Parisaftalen er trådt i kraft

Med effekt fra i dag er sidste års store klimaftale fra Paris trådt i kraft, blot tre dage inden COP22 bliver indledt i Marokko. ”Tid til både fejring og realitetstjek”, siger nøglepersoner.

Parisaftalen, der skal begrænse den globale temperaturstigning mest muligt, er i dag trådt juridisk i kraft. Foto: Flickr/NOAA National Ocean Service.

04.11.2016

CSR.dk

Sådan indleder Executive Secretary for FN’s klimaråd, UNFCCC, Patricia Espinosa og Salaheddine Mezouar, der er præsident for COP22 og udenrigsminister i Marokko, en udtalelse i anledning af, at Parisaftalen, der blev indgået ved COP21 i den franske hovedstad for et lille år siden, i dag træder officielt i kraft.

Det betyder, at alle de (indtil videre) 97 lande, herunder Danmark, der nationalt ratificeret aftalen, nu er juridisk forpligtede til at overholde den. Det vækker naturligt nok glæde hos de to afsendere, der dog samtidig maner til besindighed og fortsat engagement.

”Aftalen er utvivlsomt et historisk vendepunkt for menneskets samlede indsats for at forene den politisk, økonomiske og sociale vilje fra regeringer, byer, regioner, borgere, virksomheder og investorer for at overkomme den eksistentielle trussel fra klimaforandringerne. Samtidig skal vi nu se fremad med nøgtern beslutsomhed og fornyet vilje i forhold til den forestående opgave”, skriver de.

Tidsperspektivet skaber nemlig et vist pres. Udledningen af drivhusgasser falder således ikke på globalt plan endnu, og det er et forhold COP22 i Marrakech, der starter på mandag, skal forholde sig til. På den baggrund understreger de to, at det er nu, at politik, teknologi og finanser skal spille sammen ude i virkeligheden, hvis temperaturmålene fra Paris skal blive indfriede.

Fokus og finansiering
Herhjemme er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) glad for, at aftalen nu træder i kraft, men siger samtidig, at den ikke nok i sig selv, hvis klimaforandringerne for alvor skal bekæmpes.

”Det er en langt større opgave, som ikke blot tæller politikere og forskere, men [også kræver] at vi alle sammen tænker klimaet mere ind i den måde, vi lever på i hverdagen. Vores tilværelse bliver ikke ændret drastisk fra den ene dag til den anden, blot fordi klimaaftalen træder i kraft. Men det betyder, at der kommer et dansk og internationalt fokus på, hvordan vi kan reducere udledningen af drivhusgasser,” siger han til DR.

Det fokus handler i høj grad om finansiering, understreger Patricia Espinosa og Salaheddine Mezouar. Til en start forventer de to således, at ”verdens udviklede lande” lægger sig fast på vej, der kan ”materialisere 100 mia. dollars om året frem mod 2020” for at understøtte klimatiltag i den øvrige del af verden.

Læs også: Danmark skifter kurs: 2025-plan gør op med 25 års CO2-dyk

Derudover påpeger de, at endnu større summer, op mod 7 billioner dollars (næsten 50.000 mia. kr) skal ’reallokeres’ for at opnå en bæredygtig udvikling og et skifte til en low carbon og modstandsdygtig verdensøkonomi. Og som de afslutningsvis bemærker:

”Parisaftalens fundament er solidt, og andre centrale dele af menneskehedens nye hjem er ved at tage form. Men vi kan ikke hvile os før taget er på plads”.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

24.03.2025CSR.dk

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online