Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne
Advokatfirmaet Accura har foretaget en række fyringer i sin energiafdeling som følge af en bredere nedgang i investeringerne i grøn energi. Udviklingen afspejler en global usikkerhed, hvor både sværere markedsvilkår og politisk modvind bremser omstillingen.
Det grønne momentum, der ellers prægede store dele af Vesten efter pandemien og krigen i Ukraine, er i stigende grad bremset op.
I USA har præsident Donald Trumps kursændringer med øget fokus på kul, olie og gas allerede sat tydelige spor. Til Finans forklarer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, at markedet for vindenergi i USA er "smadret", og vurderer, at der "ikke bliver godkendt nye vindparker de næste fire år".
Denne udvikling har direkte konsekvenser for danske virksomheder med transatlantiske aktiviteter. Accura, som er det eneste danske advokatfirma med en afdeling i USA, har således måttet reducere medarbejderstaben i sin energiafdeling. Firmaet har bekræftet, at fyringsrunden især har ramt afdelingerne for M&A og vedvarende energi, og fremhæver selv et lavere aktivitetsniveau som årsag.
Men også i Europa er tempoet dalende. Overfor Finans fremhæver Jacob Pedersen eksempelvis de forfejlede danske udbud for havvind samt udskudte politiske målsætninger. Den stemning står i skarp kontrast til situationen for blot få år siden, hvor grøn energi stod højt på både politikerne og markedets dagsorden.
Asiatiske muligheder og nye europæiske signaler
Mens Vesten kæmper med lavvækst og politiske benspænd, er dele af Asien fortsat præget af vækst og fremdrift i den grønne omstilling. Accura fremhævede i forbindelse med nedskæringerne netop regionen som et strategisk vigtigt marked. Det samme gør Sydbank-analytiker Jacob Pedersen, som peger på især Kina som en aktør, der kan fastholde momentum i det globale marked.
Derudover er der tegn på, at Europa begynder at reagere mere konsekvent. Tidligere i dag præsenterede EU-Kommissionen en handlingsplan, der skal udfase al import af russisk gas, olie og uran senest i 2027.
Planen indebærer blandt andet en acceleration af investeringerne i vedvarende energi, energieffektivisering og elektrificering. Hvis ambitionerne følges op med konkrete midler, kan det genetablere noget af den grønne investeringsvilje i Europa og genstarte opbremsede projekter.
I Danmark ses også tegn på genoplivning. Efter udbudskollapset ved årsskiftet, hvor tre planlagte havvindmølleparker ikke fandt nogen købere, har regeringen ændret kurs, hvor næste udbudsrunde vil byde på mere fordelagtige forhold.
- lhs