Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning

I samarbejde med fire kommuner har IT-virksomhed udviklet en CO2-beregner, som kan hjælpe virksomheder med at få et overblik over sit klimaaftryk fra leverandører.

Fire kommuner har været med til at teste klimaberegneren. Arkivfoto..

26.10.2022

CSR.dk

At kortlægge og skabe overblik over sin samlede klimabelastning kan for virksomheder, kommuner og organisationer være en bøvlet og ressourcekrævende affære.

Det har IT-virksomheden KMD sat sig for at ændre på.

Derfor har huset sammen med Sønderborg, Samsø og Odense Kommune samt Oslo i Norge skabt den nye klimaberegner, KMD Sustainious CarbonKey, der automatisk medtager den CO2-udledning, som kommer fra indkøbte varer.

Læs også: Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører

Kan vise effekten af ændringer
Den vanskelige CO2-rapportering skyldes blandt andet, at det kan være særligt svært at beregne CO2-udledningen fra værdikæden – også kaldet Scope 3.

'CO2-beregneren kan selvfølgelig udregne klimabelastningen for året, der gik, men endnu vigtigere kan den også vise, hvor skoen trykker klimamæssigt og hvilken effekt det vil have at ændre sin indsats på disse områder fremover. Hvad betyder det mon, hvis vi vælger mulighed A fremfor B? Det udregner den på i både scope 1, 2 og 3,' forklarer Merete Søby, Executive Vice President for Data Driven Solutions i KMD. Hun tilføjer:

'Det er især udledningerne i scope 3, der er den drilske brik i puslespillet, og her kan ligge en meget stor blind vinkel. Derfor er det afgørende for at ændre adfærd og rutiner, at man kan se præcis, hvor og hvordan ens grønne handlinger kan gøre en forskel, så man målrettet kan indfri sine ambitioner og strategiske mål for en grønnere fremtid.'

Grønne data bag klimaberegninger
CO2-beregneren har omfattende data om klimabelastning på alt fra brændstof, bleer, oksekød, uniformer til kuglepenne eller fjernvarme. Det er disse data, der ligger til grund for, at KMD Sustainious CarbonKey kan lave de komplicerede beregninger af den samlede klimaudledning. De underliggende beregninger i CO2-beregneren er udført af klimaeksperter fra Viegand Maagøe.

'Målet er, at kommuner og virksomheder på baggrund af mængdedata i deres faktura kan autogenerere et grønt månedsregnskab på samme måde, som de i dag laver deres finansielle regnskaber. Det vil skabe et kvantespring i ESG-rapporteringen og stille danske virksomheder stærkere på det globale marked,' siger Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe.

CO2-beregneren sørger selv for at indsamle de relevante data fra fx indkøbssystemet, og analysen kan derfor foretages uden en forudgående og ressourcekrævende indsamling af data fra virksomheden.

KMD Sustainious CarbonKey er en del af KMD's digitale, datadrevne løsninger inden for bæredygtighed.

Testet i praksis
Sønderborg, Samsø, Odense og Oslo været en god hjælp i udviklingen af værktøjet ved deres deltagelse i et testforløb. Samtidig har omkring halvdelen af landets øvrige 95 kommuner fulgt med på sidelinjen.

Gennem testforløbet har kommunerne leveret data og været med til at definere, hvordan beregnerens resultater skal præsenteres for at være relevant.

Læs også: Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører

”Vi har været glade for at deltage i pilotprojektet. Beregneren kan være med til at løse et komplekst problem, for i fremtiden skal vi sandsynligvis måle konkret på klimaaftryk i Scope 3, og så kan klimaberegneren bidrage til at målrette fremtidige klimaindsatser. Vi er netop ved at tage klimaberegneren i brug i praksis og ser frem til at få beregninger”, siger Søren Jensen, strategi- og udbudschef i Sønderborg Kommune.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online