Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion
Ny rapport viser, at detailbranchens madaffald er vokset siden 2019. Udviklingen udfordrer Danmarks mål om at reducere madspild med 30 procent inden 2030, og fødevareministeren varsler nye tiltag.
Mere end 100.000 ton fødevarer går hvert år til spilde i danske butikker, og tallet er stigende. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, som estimerer madaffaldet i detailhandlen til 107.676 ton i 2023. Det er en stigning på cirka 6500 ton sammenlignet med seneste opgørelse fra 2019. Heraf er knap 104.000 ton vurderet til at være direkte madspild.
Stigningen vækker bekymring, særligt fordi Danmark gennem EU er forpligtet til at reducere madspildet i detailhandlen med 30 procent inden 2030, sammenlignet med niveauet i perioden 2021 til 2023. Med de nye tal vurderer fødevareminister Jacob Jensen (V), at målet ikke kan nås med den nuværende udvikling:
"Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge. Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden," siger han til Ritzau.
Samtidig understreger Miljøstyrelsen i rapporten, at en del af udviklingen kan skyldes bedre datagrundlag end i tidligere år, samt at nye brancher som servicestationer for første gang er inkluderet i opgørelsen.
Det betyder, at stigningen ikke entydigt kan tolkes som et udtryk for forværret praksis. Ser man isoleret på købmænd, supermarkeder og discountbutikker, er mængden faktisk faldet fra 80.117 ton i 2019 til 73.407 ton i 2023.
Nøjes med 10 typer brød?
På trods af enkelte fremskridt i visse brancher erkender fødevareministeren, at det samlede billede er utilfredsstillende.
Regeringen har allerede præsenteret en strategi mod madspild i 2024, og ministeren arbejder nu på at opdatere den i lyset af de nye data. Blandt andet vil han i dialog med aktører for at identificere "besværlige benspænd", eksempelvis krav om ompakning af økologiske varer, som kan gøre donationer besværlige.
Ifølge John Jønsson, formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark, er der også et stort potentiale i at ændre praksis ude i butikkerne:
"Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags," siger han til Ritzau.
Han peger desuden på, at mange detailbutikker allerede er engageret i initiativer som Too Good To Go, hvor overskudsvarer sælges billigt ved lukketid. Det skaber både økonomisk og miljømæssig værdi.
Alligevel går det for langsomt, ifølge flere aktører, herunder bevægelsen Stop Spild af Mad, der efterlyser bredere implementering af løsninger som kunstig intelligens til lagerstyring og øget donation.
- lhs