Organisationer: H&M hænger stadig i CSR-bremsen

En ny rapport fra en sammenslutning af fire NGO’er retter et kraftigt negativt lys mod H&M og virksomhedens indsats for at forbedre arbejds- og sikkerhedsforholdene på sine fabrikker i Bangladesh.

1138 mennesker mistede livet, da Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka styrtede sammen den 24. april 2013. H&M var ikke repræsenteret i fabrikken, men en rapport fra fire NGO'er påpeger ikke desto mindre, at den svenske koncern burde gøre mere for at forbedre arbejdsforhold og sikkerhed på sine fabrikker i landet. Foto: Flickr/Jabar al Nahlan.

06.10.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Den svenske tøjgigant H&M er endnu engang kommet i mediernes søgelys på grund af sin CSR-indsats, og det er ikke for det gode. Fire NGO’er har undersøgt forholdene på en stribe af koncernens leverandørfabrikker i Bangladesh og konkluderer på den baggrund, at H&M ikke har levet op til sine egne løfter om forbedringer.

Læs også: Kritikere: H&M’s bæredygtighedspris løser ikke det reelle problem

I kølvandet på katastrofen på Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka i april 2013, hvor over 1000 arbejdere mistede livet, da fabrikken styrtede sammen, var H&M –- den største enkeltkunde i landets tøjproduktionsapparat –- ellers den første af over 200 internationale tøjproducenter, der underskrev den såkaldte Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, der herhjemmefra også er signeret af bl.a. Coop, Dansk Supermarked og Bestseller. Det skal i den forbindelse understreges, at H&M aldrig har haft produktion på Rana Plaza.

Accorden, der er juridisk bindende, skal -– som navnet antyder -– tjene til at sikre arbejdsforhold og sikkerhed for de tusindvis af arbejdere på fabrikkerne i det fattige, asiatiske land, hvor en gennemsnitlig årsindkomst ifølge CIA lå på omkring 22.500 kr. i 2014, og millioner mangler helt basale fornødenheder.

Dystert billede
H&M har selv udgivet flere rapporter om koncernens indsats på netop dette område, såvel som andre relateret til bæredygtighed samlet under ”Concious Actions”-paraplyen. I sin seneste beretning redegør man blandt andet for, at alle selskabets leverandørfabrikker i Bangladesh er blevet sikkerhedsinspiceret i overensstemmelse med Accorden, og at alle fabrikker bestod uden umiddelbare risici, selvom samtlige faciliteter havde brug for ”visse forbedringer”.

En ny rapport fra de fire NGO’er Clean Clothes Campaign, International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network og Worker Rights Consortium tegner imidlertid et lidt mere dystert billede end H&Ms egne meldinger repræsenterer.

H&M har 229 leverandørfabrikker (H&M understreger selv, at de ikke ejer nogen fabrikker, men blot samarbejder) i Bangladesh og af dem har NGO’ernes ingeniører besøgt de 56, den svenske koncern selv har rangeret som Platin eller Guld, det vil sige de største og vigtigste (over 60 procent af koncernens samlede produktion), og dem, man arbejder tættest sammen med.

Alligevel var manglerne udtalte: 61 procent af fabrikkerne havde ingen brandudgange, hvilket får NGO’erne til at betegne dem som ”regulære dødsfælder”, 55 procent har døre og porte, der kan risikere at lukke arbejderne inde i nødstilfælde, og 16 procent har stadig ikke fjernet de låste døre, Accorden udpegede.

Groft usikre forhold
Alene de manglende brandudgange bringer ifølge NGO-rapporten næsten 80.000 arbejdere i potentiel livsfare, og samtidig er arbejdet med de nødvendige udbedringer, Accorden påpegede, bag tidsplanerne i mere end halvdelen (52 procent) af de 32 fabrikker, der har haft mindst et år til at rette fejlene.

Ikke desto mindre handler H&M fortsat med alle disse fabrikker, hvor de ansatte med rapportens ord stadig arbejder under ”groft usikre forhold” uden adgang til ordentlige nødudgange.

På den baggrund konkluderer NGO’erne at H&M ikke har sikret sig, at selv koncernens vigtigste leverandører har gjort deres fabrikker forsvarlige for arbejderne.

Derudover er der et finansielt aspekt, hvor H&M under Accorden er forpligtet til at yde økonomisk støtte til de fabrikker, der gerne vil renovere, men ikke har råd til det i fuldt omfang. Her har Accorden ligeledes rapporteret om massive problemer med underfinansiering, og NGO’erne er derfor bekymrede for, at H&M ikke opfylder deres forpligtelser i den sammenhæng. Grundet manglende data kan der dog ikke drages nogle faste konklusioner på området.

Læs også: IFC støtter tekstilarbejdere i Bangladesh

Afslutningsvis bemærker NGO-rapporten, at H&M som storkunde i Bangladesh, førsteunderskriver af Accorden og en virksomhed, der fremstiller sig selv som en leder i social ansvarlighed, burde føre an i arbejdet for bedre forhold, før vi står med en ny Rana Plaza-katastrofe.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025CSR.dk

Ny begyndelse for jobindsatsen i Sønderborg

30.06.2025Sex & Samfund

Sponseret

Mødredødelighed i verden: Både fremskridt og alarmerende tendenser

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

12.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal styrke virksomheders arbejde mod diskrimination

12.06.2025BSR

Sponseret

Four Tips for Authentic Business Leadership During Pride 2025

10.06.2025CSR.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

26.05.2025Sex & Samfund

Sponseret

FN's Kvindekommission: Fremme af ligestilling og seksuelle rettigheder som et spørgsmål om retfærdighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle