Pensionsselskaber kan få nøglerolle for den grønne omstilling i Afrika

Omstillingen til et bæredygtigt samfund kommer til at kræve endnu flere milliardinvesteringer de næste mange år. Her kan danske pensionsselskaber med sin store mængde kapital spille en afgørende rolle side om side med verdens udviklingsbanker.

Det er ikke på et COP-møde, verdens lande kan omlægge udviklingsbankernes retning. Det vil i stedet være på G7 eller G20-møder. Foto: 123RF.

19.11.2022

CSR.dk

Allerede i dag halter det med finansieringen af den grønne omstilling i verdens udviklingslande. Ilande har lovet 100 milliarder dollars om året i klimabistand, men beløbet er endnu ikke blevet leveret. Og når ulande låner penge til ny, grøn infrastruktur, betaler de langt højere renter, end når et iland som Danmark ønsker at finansiere et tilsvarende projekt.

Derfor er det afgørende, at man på COP27 og fremover formår at skabe nye finansieringsmuligheder og indhente frisk kapital til det globale syds grønne omstilling, hvis Paris-aftalens ambitioner skal leve videre.

Jon Johnsen, adm. direktør i pensionsselskabet PKA, mener, at vejen frem er at pulje pensionskundernes opsparing sammen med de mange milliarder fra udviklingsbankerne.

”Vi skal gøre ligesom i Danmark, hvor der var noget fødselshjælp fra den danske stat til at gøre Danmark til verdens førende vindnation, hvor vi har udviklingsselskaberne som Ørsted, Copenhagen Infrastructure Partners og så kapital i form af os, institutionelle investorer,” siger han til Information, der er på COP27 i Egypten. 

Det er dog ikke nok, at kun danske pensionsselskaber står klar til at investere i blandt andet afrikansk infrastruktur. Danmark alene har ikke størrelsen til at rykke meget, og derfor kræver det at lande som Tyskland, Frankrig og USA også kommer med på vognen, mener Jon Johnsen.

Det er i virkeligheden de selv samme lande, som også kan skabe omsiggribende forandringer i udviklingsbankernes praksis. Det er nemlig ikke politikernes på COP27, der kan tage beslutningen om at give for eksempel Verdensbanken et grønt mandat, så pengetankene kan stille yderligere midler til rådighed eller lempe deres kriterier og renteforpligtelser ved et lån.

I stedet er det G7 eller, netop overståede, G20-møder, den rige verdens ledere kan træffe de grønne beslutninger. Men det kan være en Pandoras æske at åbne for ændringer af grundreglerne for udviklingsbankerne. Her kan mange lande tænkes at have deres egne forslag til forandringer, som kan trække beslutningen ud i årevis.                     

Indtil videre har landene på COP’en har aftalt, at de i 2025 skal komme med et nyt mål for klimafinansiering, og her frygter nogle fattige lande, at de rige lande vil forsøge at bruge ideen om midlerne fra udviklingsbankerne som et skalkeskjul for ikke at levere nye og yderligere midler, men blot fodre hunden med dens egen hale.

Mattias Söderberg, chefrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, siger, at det er afgørende at få flere private midler i spil. Men han advarer samtidig mod, at man stirrer sig blind på en one-size-fits-all-løsning.

”En del løsninger passer fint til private aktører, for eksempel vindmølleparker, hvor andre løsninger, for eksempel hjælp til fattige lokalsamfund og klimatilpasning, er bedre at finansiere med forskellige typer af gavebistand,” siger han.

I stedet skal de to finansieringsformer eksistere side om side: Den ene ikke som erstatning for den anden.

- KCP

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)