P4G: Bæredygtighed er fremtiden – handlingserklæring sætter skub i udviklingen

På det netop overståede P4G-topmøde slog deltagerne fast, at bæredygtighed er det nye markedsvilkår. En ny handlingserklæring skal accelerere udviklingen, så verdensmål og Parisaftale kan opfyldes.

Unilevers topchef Paul Polman (nr. to fra højre) understregede både nødvendigheden og det enorme forretningspotentiale i en omstilling til en mere bæredygtig verden. Foto: P4G.

22.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

"Lad os smøge ærmerne op, og komme i gang med arbejdet”. Sådan indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i fredags, den 19. oktober, det store P4G-topmøde i København, hvor topfolk fra regeringer, globale virksomheder og civilsamfundet samt iværksættere, akademikere og unge fra 53 lande deltog.

Læs også: Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foran punkterne i den såkaldte Copenhagen Commitment, der skal sætte skub i udviklingen af offentlig-private partnerskaber, der kan fremme verdensmålene og gøre temperaturmålsætningen fra Parisaftalen realistisk. Foto: P4G.

Målet for P4G-samarbejdet er at ’sætte handling bag globale mål - gennem samarbejde på tværs af kontinenter, sektorer og generationer´, som det hedder. For at understrege den målsætning, gav deltagerne på topmødet grønt lys til en ny handlingserklæring, The Copenhagen Commitment to accelerate the path to a sustainable future (direkte download).

Med erklæringen vil man bl.a. sætte skub i udviklingen og opskaleringen af offentlig-private partnerskaber, eksempelvis for at skaffe strøm til landområder i Afrika, sikre adgang til rent drikkevand for udsatte grupper og udskifte dieselbusser med grønnere alternativer. 

Det er ikke alene i tråd med at nå såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen, men også en gigantisk forretningsmulighed for de virksomheder, der forstår at tage vare på den, lød det på topmødet.

”Verdensmålene er det største globale forretningspotentiale. Det koster os faktisk mere at lade være med at satse på bæredygtighed, end det gør at omstille gennem verdensmålene”, sagde CEO for Unilever, Paul Polman, ifølge DI, med henvisning til en undersøgelse, der anslår, at potentialet i SDG’erne er på 77 billioner kroner på verdensplan.

Videre pegede han på, at uden partnerskaber med civilsamfundsorganisationer og det offentlige vil fødevarebranchen lide enorme tab. Ligeledes er manglende ligestilling allerede nu en kæmpe udgift.

”Fødevarebranchen vil ikke kunne tjene penge om 30 år, hvis vi ikke omstiller nu. Mange virksomheder kan allerede mærke presset. Vi går glip af billioner dollars om året, alene fordi kvinder holdes ude af arbejdsmarkedet kloden rundt. Og det er kun ét af verdensmålene”, sagde han.

Innovative virksomheder skal levere de nye løsninger
Netop virksomhederne er ifølge Dansk Industri, der lagde lokaler til topmødet, afgørende i forhold til at levere de nødvendige grønne løsninger på klodens udfordringer.

”P4G's mål om at skabe offentlig-private partnerskaber afspejler den vitale rolle, som den private sektor spiller for at skabe en bedre verden for os, for vores børn og vores børnebørn. Der skal innovative virksomheder til at levere mange af de nye løsninger, som kan sikre rent vand, bæredygtig energi og mad til alle i fremtiden”, siger Thomas Bustrup, direktør i DI.

Læs også: Partnerskaber skal gøre Danmark bedst til bæredygtig forretning

Blandt partnervirksomhederne i P4G er Grundfos, der sammen med en række øvrige samarbejdspartnere og med støtte fra P4G har startet en forundersøgelse til et projekt i Vietnam, som skal reducere vandspildet fra 22 procent til 15 procent i 2025. Det ser man som et eksempel til efterfølgelse.

”Det er en dansk styrke at arbejde sammen på tværs af offentlige og private interesser, så det er godt set af regeringen at sætte sig i spidsen for den bevægelse. Det er ikke mindst nødvendigt inden for vand, hvor den private sektor må og skal spille en større rolle, hvis vi sammen skal nå de ambitiøse SDG-mål – det kræver gode løsninger på konkrete problemer”, siger kommunikationsdirektør i Grundfos, Kim Nøhr Skibsted.

Støtte og priser til flere projekter
Under topmødet meddelte P4G, at man har øremærket ca. 28 mio. kr. til at støtte seks forskellige offentlig-private partnerskaber, der skal være med til at hjælpe verdens udviklingslande med ’at præstere inkluderende vækst og opfylde SDG’erne’, som man formulerer det.

Partnerskaberne fokuserer bl.a. på renere byer i Afrika og Sydamerika gennem mindre affald, elektriske busser og vedvarende energi, ligesom energieffektivitet i bygninger og bæredygtig logistik i Kina er med i projektplanerne.

Læs også: Arla og Grundfos i partnerskaber der får penge fra P4G

Derudover blev fem initiativer hædret med 2018 P4G State-of-the-Art Partnership Awards, fordelt på de fem verdensmål, som P4G koncentrerer sin indsats omkring. De fem partnerskaber blev udvalgt af et team af globale eksperter og internationale organisationer i samarbejde med forskellige danske ministerier på baggrund af deres præstationer inden for innovation, effekt, skaleringspotentiale og implementeringsmuligheder.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus