Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima

Udviklingen i verdens forbrug af olie og det tilhørende udslip af CO2 går i den forkerte retning. Det gør målet fra Parisaftalen svært at nå, lyder det fra olieselskabet Equinor – det tidligere Statoil – i en ny rapport.

Klimafremtiden tegner ikke alt for lyst i Equinors seneste rapport på området..

08.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det ser skidt ud for klimaet på verdensplan. Energieffektiviteten halter, olieforbruget stiger, udslippet af CO2 ligeså, og sammenlagt tegner det et dystert billede af muligheden for at nå FN’s mål om at begrænse den globale opvarmning til under to grader.

Læs også: Costa Rica vil forbyde fossile brændstoffer i 2021

Det er den korte, og ikke ligefrem opmuntrende, konklusion i den 8. udgave af energiselskabet Equinors årlige rapport om udviklingen i verdens energimarkeder, Energy Perspectives, der i 2018-versionen har fået undertitlen ’Tid til handling’.

Equinors cheføkonom, Eirik Wærness, ved præsentationen af rapporten d. 7. juni 2018. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor.

Og tid til handling er lige præcis det, der er, mener man i Equinor, selskabet de fleste nok kender bedre under deres gamle navn Statoil, som man sagde farvel til tidligere i år. Grundlæggende mener man således, at omstillingen til et mere bæredygtigt energisystem går for langsomt, og at der derfor ske ændringer i både politisk, industriel og forbrugerrelateret sammenhæng.

Allerede i sidste års udgave af rapporten forudså selskabet den udvikling, årets analyse nu sætter ord og tal på. Og det er ikke så positivt som eksempelvis DNV’s forudsigelse fra sidste år.

”Verden går i den forkerte retning”, fastslår Equinors cheføkonom, Eirik Wærness, i et interview med Dagens Næringsliv, og fortsætter:

”Vi har glædet os over, at CO2-udslippet har været fladt i tre år. Men i 2017 voksede det igen og lige nu stiger det kraftigt. Elektrificeringen inden for transporten går fremad, men der sælges stadig 70 til 80 gange flere biler med forbrændingsmotor end med elmotor. Olie- og gasefterspørgslen vokser og kulforbruget er på vej op igen”, siger han.

Svært med økonomisk vækst og mindre energiforbrug
I rapporten opstiller Equinor tre fremtidsscenarier, rivalisering, reform og fornyelse, som tegner tre meget forskellige billeder af udviklingen frem mod 2050, når det kommer til verdens forbrug af olie og det tilhørende CO2-udslip, der som bekendt er afgørende for opnåelsen af Parisaftalens temperaturmål.

Elektricitetsefterspørgslen vokser konsekvent i alle tre scenarier, og sol- og vindkraft udgør betydelige andele af produktionsmikset i 2050. I Renewal-scenariet – det mest positive, og det nødvendige i Parisregi – vil 49 procent af elektricitetsefterspørgslen i 2050 blive dækket af ny vedvarende energi, sammenlignet med ca. fem procent i 2015.

At nå togradersmålet med økonomisk vækst forudsætter at vi gør noget nu

Eirik Wærness

Derudover er klodens olieforbrug afgørende. Renewal-scenariet lægger op til, at den globale efterspørgsel skal toppe i 2020, hvilket Eirik Wærness peger på måske må udsættes, efter at efterspørgslen sidste år voksede med 1,7 mio. tønder om dagen. Men så skal der gøres mere senere, understreger han.

”Hvis vi udsætter det til 2025, skal energiforbruget falde med 1,3 procent om året derfra og frem til 2050. Det at have en økonomisk vækst på 2,7 procent om året og en energiefterspørgsel, der falder med 1,3 procent om året i 25 år, er utrolig krævende. At nå togradersmålet med økonomisk vækst forudsætter at vi gør noget nu”, siger han til DN, og medgiver at det ”i hvert fald kun er lidt sandsynligt”.

Det mest sandsynlige scenarie er derfor reform-alternativet, som bygger videre på den aktuelle udvikling. Her anslår Equinor at olieefterspørgslen vokser frem til 2030, og den totale efterspørgsel i 2050 vil være i omegnen af 10 procent højere end i dag.

Nødvendigt med mere effektive fly
Et af de store bump på vejen mod en opnåelse af fornyelsesscenariet er den internationale flytrafik, der drevet af ikke mindst turistindustrien ventes at vokse markant de kommende år.

”I vores Renewal-scenarie vil olieefterspørgslen falde med næsten 40 millioner tønder om dagen frem mod 2050. En af vores mest radikale forudsætninger er, at vi i 2050 kan drive flytransporten med et mindre forbrug af olie. Det skal ske i en økonomi, der er 2,5 gange så stor, med 9,8 milliarder mennesker og hvor der måske flyves tre gange så meget som i dag. Forbrændingsmotoren i fly skal altså blive betydeligt mere effektiv”, siger Wærness til DN.

Det mest pessimistiske scenarie i rapporten, rivalisering, bliver drevet frem af politiske konflikter og andre prioriteringer, der gør at klimaet bliver forfordelt. Til trods for mindre økonomisk vækst end i de to andre alternativer, så vil både olieforbrug og ikke mindst CO2-udslip stige markant – og det er ikke helt usandsynligt.

”Desværre ser vi for tiden for mange tegn fra Rivalry-scenariet. Hvis dette fortsætter, vil det have en negativ indvirkning på det nødvendige globale samarbejde og den økonomiske vækst, som er afgørende for at drive verden i en bæredygtig retning”, siger Eirik Wærness.

Equinors tre scenarier

  • Rivalisering (Rivalry): Verden er præget af konflikt. Klimaarbejdet prioriteres ikke. Olieforbruget vokser til 122 millioner tønder om dagen (sammenlignet med 99 mio. i dag).
  • Reform (Reform): Den aktuelle udvikling i blandt andet vedvarende energi fortsætter, men klimapolitikken skærpes ikke for alvor. Olieforbruget vokser til 105 millioner tønder/dag.
  • Fornyelse (Renewal): Klimapolitikken styrkes for at opfylde Parisaftalen. Olieforbruget falder til 59 millioner fat tønder dag.

Kilde: Dagens Næringsliv/Equinor

Indisk udfordring
Endelig skiller Equinors fremskrivninger sig ud fra andres, fx fra Det Internationale Energiagentur IEA, ved at tro mindre på udviklingen i teknologien til karbonfangst og -lagring, som ikke desto mindre er et nødvendigt værktøj.

”Det vi ser er, at karbonfangst og -lagring ikke tager fart. Og så bliver det en afvejning af, hvad der er de mest troværdige faktorer, som kan levere de nødvendige udslipsreduktioner. [Derfor] har vi en stærkere udvikling, når det gælder energieffektivitet og overgangen til vedvarende energi og elektrificering af transportsektoren. Men karbonfangst og -lagring er ikke desto mindre essentielt. Vi har næsten 1,5 mia. ton karbonfangst og -lagring i vores Renewal-scenarie”, forklarer Eirik Wærness overfor DN.

Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi

For at opnå Renewal-scenariet skal CO2-udledningen fra den rige del af verden ifølge Eirik Wærness sænkes med 80 procent i 2050, Kina skal skære 60 procent, og Indien – et andet potentielt ’problembarn’ – skal barbere 20 procent af sit udslip sammenlignet med i dag. Med en økonomi, der er syv-otte gange større end i dag, og et indbyggertal omkring 1,7 mia., ligner det endnu en solid udfordring.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online