Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Optikerkæden OptikTeam indfører nyt bæredygtighedskoncept, der skal mindske ressourcespild i form af millioner af brugte brillestel. Kædens 167 butikker indsamler de brugte briller, som bliver omdannet til stilfuldt butiksinventar. Målet er at differentiere sig i konkurrencen og starte en bæredygtighedsrejse sammen med kunderne.

”Det er første gang i OptikTeams historie, at vi gør det til et krav for vores optikere at være med. Det gør vi, fordi vi tror så meget på det sympatiske projekt, og fordi OptikTeam har brug for et nyt strategisk ben at stå på”, fortæller Morten Tornbjerg (th). Det er Hans Lilleør, Bellinger tv. Foto: OptikTeam

05.04.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Initiativet Bellinger House Circle er skabt som et samarbejde mellem den Aarhus-baserede brilleproducent Bellinger og optikersammenslutningen OptikTeam, der omfatter 167 selvstændige optikerbutikker over hele landet. Det ambitiøse projekt lanceres fra februar 2024.

Læs også: ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Målet er at forlænge levetiden for brilleprodukter og minimere optikerbranchens miljøpåvirkning via cirkulært forbrug - deraf navnet. Hans Lilleør fra Bellinger er idémanden bag konceptet, som er hans hjertebarn:

”Min mission er, at vi skal gøre alt vi kan for, at råvarerne kan få nyt liv, når brillerne er udtjente - så vi forlænger et brilleprodukts livscyklus. Jeg håber meget, at butikkerne og forbrugerne sammen kan starte en bæredygtig bevægelse”, understreger han.

En bedre verden kræver samarbejde
Undersøgelser viser, at 78 procent af befolkningen lægger ansvaret for bæredygtighed over på virksomhederne. Det ansvar vil OptikTeam gerne hjælpe optikerne med at påtage sig og håber samtidig, projektet vil inspirere forbrugerne til at deltage aktivt i skabelsen af en renere verden.

”De cirka 6 millioner gamle brillestel, danskerne har liggende, hober sig op i skuffer eller ender ofte på forbrændingen. Glas, plastik, metal - hele molevitten! Det er et kæmpe spild”.

Hans Lilleør

”De cirka 6 millioner gamle brillestel, danskerne har liggende, hober sig op i skuffer eller ender ofte på forbrændingen. Glas, plastik, metal - hele molevitten! Det er et kæmpe spild. Med vores initiativ kan forbrugerne gå ind i butikken og se deres kasserede briller i en helt ny form. Ressourcerne kan bruges igen og igen - for det mest fantastiske er, at det materiale, vi har udviklet, kan smeltes om helt op til otte-ni gange uden at miste sine egenskaber”, forklarer Hans Lilleør begejstret og laver et lille regnestykke:

”En brille sidder i gennemsnit tre til fire år på forbrugerens næse. Hvis den lever videre i to år som henholdsvis bord, spejl eller andre produkter op til otte gange, får brillens materiale i alt minimum 20 års levetid i stedet for at lande på lossepladsen”.

Læs også: SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Fra skrald til skat
Den bæredygtige cyklus begynder i de 167 butikker, der er udstyret med indsamlingskasser. Her har butikspersonalet og kunderne mulighed for at aflevere såkaldte demolinser (plastikglas fra de stel, der udstilles i butikken) samt brugte briller, hvorefter GLS transporterer brillerne til sortering og videre bearbejdning. Disse materialer tilsættes e-waste fra elektronikaffald og omdannes derefter til et stærkt og genanvendeligt materiale, som bliver til nye brugbare produkter. Alt håndteres og bearbejdes i Danmark i samarbejde med blandt andet Københavns kommune og et socialøkonomisk værksted.

”Min mission er, at vi skal gøre alt vi kan for, at råvarerne kan få nyt liv, når brillerne er udtjente - så vi forlænger et brilleprodukts livscyklus”, fortæller Hans Lilleør. Foto: OptikTeam

 første omgang fremstiller værkstedet bøjler, skamler, brillebakker og spejle til butikkerne, men håbet er at udvide sortimentet til kaffekopper, nøgleringe og andet, som kunderne også kan få med hjem.

Obligatorisk tiltag 
Helt ekstraordinært indlemmes initiativet i OptikTeams forretningsmodel og er dermed obligatorisk for alle sammenslutningens medlemmer, der ellers er selvstændige butikker med hver deres identitet, forretningsstrategi og økonomi.

”Det er første gang i OptikTeams historie, at vi gør det til et krav for vores optikere at være med. Det gør vi, fordi vi tror så meget på det sympatiske projekt, og fordi OptikTeam har brug for et nyt strategisk ben at stå på. Bellinger House Circle gør en positiv forskel for miljøet og giver samtidig butikkerne en enestående mulighed for at påtage sig rollen som lokale helte: Vi kan ikke positionere os udelukkende på faglighed og priser - men vi kan differentiere os på bæredygtighed”, siger OptikTeams CEO Morten Tornbjerg.

Fremtiden og incitamenter for butikkerne
Via et transparant online-system kan butikkerne løbende følge med i, hvor mange kilo briller, de har indsamlet. Indsamlingen måles nøje i kilo, og butikkerne får økonomiske incitamenter, hvor de modtager "buy back"-point svarende til genanvendelsesværdien af de indsamlede produkter. For disse point køber de recirkulerede designs til brug og udstilling i butikken.

”Bellinger House Circle er ikke kun en ny måde at håndtere gamle briller på. Det er et skridt mod en bæredygtig fremtid, hvor hver brille indgår i en større historie om genanvendelse, ansvar og en kollektiv forpligtelse til at skabe en renere verden”, slutter Morten Tornbjerg.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K