30 procent inden 2030, sammenlignet med niveauet i perioden 2021 til 2023. Med de nye tal vurderer fødevareminister Jacob Jensen (V), at målet ikke kan nås med den nuværende udvikling:

"Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge. Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden," siger han til Ritzau.

Samtidig understreger Miljøstyrelsen i rapporten, at en del af udviklingen kan skyldes bedre datagrundlag end i tidligere år, samt at nye brancher som servicestationer for første gang er inkluderet i opgørelsen. 

Det betyder, at stigningen ikke entydigt kan tolkes som et udtryk for forværret praksis. Ser man isoleret på købmænd, supermarkeder og discountbutikker, er mængden faktisk faldet fra 80.117 ton i 2019 til 73.407 ton i 2023.

Nøjes med 10 typer brød?

På trods af enkelte fremskridt i visse brancher erkender fødevareministeren, at det samlede billede er utilfredsstillende. 

Regeringen har allerede præsenteret en strategi mod madspild i 2024, og ministeren arbejder nu på at opdatere den i lyset af de nye data. Blandt andet vil han i dialog med aktører for at identificere "besværlige benspænd", eksempelvis krav om ompakning af økologiske varer, som kan gøre donationer besværlige.

Ifølge John Jønsson, formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark, er der også et stort potentiale i at ændre praksis ude i butikkerne:

"Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags," siger han til Ritzau.

Han peger desuden på, at mange detailbutikker allerede er engageret i initiativer som Too Good To Go, hvor overskudsvarer sælges billigt ved lukketid. Det skaber både økonomisk og miljømæssig værdi. 

Alligevel går det for langsomt, ifølge flere aktører, herunder bevægelsen Stop Spild af Mad, der efterlyser bredere implementering af løsninger som kunstig intelligens til lagerstyring og øget donation.

- lhs

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.11.2025CSR.dk

Global undersøgelse: Byer verden over flytter sig væk fra kysten på grund af klimarisici

26.11.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Grønne fællesskaber kan nedbringe danskernes CO2-aftryk markant

25.11.2025CSR.dk

Forskere vil skabe mad ud af den blå luft

25.11.2025Klimaklar

Sponseret

Hovmand vinder talenterne med grøn omstilling og ansvarlighed

21.11.2025CSR.dk

DI-topchef efterlyser handling bag klimaambitioner

20.11.2025CSR.dk

Nyt studie kaster lys på effekter af forstyrrende demonstrationer

19.11.2025CSR.dk

Business casen for bæredygtighed – hvad betyder det?

19.11.2025CSR.dk

Trods lettere regler investerer kommunerne stadig ikke i solceller

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Morgenmøde for danske SMV'er

Deltag i vores online morgenmøde, hvis du vil vide mere om hvordan UN Global Compact Network Denmark kan støtte jer i arbejdet med bæredygtighed.

Dato

27.11.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Selvstændige Konsulenter I Sustainable Career Moves

Ønsker du at tage første – eller næste – skridt mod en karriere med ESG og bæredygtighed i centrum? På dette webinar stiller vi skarpt på karrieremuligheder som rådgiver inden for ESG, CSR og bæredygtighed.

Dato

28.11.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG-rapportering

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG-rapporteringsarbejdet

Dato

28.11.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 28. november: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

28.11.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

01.12.2025

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

01.12.2025

Tid

08:30

Sted

Online