Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima

Udviklingen i verdens forbrug af olie og det tilhørende udslip af CO2 går i den forkerte retning. Det gør målet fra Parisaftalen svært at nå, lyder det fra olieselskabet Equinor – det tidligere Statoil – i en ny rapport.

Klimafremtiden tegner ikke alt for lyst i Equinors seneste rapport på området..

08.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det ser skidt ud for klimaet på verdensplan. Energieffektiviteten halter, olieforbruget stiger, udslippet af CO2 ligeså, og sammenlagt tegner det et dystert billede af muligheden for at nå FN’s mål om at begrænse den globale opvarmning til under to grader.

Læs også: Costa Rica vil forbyde fossile brændstoffer i 2021

Equinors cheføkonom, Eirik Wærness, ved præsentationen af rapporten d. 7. juni 2018. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor.

Og tid til handling er lige præcis det, der er, mener man i Equinor, selskabet de fleste nok kender bedre under deres gamle navn Statoil, som man sagde farvel til tidligere i år. Grundlæggende mener man således, at omstillingen til et mere bæredygtigt energisystem går for langsomt, og at der derfor ske ændringer i både politisk, industriel og forbrugerrelateret sammenhæng.

Allerede i sidste års udgave af rapporten forudså selskabet den udvikling, årets analyse nu sætter ord og tal på. Og det er ikke så positivt som eksempelvis DNV’s forudsigelse fra sidste år.

”Verden går i den forkerte retning”, fastslår Equinors cheføkonom, Eirik Wærness, i et interview med Dagens Næringsliv, og fortsætter:

”Vi har glædet os over, at CO2-udslippet har været fladt i tre år. Men i 2017 voksede det igen og lige nu stiger det kraftigt. Elektrificeringen inden for transporten går fremad, men der sælges stadig 70 til 80 gange flere biler med forbrændingsmotor end med elmotor. Olie- og gasefterspørgslen vokser og kulforbruget er på vej op igen”, siger han.

Svært med økonomisk vækst og mindre energiforbrug
I rapporten opstiller Equinor tre fremtidsscenarier, rivalisering, reform og fornyelse, som tegner tre meget forskellige billeder af udviklingen frem mod 2050, når det kommer til verdens forbrug af olie og det tilhørende CO2-udslip, der som bekendt er afgørende for opnåelsen af Parisaftalens temperaturmål.

Elektricitetsefterspørgslen vokser konsekvent i alle tre scenarier, og sol- og vindkraft udgør betydelige andele af produktionsmikset i 2050. I Renewal-scenariet – det mest positive, og det nødvendige i Parisregi – vil 49 procent af elektricitetsefterspørgslen i 2050 blive dækket af ny vedvarende energi, sammenlignet med ca. fem procent i 2015.

At nå togradersmålet med økonomisk vækst forudsætter at vi gør noget nu

Eirik Wærness

Derudover er klodens olieforbrug afgørende. Renewal-scenariet lægger op til, at den globale efterspørgsel skal toppe i 2020, hvilket Eirik Wærness peger på måske må udsættes, efter at efterspørgslen sidste år voksede med 1,7 mio. tønder om dagen. Men så skal der gøres mere senere, understreger han.

”Hvis vi udsætter det til 2025, skal energiforbruget falde med 1,3 procent om året derfra og frem til 2050. Det at have en økonomisk vækst på 2,7 procent om året og en energiefterspørgsel, der falder med 1,3 procent om året i 25 år, er utrolig krævende. At nå togradersmålet med økonomisk vækst forudsætter at vi gør noget nu”, siger han til DN, og medgiver at det ”i hvert fald kun er lidt sandsynligt”.

Det mest sandsynlige scenarie er derfor reform-alternativet, som bygger videre på den aktuelle udvikling. Her anslår Equinor at olieefterspørgslen vokser frem til 2030, og den totale efterspørgsel i 2050 vil være i omegnen af 10 procent højere end i dag.

Nødvendigt med mere effektive fly
Et af de store bump på vejen mod en opnåelse af fornyelsesscenariet er den internationale flytrafik, der drevet af ikke mindst turistindustrien ventes at vokse markant de kommende år.

”I vores Renewal-scenarie vil olieefterspørgslen falde med næsten 40 millioner tønder om dagen frem mod 2050. En af vores mest radikale forudsætninger er, at vi i 2050 kan drive flytransporten med et mindre forbrug af olie. Det skal ske i en økonomi, der er 2,5 gange så stor, med 9,8 milliarder mennesker og hvor der måske flyves tre gange så meget som i dag. Forbrændingsmotoren i fly skal altså blive betydeligt mere effektiv”, siger Wærness til DN.

Det mest pessimistiske scenarie i rapporten, rivalisering, bliver drevet frem af politiske konflikter og andre prioriteringer, der gør at klimaet bliver forfordelt. Til trods for mindre økonomisk vækst end i de to andre alternativer, så vil både olieforbrug og ikke mindst CO2-udslip stige markant – og det er ikke helt usandsynligt.

”Desværre ser vi for tiden for mange tegn fra Rivalry-scenariet. Hvis dette fortsætter, vil det have en negativ indvirkning på det nødvendige globale samarbejde og den økonomiske vækst, som er afgørende for at drive verden i en bæredygtig retning”, siger Eirik Wærness.

Equinors tre scenarier

  • Rivalisering (Rivalry): Verden er præget af konflikt. Klimaarbejdet prioriteres ikke. Olieforbruget vokser til 122 millioner tønder om dagen (sammenlignet med 99 mio. i dag).
  • Reform (Reform): Den aktuelle udvikling i blandt andet vedvarende energi fortsætter, men klimapolitikken skærpes ikke for alvor. Olieforbruget vokser til 105 millioner tønder/dag.
  • Fornyelse (Renewal): Klimapolitikken styrkes for at opfylde Parisaftalen. Olieforbruget falder til 59 millioner fat tønder dag.

Kilde: Dagens Næringsliv/Equinor

Indisk udfordring
Endelig skiller Equinors fremskrivninger sig ud fra andres, fx fra Det Internationale Energiagentur IEA, ved at tro mindre på udviklingen i teknologien til karbonfangst og -lagring, som ikke desto mindre er et nødvendigt værktøj.

”Det vi ser er, at karbonfangst og -lagring ikke tager fart. Og så bliver det en afvejning af, hvad der er de mest troværdige faktorer, som kan levere de nødvendige udslipsreduktioner. [Derfor] har vi en stærkere udvikling, når det gælder energieffektivitet og overgangen til vedvarende energi og elektrificering af transportsektoren. Men karbonfangst og -lagring er ikke desto mindre essentielt. Vi har næsten 1,5 mia. ton karbonfangst og -lagring i vores Renewal-scenarie”, forklarer Eirik Wærness overfor DN.

Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi

For at opnå Renewal-scenariet skal CO2-udledningen fra den rige del af verden ifølge Eirik Wærness sænkes med 80 procent i 2050, Kina skal skære 60 procent, og Indien – et andet potentielt ’problembarn’ – skal barbere 20 procent af sit udslip sammenlignet med i dag. Med en økonomi, der er syv-otte gange større end i dag, og et indbyggertal omkring 1,7 mia., ligner det endnu en solid udfordring.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed igen

23.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

EPD er licence to operate for Solartag

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

23.01.2025CSR.dk

Sol overhaler for første gang kul som energikilde i EU

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Valified
Webinar
Revisor Webinar: Nem ESG-rapportering for revisorer

Kom med, når Rambøll, Valified og Nykredit deler deres indsigt i, hvordan virksomheder og revisorer kan navigere i ESG og CSRD med digitale værktøjer og innovative løsninger.

Dato

28.01.2025

Tid

10:00

Sted

Online