PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet

Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .

17.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Genopretningen af naturen og biodiversiteten har været underbelyst i indsatsen for grøn omstilling. Det mener PensionDanmark, som nu offentliggør branchens første rapport om påvirkning af biodiversitet.

Det sker i forlængelse af et nyt fokus på biodiversitet hos pensionskæmpen, valgt fordi det flugter med PensionDanmarks formål: at skabe værdi for sine 815.000 medlemmer gennem langsigtede afkast fra investeringer i ejendomme.

”For PensionDanmark er det en forudsætning, at virksomheder har en klar strategi om at forpligte sig til at bidrage positivt til biodiversitet, hvis de fremadrettet vil udgøre en langsigtet og rentabel investeringscase. Biodiversitet bliver et væsentligt konkurrenceparameter på lige fod med klima, og der er derfor et kæmpe potentiale i at indtænke det i vores ejendomsinvesteringer, siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Rapporten kortlægger påvirkningen af naturen fra seks byudviklingsprojekter, hvor PensionDanmark er bygherre. Resultaterne for de seks projekter viser, at PensionDanmark, baseret på afrapporteringen fordelt på seks indikatorer for blandt andet kronedække, beskyttet natur og artsdiversitet, er på rette vej til at opnå målsætningen om samlet set at være Nature Positive by 2030.

Rapportens målemetode har PensionDanmark udviklet i samarbejde med SLA, Andel og Aaen Engineering. Den er baseret på en række biodiversitetsmål, inspireret af videnskabelige anbefalinger samt DGNB’s bæredygtighedscertificeringskrav.

Mange flere skridt at tage: strategi på plads
Undersøgelsen og indsatsen er kun første skridt i en løbende udvidelse af selskabets indsats for at genoprette naturen.

Hvad er Finance for Biodiversity Pledge?

126 finansielle institutioner fra 21 lande er i dag en del af  Finance for Biodiversity Pledge https://www.financeforbiodiversity.org/about-the-pledge/, som blev lanceret i 2020. Formålet er at få finansselskaber til at beskytte og genoprette biodiversitet gennem deres finansieringsaktiviteter og investeringer.

Selskaber, der skriver under på Finance for Biodiversity Pledge, forpligter sig til at: 

  • Samarbejde og vidensdele
  • Have dialog med og påvirke virksomheder, de investerer i
  • Måle impact
  • Sætte mål
  • Rapportere offentligt om ovenstående før 2025

I alt fem danske finansvirksomheder har til dato skrevet under på pledgen. Udover PensionDanmark er det Danske Bank, PKA, Velliv og Nordea Asset Management.

PensionDanmarks fokus på biodiversitet tog for alvor fart i 2021 med tilslutningen til Finance for Biodiversity Pledge, (se faktaboks), hvor en række danske og internationale, institutionelle investorer forpligter sig til at beskytte og genoprette biodiversitet gennem finansieringsaktiviteter og investeringer.

I maj 2022 lancerede PensionDanmark sin første biodiversitetsstrategi og forpligtede sig til, at investeringer i byområder og nybyggerier samlet set skal levere et positivt bidrag til biodiversiteten senest i 2030.  For at nå dette mål skal PensionDanmark med øjeblikkelig virkning arbejde for at modvirke tab af biodiversitet. Det skal f.eks. ske gennem:

  • Fortrinsvis at udvikle nye projekter på arealer med lav naturværdi for at undgå køb af grunde, der bidrager til skade på eksisterende økosystemer. PensionDanmark har i 2022 fastlagt en investeringsnøgle for køb af grunde, der skal sikre, at retningslinjerne i EU’s taksonomiforordning følges, så der primært investeres i arealer med lav biodiversitet.
  • Tidligt fokus i projekudvikling på at styrke og bevare lokale naturkvaliteter gennem inddragelse af lokale interessenter, biologer, landskabsarkitekter og andre.
  • Integrering af naturudvikling i eksempelvis byggemodning og prioriteres i separat anlægsøkonomi til landskab, mens byggematerialer skal minimere negativ effekt på biodiversitet i både byggeriet og off-site i forbindelse med udvinding eller fragt.
  • Indsamling af data til at fastslå projektets opnåede effekter til gavn for biodiversitet, som skal  dokumentere indsatsen og skabe grobund for yderligere forbedringer.
  • Drift af investeringer på naturens præmisser gennem inddragelse af blandt andet beboere i monitorering og vedligeholdelse af indsatser for biodiversitet og understøttes i overdragelsen af driftsansvar til kommuner, bydels- eller ejerforeninger.
  • Gradvist at sikre, at PensionDanmark i udviklingen af nye byområder og ejendomme lever op til EU's taksonomikrav for biodiversitet og økosystemer.

”Vi er godt på vej, men langt fra i mål. PensionDanmark udbreder derfor også indsatsen ved at stille krav om handling til fordel for naturgenopretning hos de selskaber, som vi investerer i,” siger Torben Möger Pedersen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København