Parisaftalen er trådt i kraft

Med effekt fra i dag er sidste års store klimaftale fra Paris trådt i kraft, blot tre dage inden COP22 bliver indledt i Marokko. ”Tid til både fejring og realitetstjek”, siger nøglepersoner.

Parisaftalen, der skal begrænse den globale temperaturstigning mest muligt, er i dag trådt juridisk i kraft. Foto: Flickr/NOAA National Ocean Service.

04.11.2016

CSR.dk

Sådan indleder Executive Secretary for FN’s klimaråd, UNFCCC, Patricia Espinosa og Salaheddine Mezouar, der er præsident for COP22 og udenrigsminister i Marokko, en udtalelse i anledning af, at Parisaftalen, der blev indgået ved COP21 i den franske hovedstad for et lille år siden, i dag træder officielt i kraft.

Det betyder, at alle de (indtil videre) 97 lande, herunder Danmark, der nationalt ratificeret aftalen, nu er juridisk forpligtede til at overholde den. Det vækker naturligt nok glæde hos de to afsendere, der dog samtidig maner til besindighed og fortsat engagement.

”Aftalen er utvivlsomt et historisk vendepunkt for menneskets samlede indsats for at forene den politisk, økonomiske og sociale vilje fra regeringer, byer, regioner, borgere, virksomheder og investorer for at overkomme den eksistentielle trussel fra klimaforandringerne. Samtidig skal vi nu se fremad med nøgtern beslutsomhed og fornyet vilje i forhold til den forestående opgave”, skriver de.

Tidsperspektivet skaber nemlig et vist pres. Udledningen af drivhusgasser falder således ikke på globalt plan endnu, og det er et forhold COP22 i Marrakech, der starter på mandag, skal forholde sig til. På den baggrund understreger de to, at det er nu, at politik, teknologi og finanser skal spille sammen ude i virkeligheden, hvis temperaturmålene fra Paris skal blive indfriede.

Fokus og finansiering
Herhjemme er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) glad for, at aftalen nu træder i kraft, men siger samtidig, at den ikke nok i sig selv, hvis klimaforandringerne for alvor skal bekæmpes.

”Det er en langt større opgave, som ikke blot tæller politikere og forskere, men [også kræver] at vi alle sammen tænker klimaet mere ind i den måde, vi lever på i hverdagen. Vores tilværelse bliver ikke ændret drastisk fra den ene dag til den anden, blot fordi klimaaftalen træder i kraft. Men det betyder, at der kommer et dansk og internationalt fokus på, hvordan vi kan reducere udledningen af drivhusgasser,” siger han til DR.

Det fokus handler i høj grad om finansiering, understreger Patricia Espinosa og Salaheddine Mezouar. Til en start forventer de to således, at ”verdens udviklede lande” lægger sig fast på vej, der kan ”materialisere 100 mia. dollars om året frem mod 2020” for at understøtte klimatiltag i den øvrige del af verden.

Læs også: Danmark skifter kurs: 2025-plan gør op med 25 års CO2-dyk

Derudover påpeger de, at endnu større summer, op mod 7 billioner dollars (næsten 50.000 mia. kr) skal ’reallokeres’ for at opnå en bæredygtig udvikling og et skifte til en low carbon og modstandsdygtig verdensøkonomi. Og som de afslutningsvis bemærker:

”Parisaftalens fundament er solidt, og andre centrale dele af menneskehedens nye hjem er ved at tage form. Men vi kan ikke hvile os før taget er på plads”.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online