Nyt initiativ skal samle Danmark mod madspild

Flere førende virksomheder og madspildsorganisationer går sammen om det nationale initiativ ”Danmark mod Madspild”, der skal samle både borgere og virksomheder om at halvere landets samlede tal for madspild.

Alle danske husholdninger havde et madspild på 247.000 ton i 2017. Arkivfoto. .

14.08.2018

CSR.dk

Hver dag bliver knap 2.000 ton mad smidt direkte i skraldespanden i Danmark, hvilket svarer til 700.000 ton årligt.

Derfor er en række af landets førende virksomheder, Danmarks største forening mod madspild, Stop Spild Af Mad, og organisationen Fødevarebanken gået sammen om et nyt initiativ, der skal mindske danskernes spild af mad.

Læs også: Ny ketchup bekæmper madspild ved at anvende uperfekte hedebølge-tomater 

Initiativet hedder ”Danmark mod Madspild” og har, som navnet antyder, et mål om at samle danske virksomheder og forbrugere i kampen mod madspild. 

Virksomheder forpligter sig til at halvere madspild 
Det nye initiativ skal først og fremmest give forbrugerne gode råd til, hvordan de kan være med til at smide mindre mad ud.

Men derudover forpligter alle deltagende virksomheder sig til at oplyse deres madspildstal og hver især halvere sit madspild inden 2030.

Den målsætning kan direktøren i Salling Group, Per Bank, godt forlige sig med.

”Det er et ambitiøst tiltag, og jeg er stolt over, at vi og en række af landets største virksomheder vil arbejde tæt sammen om at løse en fælles udfordring. Det kommer til at kræve åbenhed, mod og et stort stykke arbejde at halvere vores madspild. Men der er ingen tvivl om, at vi i fællesskab med vores leverandører, som har tilsluttet sig, øvrige virksomheder og ikke mindst forbrugerne kan levere det afgørende skub mod at nå vores ambitiøse målsætninger”, fortæller han til Ritzau. 

Salling Group, der blandt andet driver kæderne Føtex, Netto og Bilka, er en af de 17 initiativtagere, der forpligter sig til at halvere sit madspild inden 2030 og arbejde endnu tættere sammen i kampen mod madspild. 

Læs også: Kampen mod madspild fortsætter 

Hos madspildsorganisationen Stop Spild Af Mad håber man på, at der vil blive taget godt imod det nye initiativ.

”Danmark mod Madspild er det første initiativ i landet, som samler fødevareaktører om at offentliggøre deres tal på madspild. Og hvad kan måles, kan også mindskes. Det er rigtigt positivt at kampen mod madspild ikke kun favner forbrugere, men er også begyndt at fokusere på fødevareproducerende aktører og detailhandlen. Det er vigtigt at opsætte nationale mål om halvering af madspild i tråd med EU og FN mål - noget, som vores organisation allerede er involveret i på internationalt niveau”, siger Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af organisationen.

Det nationale partnerskab har allerede åbnet for, at interesserede virksomheder og forbrugere kan deltage og bidrage til initiativet.

Næste skridt er så, at alle parter bidrager med erfaringer gennem hjemmeside, konferencer og undervisningsmaterialer, så målsætningen om at halvere madspildet i Danmark kan følges til dørs.

- JJK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

02.06.2025CSR.dk

Frode Laursen skruer op for den grønne omstillingsfart

01.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København