Omnibuspakken kan spænde ben for grønne investeringer
Med vedtagelsen af EU’s såkaldte omnibuspakke risikerer investorer at stå med mindre sammenlignelige bæredygtighedsdata. Det bekymrer investeringschef, fordi kundernes efterspørgsel efter bæredygtige investeringer er markant.
Foto: 123rf.com
EU’s nye omnibuslovpakke skal gøre bæredygtighedsregulering mere enkel og fleksibel for virksomheder.
Det sker blandt andet ved at fritage små og mellemstore virksomheder for bæredygtighedsrapportering og justere kravene til de største selskaber. Men ændringerne vækker bekymring blandt investorer, der frygter, at det kan gå ud over gennemsigtigheden i investeringerne.
Overfor Børsen vurderer Carina Ohm, partner i PwC, at investorer risikerer at få sværere ved at sammenligne bæredygtighedsdata, fordi virksomheder fremover kan rapportere meget forskelligt eller helt undlade det, afhængigt af deres størrelse og branche.
I Nordea viser interne tal, at omkring 43 procent af bankens investeringskunder ønsker at investere bæredygtigt. Derfor er det ifølge Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, problematisk, hvis datagrundlaget svækkes:
“Jeg er meget ærgerlig over, at man tager en legitim overskrift om regelforenkling og bruger det til en reel nedgradering,” siger han til Børsen og advarer om, at det kan mindske mulighederne for at træffe informerede investeringsbeslutninger.
Et spørgsmål om balance
Omnibuspakken har skabt debat om, hvor balancen ligger mellem nødvendige forenklinger og risikoen for at udhule bæredygtighedsrapporteringen. Mens kritikere frygter øget greenwashing, mener andre, at pakken kan fremme effektiviteten uden at gå på kompromis med centrale oplysninger.
I AkademikerPension vurderer investeringsdirektør Anders Schelde, at det oprindelige rapporteringskrav var blevet for omfattende. Han peger på, at de største selskaber, som stadig er omfattet af reguleringen, udgør hovedparten af markedet og leverer de vigtigste datapunkter. Samtidig understreger han, at pensionskassen fortsat anvender kvalitative analyser i vurderingen af bæredygtighed, også når datagrundlaget er begrænset.
Hvorvidt omnibuspakken i praksis vil svække tilliden til markedets bæredygtighedsdata, afhænger derfor af, hvordan investorer og selskaber håndterer det nye spillerum. Som Eric Pedersen udtrykker det til Børsen:
“Bare fordi vi aldrig har forholdt os til miljø og klima tidligere, er det ikke en undskyldning for, at vi ikke skal gøre det nu.”
- lhs