Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

Ny rapport viser, at detailbranchens madaffald er vokset siden 2019. Udviklingen udfordrer Danmarks mål om at reducere madspild med 30 procent inden 2030, og fødevareministeren varsler nye tiltag.

09.05.2025

CSR.dk

Mere end 100.000 ton fødevarer går hvert år til spilde i danske butikker, og tallet er stigende. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, som estimerer madaffaldet i detailhandlen til 107.676 ton i 2023. Det er en stigning på cirka 6500 ton sammenlignet med seneste opgørelse fra 2019. Heraf er knap 104.000 ton vurderet til at være direkte madspild.

Stigningen vækker bekymring, særligt fordi Danmark gennem EU er forpligtet til at reducere madspildet i detailhandlen med 30 procent inden 2030, sammenlignet med niveauet i perioden 2021 til 2023. Med de nye tal vurderer fødevareminister Jacob Jensen (V), at målet ikke kan nås med den nuværende udvikling:

"Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge. Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden," siger han til Ritzau.

Samtidig understreger Miljøstyrelsen i rapporten, at en del af udviklingen kan skyldes bedre datagrundlag end i tidligere år, samt at nye brancher som servicestationer for første gang er inkluderet i opgørelsen. 

Det betyder, at stigningen ikke entydigt kan tolkes som et udtryk for forværret praksis. Ser man isoleret på købmænd, supermarkeder og discountbutikker, er mængden faktisk faldet fra 80.117 ton i 2019 til 73.407 ton i 2023.

Nøjes med 10 typer brød?

På trods af enkelte fremskridt i visse brancher erkender fødevareministeren, at det samlede billede er utilfredsstillende. 

Regeringen har allerede præsenteret en strategi mod madspild i 2024, og ministeren arbejder nu på at opdatere den i lyset af de nye data. Blandt andet vil han i dialog med aktører for at identificere "besværlige benspænd", eksempelvis krav om ompakning af økologiske varer, som kan gøre donationer besværlige.

Ifølge John Jønsson, formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark, er der også et stort potentiale i at ændre praksis ude i butikkerne:

"Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags," siger han til Ritzau.

Han peger desuden på, at mange detailbutikker allerede er engageret i initiativer som Too Good To Go, hvor overskudsvarer sælges billigt ved lukketid. Det skaber både økonomisk og miljømæssig værdi. 

Alligevel går det for langsomt, ifølge flere aktører, herunder bevægelsen Stop Spild af Mad, der efterlyser bredere implementering af løsninger som kunstig intelligens til lagerstyring og øget donation.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

08.05.2025CSR.dk

Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025CSR.dk

Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne

07.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København