Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden
Danske virksomheder får nu mulighed for at styrke deres kompetencer og innovationskraft i takt med EU’s nye krav til ecodesign og digitale produktpas.
Foto: 123rf.com
Virksomheder skal klædes bedre på til at imødekomme krav til grøn omstilling
Et nyt projekt fra Industriens Fond og FORCE Technology skal hjælpe SMV’er med at blive klar til EU’s nye ecodesign-forordning. Projektet skal klæde virksomhederne på til at arbejde med cirkulært produktdesign og data - og derigennem styrke innovation og konkurrencekraft.
Fremtidens produkter skal være mere holdbare, lettere at genanvende, kunne skilles ad og repareres. Det kræver, at fremstillingsvirksomheder dokumenterer alt fra materialevalg til produktets samlede miljøpåvirkning. Derfor er det afgørende, at danske SMV’er får støtte til at forberede sig til de kommende krav i den nye ecodesign-forordning.
”Bæredygtigt produktdesign er fremtiden. Og det bliver afgørende for de danske fremstillingsvirksomheders grønne konkurrencekraft, at de kan tænke, udvikle og designe ind i en cirkulær produktstrategi. Projektet skal hjælpe virksomhederne med at opbygge de systemer og kompetencer, der er forudsætningen for, at de kan arbejde med cirkulære designprincipper og leve op til kommende krav,” siger Anders Ziegler Kusk, programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond.
Designfasen er afgørende for miljøpåvirkning
Projektet drives af FORCE Technology i samarbejde med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet samt en række erhvervs- og industriaktører. Sammen vil de sætte ecodesign og produktdata på den dagsordenen hos de danske SMV’er.
”Beslutninger taget i designfasen har helt afgørende betydning for produkters miljøpåvirkning og cirkularitet. Men det kan være svært at få nye krav og parametre tænkt ind allerede i designfasen. Der er behov for en struktureret tilgang, hvor ressourceforbrug, produktlevetid, cirkularitet og data er en integreret del af processen, og det kan projektet hjælpe virksomhederne med,” siger Trine Erdal, som er Project Director R&D i FORCE Technology.
Om de kommende EU-krav til produktdesign
Den nye Ecodesign-forordning (ESPR), som trådte i kraft 18. juli 2024, er et centralt element i EU’s grønne omstilling. Forordningen stiller krav til produkters design med henblik på at fremme bæredygtighed. Formålet er at sikre, at produkter får længere levetid, er lettere at reparere, genanvende og genanvende materialer fra.
Forordningen indfører også det digitale produktpas (DPP), som bliver obligatorisk for alle omfattede produkter. Via en unik kode giver passet adgang til vigtige oplysninger om materialer, miljøpåvirkning, reparation og vedligeholdelse – og sikrer gennemsigtighed i hele produktets livscyklus.
Over de kommende år vil der blive fastlagt specifikke krav for udvalgte produktkategorier:
2026: Jern, stål
2027: Aluminium, tekstiler og beklædning, dæk
2028: Møbler
2029: Madrasser
Uddannelse til fremtidens SMV-behov
Gennem projektet får virksomheder på tværs af brancher bl.a. adgang til pilotcases, hjælpeværktøjer, workshops og den nyeste viden om, hvordan de lever op til kravene om ecodesign og produktdata.
Derudover skal studenterprojekter og praksisnær viden på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet klæde nyuddannede på til at hjælpe virksomheder med cirkulære produktstrategier og digitale løsninger.
”Det handler også om at uddanne til fremtidens SMV-behov. På SDU stiller vi f.eks. vores kandidatstuderende til rådighed i forløb hos virksomheder to dage om ugen i et semesterprojekt under faglig vejledning. Det betyder, at vi kan tilbyde kortere innovationssamarbejder med universiteterne, som passer godt til SMV’er”, siger Lykke Margot Ricard, Sektionsleder SDU Innovation & Design Engineering, Syddansk Universitet.
Ambitionen er, at virksomhederne, der deltager i pilotprojekterne, også kan fungere som ambassadører og inspirere andre SMV’er til at sætte fokus på ecodesign og produktdata.
En del af en bredere indsats
Industriens Fond har støttet projektet ’Cirkulære produkter – ecodesign og produktpas’ med 14 mio. kr.
Projektet løber fra 2025 – 2028 og er en del af den samlede indsats ’Cirkulær Produktion – for et stærkere, grønnere dansk erhvervsliv.
Læs mere om indsatsen her: https://industriensfond.dk/vores-fokusomrader/baeredygtig-produktion/cirkulaer-produktion