Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr

Den såkaldte power-to-x teknologi, hvor grøn strøm omdannes til brint, rummer et gigantisk potentiale. Men der mangler en konkret plan for, hvordan vi kommer i gang, mener eksperter.

16.03.2022

CSR.dk

I tirsdags landede en dansk strategi for power-to-x (ptx). Det skriver Børsen.

Når strøm fra vindmøller og solceller omdannes til grøn brint gennem elektrolyse, kaldes det power-to-x. Grøn brint kan direkte eller forædlet bruges til at reducere CO2-udledningen i sektorer, som er svære at elektrificere. Brint kan f.eks. anvendes direkte til biler, tung vejtransport eller i produktionen af stål og cement. Brinten kan også gennem syntese omdannes til flydende grønne brændsler som e-ammoniak og e-metanol, der potentielt kan bruges som brændstof til f.eks. skibe og fly.

Power-to-x har potentialet til at blive et gigantisk eksporteventyr. Hvis Danmark kan opnå en elektrolysekapacitet på 4-6 gigawatt i 2030 venter en produktionsværdi på et tocifret milliardbeløb. Tyskland har allerede meldt sig som storimportør af grøn brint i fremtiden, hvor den blandt andet skal bruges til at gøre kemiske processer og stålproduktion grønnere.

Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

I aftalen er der afsat en støttepulje på 1,25 mia. kr., som udviklerne kan få del i gennem et udbud. Det skal statsstøttegodkendes i EU og ventes tidligst at blive afholdt i 2023.

“Det er rigtigt positivt. Ingen tvivl om det. Når det er sagt, håber vi stadig, at det kan lade sig gøre at få det implementeret i starten af 2023 i stedet for hen mod slutningen,” siger Emil Vikjær-Andresen, chef for ptx hos European Energy.

Han er enig med Anders Nordstrøm, vicedirektør for ptx hos Ørsted, i, at teknologien rummer store muligheder, og at det er rigtig positivt, at planen er landet. De mener dog også, at der stadig mangler konkrete handlingsplaner for hvordan f.eks. udbygningen af havvind, landvind og solenergi kan accelereres. Samtidig er det vigtigt med strategier for at få sat gang i efterspørgslen blandt potentielle kunder til de grønne brændsler.

“Der er lagt op til yderligere aftaler på disse områder i ptx-strategien, hvilket vi finder rigtig positivt,” afslutter Anders Nordstrøm.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J