Organisationer: H&M hænger stadig i CSR-bremsen

En ny rapport fra en sammenslutning af fire NGO’er retter et kraftigt negativt lys mod H&M og virksomhedens indsats for at forbedre arbejds- og sikkerhedsforholdene på sine fabrikker i Bangladesh.

1138 mennesker mistede livet, da Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka styrtede sammen den 24. april 2013. H&M var ikke repræsenteret i fabrikken, men en rapport fra fire NGO'er påpeger ikke desto mindre, at den svenske koncern burde gøre mere for at forbedre arbejdsforhold og sikkerhed på sine fabrikker i landet. Foto: Flickr/Jabar al Nahlan.

06.10.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Den svenske tøjgigant H&M er endnu engang kommet i mediernes søgelys på grund af sin CSR-indsats, og det er ikke for det gode. Fire NGO’er har undersøgt forholdene på en stribe af koncernens leverandørfabrikker i Bangladesh og konkluderer på den baggrund, at H&M ikke har levet op til sine egne løfter om forbedringer.

Læs også: Kritikere: H&M’s bæredygtighedspris løser ikke det reelle problem

I kølvandet på katastrofen på Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka i april 2013, hvor over 1000 arbejdere mistede livet, da fabrikken styrtede sammen, var H&M –- den største enkeltkunde i landets tøjproduktionsapparat –- ellers den første af over 200 internationale tøjproducenter, der underskrev den såkaldte Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, der herhjemmefra også er signeret af bl.a. Coop, Dansk Supermarked og Bestseller. Det skal i den forbindelse understreges, at H&M aldrig har haft produktion på Rana Plaza.

Accorden, der er juridisk bindende, skal -– som navnet antyder -– tjene til at sikre arbejdsforhold og sikkerhed for de tusindvis af arbejdere på fabrikkerne i det fattige, asiatiske land, hvor en gennemsnitlig årsindkomst ifølge CIA lå på omkring 22.500 kr. i 2014, og millioner mangler helt basale fornødenheder.

Dystert billede
H&M har selv udgivet flere rapporter om koncernens indsats på netop dette område, såvel som andre relateret til bæredygtighed samlet under ”Concious Actions”-paraplyen. I sin seneste beretning redegør man blandt andet for, at alle selskabets leverandørfabrikker i Bangladesh er blevet sikkerhedsinspiceret i overensstemmelse med Accorden, og at alle fabrikker bestod uden umiddelbare risici, selvom samtlige faciliteter havde brug for ”visse forbedringer”.

En ny rapport fra de fire NGO’er Clean Clothes Campaign, International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network og Worker Rights Consortium tegner imidlertid et lidt mere dystert billede end H&Ms egne meldinger repræsenterer.

H&M har 229 leverandørfabrikker (H&M understreger selv, at de ikke ejer nogen fabrikker, men blot samarbejder) i Bangladesh og af dem har NGO’ernes ingeniører besøgt de 56, den svenske koncern selv har rangeret som Platin eller Guld, det vil sige de største og vigtigste (over 60 procent af koncernens samlede produktion), og dem, man arbejder tættest sammen med.

Alligevel var manglerne udtalte: 61 procent af fabrikkerne havde ingen brandudgange, hvilket får NGO’erne til at betegne dem som ”regulære dødsfælder”, 55 procent har døre og porte, der kan risikere at lukke arbejderne inde i nødstilfælde, og 16 procent har stadig ikke fjernet de låste døre, Accorden udpegede.

Groft usikre forhold
Alene de manglende brandudgange bringer ifølge NGO-rapporten næsten 80.000 arbejdere i potentiel livsfare, og samtidig er arbejdet med de nødvendige udbedringer, Accorden påpegede, bag tidsplanerne i mere end halvdelen (52 procent) af de 32 fabrikker, der har haft mindst et år til at rette fejlene.

Ikke desto mindre handler H&M fortsat med alle disse fabrikker, hvor de ansatte med rapportens ord stadig arbejder under ”groft usikre forhold” uden adgang til ordentlige nødudgange.

På den baggrund konkluderer NGO’erne at H&M ikke har sikret sig, at selv koncernens vigtigste leverandører har gjort deres fabrikker forsvarlige for arbejderne.

Derudover er der et finansielt aspekt, hvor H&M under Accorden er forpligtet til at yde økonomisk støtte til de fabrikker, der gerne vil renovere, men ikke har råd til det i fuldt omfang. Her har Accorden ligeledes rapporteret om massive problemer med underfinansiering, og NGO’erne er derfor bekymrede for, at H&M ikke opfylder deres forpligtelser i den sammenhæng. Grundet manglende data kan der dog ikke drages nogle faste konklusioner på området.

Læs også: IFC støtter tekstilarbejdere i Bangladesh

Afslutningsvis bemærker NGO-rapporten, at H&M som storkunde i Bangladesh, førsteunderskriver af Accorden og en virksomhed, der fremstiller sig selv som en leder i social ansvarlighed, burde føre an i arbejdet for bedre forhold, før vi står med en ny Rana Plaza-katastrofe.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus