Nyt værktøj beregner værdien af at få udsatte i job

Et nyt beregningsværktøj fra Den Sociale Kapitalfond skal hjælpe virksomheder med at udregne hvordan og hvor meget, deres sociale tiltag gavner samfundet økonomisk.

Til oktober lancerer Den Sociale Kapitalfond et nyt beregningsværktøj, der udregner hvad samfundet sparer på, at virksomheder ansætter folk fra udsatte grupper. .

25.09.2017

CSR.dk

”Tanken er at give virksomhederne et simpelt værktøj til at synliggøre den sociale værdi, de skaber”, siger Kristian Jakobsen, analysechef i Den Sociale Kapitalfond, til Altinget. Han tilføjer, at der er mange måder at bruge værktøjets resultater på:

”For nogle virksomheder ligger værdien i at styrke deres position i konkurrencen med andre. Andre virksomheder vil gerne bruge det i deres fortælling og markedsføring”, siger Kristian Jakobsen til Altinget.

Groft, økonomisk skøn – men vigtigt for motivationen
Prototypen, der vil blive lanceret den 11. oktober, har været undervejs i to år og er blevet udviklet i samarbejde med offentlige myndigheder og med input fra både socialøkonomiske og konventionelle virksomheder.

Beregneren er designet med få simple trin. Virksomheden skal indtaste navn og samlet antal medarbejdere. Derefter skal det indtastes, hvor mange udsatte virksomheden har ansat og hvilken gruppe de hører til. Foreløbig er der fem kategorier for de udsatte medarbejdere: langtidsledige, flygtninge, psykisk sårbare, kommunikationshandicappede og personer med fysisk funktionsnedsættelse.

Efter kategoriseringen viser beregneren et estimat af resultatet af virksomhedens sociale arbejde med ansættelserne over seks år, og hvor meget indsatsen vil gavne henholdsvis kommune og stat økonomisk.

Beregningsværktøjet bygger på data fra Danmarks Statistik. Derfor skal resultatet også ses som et groft skøn, understreger Kristian Jakobsen.

Prototypen tager udgangspunkt i, hvor meget myndighederne sparer på offentlig forsørgelse og tjener på højere skatteindtægter. Næste skridt vil være at inkludere mindre beløb som f.eks. sparrede udgifter til medicin, hospitalsindlæggelser, fængselsindsættelser og lignende.

Læs også: Virksomheder tager mere socialt ansvar – og det vil de blive ved med

En af de virksomheder, der har bidraget til udviklingen af beregningsværktøjet, er virksomheden Borg & Bigum, der blandt andet leverer firmajulegaver. Udviklingsdirektør i firmaet, Annette Dupont, mener, at en økonomisk beregner vil give virksomheder et større incitament til at tage socialt ansvar og ansætte folk fra udsatte grupper:

”Hvis ikke man har en beregner, kan alle jo gå rundt og hævde, at de er socialt ansvarlige. Men med beregneren kan man differentiere sig over for konkurrenterne og komme med solide argumenter i forhold til kommunernes indkøb”, siger Annette Dupont til Altinget.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer: Krise i dansk erhvervsliv?

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle