Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

Ny rapport viser, at detailbranchens madaffald er vokset siden 2019. Udviklingen udfordrer Danmarks mål om at reducere madspild med 30 procent inden 2030, og fødevareministeren varsler nye tiltag.

09.05.2025

CSR.dk

Mere end 100.000 ton fødevarer går hvert år til spilde i danske butikker, og tallet er stigende. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, som estimerer madaffaldet i detailhandlen til 107.676 ton i 2023. Det er en stigning på cirka 6500 ton sammenlignet med seneste opgørelse fra 2019. Heraf er knap 104.000 ton vurderet til at være direkte madspild.

Stigningen vækker bekymring, særligt fordi Danmark gennem EU er forpligtet til at reducere madspildet i detailhandlen med 30 procent inden 2030, sammenlignet med niveauet i perioden 2021 til 2023. Med de nye tal vurderer fødevareminister Jacob Jensen (V), at målet ikke kan nås med den nuværende udvikling:

"Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores allesammens penge. Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden," siger han til Ritzau.

Samtidig understreger Miljøstyrelsen i rapporten, at en del af udviklingen kan skyldes bedre datagrundlag end i tidligere år, samt at nye brancher som servicestationer for første gang er inkluderet i opgørelsen. 

Det betyder, at stigningen ikke entydigt kan tolkes som et udtryk for forværret praksis. Ser man isoleret på købmænd, supermarkeder og discountbutikker, er mængden faktisk faldet fra 80.117 ton i 2019 til 73.407 ton i 2023.

Nøjes med 10 typer brød?

På trods af enkelte fremskridt i visse brancher erkender fødevareministeren, at det samlede billede er utilfredsstillende. 

Regeringen har allerede præsenteret en strategi mod madspild i 2024, og ministeren arbejder nu på at opdatere den i lyset af de nye data. Blandt andet vil han i dialog med aktører for at identificere "besværlige benspænd", eksempelvis krav om ompakning af økologiske varer, som kan gøre donationer besværlige.

Ifølge John Jønsson, formand for brancheforeningen for bagere og konditorer i Danmark, er der også et stort potentiale i at ændre praksis ude i butikkerne:

"Jeg anbefaler for eksempel, at man ser sit sortiment nøje efter. Kunne man nøjes med 10 forskellige slags brød frem for 20 slags," siger han til Ritzau.

Han peger desuden på, at mange detailbutikker allerede er engageret i initiativer som Too Good To Go, hvor overskudsvarer sælges billigt ved lukketid. Det skaber både økonomisk og miljømæssig værdi. 

Alligevel går det for langsomt, ifølge flere aktører, herunder bevægelsen Stop Spild af Mad, der efterlyser bredere implementering af løsninger som kunstig intelligens til lagerstyring og øget donation.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.05.2025CSR.dk

Med ny standard slår B Corp mange fluer med et smæk

23.05.2025CSR.dk

Supermagter ved skillevej: Kinas CO2-kurve knækker og USA fyrer op i kulkraftværkerne

23.05.2025CSR.dk

Kritik: Overimplementering af EU-regler forsinker dansk elektrificering

23.05.2025CSR.dk

Grøn turisme: Radisson lancerer nye net-zero-hoteller

22.05.2025CSR.dk

Knækbrød, ymerdrys og panko: Salling Group lancerer nye produkter lavet af overskudsbrød

21.05.2025CSR.dk

Milliarder i statsstøtte skal sikre tre nye havvindparker

20.05.2025CSR.dk

Seks organisationer med fælles opråb: Danmark har brug for en ny affaldspolitik

19.05.2025CSR.dk

Danske pensionskroner investeret i kontroversielt brasiliansk olieprojekt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark