Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet

Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.

10.05.2022

CSR.dk

Produktionen af grønt brændstof i Power-to-X anlæg (PtX) bliver en vigtig brik i den grønne omstilling. Hvis det skal ske på en omkostningseffektiv måde, hvor energien udnyttes til fulde, er det vigtigt, at PtX-anlæggene placeres klogt, så overskudsvarmen fra produktionen af de grønne brændstoffer kan udnyttes via fjernvarmesystemet.

Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr

Region Hovedstaden har derfor taget initiativ til et nyt projekt, som skal undersøge, hvor PtX-anlæg bedst kan placeres i regionen. Det ser regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) frem til:

”Det er vigtigt, at vi sammen tager de rigtige skridt og tænker helhedsorienteret, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Vi skal skabe sammenhængende og kloge energisystemer, hvor vi udnytter overskudsvarmen fra f.eks. PtX-anlæggene til opvarmning. Derfor er det afgørende, at vi finder de bedste placeringer for Power-to-X anlæggene, så de kan bidrage til Region Hovedstadens grønne fremtid,” siger han.

Klog energiplanlægning er afgørende
Netop betydningen af, at tænke i sammenhængende, kloge energisystemer med PtX-anlæg i symbiose med fjernvarme, stod centralt, da et hold af danske topforskere i energiplanlægning fra Aalborg Universitet sidste år udgav Varmeplan Danmark 2021. En omfattende analyse og kortlægning af, hvordan Danmark kan omstille varmeforsyningen til 100 % grøn energi.

Varmeplan Danmark 2021 skal ses som en køreplan for en grøn omstilling af Danmarks varmeforsyning og derfor glæder det professor i energiplanlægning Henrik Lund, at han og forskerholdet fra Aalborg nu får mulighed for at tage konkrete skridt, og udbygge deres projekt i Region Hovedstaden:

"I Danmark, har vi en stor tradition for energiplanlægning. Det skal vi fortsætte med, hvis vi skal hurtigt og klogt i mål med den grønne omstilling. Vi er glade for, at vores arbejde med blandt andet Varmeplan Danmark nu kan danne afsæt for konkret energiplanlægningsarbejde – og med dette projekt kan vi bidrage til at bygge bro mellem den overordnede planlægning og de konkrete skridt frem," siger Henrik Lund.

Fjernvarme og PtX er oplagte dansepartnere
PtX-anlæg kan på effektiv vis konvertere grøn el til andre former for energi som brint, metanol og kerosin. Det kan mindske brugen af fossile energikilder i transportsektoren og industrien. Udnyttes overskudsvarmen fra PtX-processen samtidigt, kan den fortrænge brugen af fossile brændsler og biomasse i den danske varmeforsyning.

Samspillet mellem Power-to-X og fjernvarme er med andre ord helt oplagt at udnytte, og det er bevæggrunden for, at fjernvarmens tænketank Grøn Energi har involveret sig i projektet:

Læs også: Danfoss: De mest ambitiøse kunder skal være dine partnere

"Danmark har en fantastisk mulighed for at blive en førende nation inden for effektive Power-to-X anlæg – netop fordi vi har så megen fjernvarme. Udnyttelsen af overskudsvarmen via fjernvarme er nemlig fantastisk godt for både økonomien i anlæggene og for miljøet. Den gevinst betyder, at vi flere steder i landet allerede nu ser PtX-anlæg skyde frem med fjernvarmen som dansepartner. Det er også ambitionen i Region Hovedstaden, og det vil vi enormt gerne være en del af," siger leder af Grøn Energi Jesper Koch.

Projektet forventes afsluttet i 2023.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online