Nyt benchmark kan hjælpe investorer med at vurdere performance på menneskerettigheder

Den første sammenligning af virksomheders performance inden for menneskerettigheder nogensinde blev offentliggjort i denne uge. Den viser, at globale virksomheder underpræsterer, når det kommer til implementering af menneskerettighederne i forretningen. Institut for Menneskerettigheder mener, at benchmarket kan blive et nyttigt værktøj til at belønne god adfærd.

17.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af de undersøgte virksomheder i en ny rapport gør det langt fra godt nok, når det handler om at arbejde med menneskerettigheder i deres forretning. I analysen Corporate Human Rights Benchmark har folkene bag bedømt 98 af de største, børsnoterede virksomheder i verden inden for landbrug og fødevarer, beklædning og olie/minedrift på 100 forskellige indikatorer.

Hos Institut for Menneskerettigheder er man positive over for det nye benchmark:

”At virksomheder i dag ikke respekterer menneskerettigheder, er en markedsfejl. Hvis den skal rettes, så skal investorer have tilstrækkelig viden til at kunne belønne god adfærd, når de investerer. Det samme skal andre interessenter, når de lovgiver, placerer ordrer osv. Så den type data, det nye benchmark leverer, er helt nødvendig for at etablere ansvarlighed som et konkurrenceparameter,” siger Allan Lerbjerg herfra.

Overvægt i den tunge ende
Selskaber som Marks and Spencer, BHP Billiton, Rio Tinto, Nestlé, Adidas og Unilever ligger i toppen af benchmarket, med en score på mellem 50 og 69 procent. Hovedtendensen i undersøgelsen er dog klar: virksomhederne er ikke nået ret langt forbi vedtagelsen af politikker på menneskerettighedsområdet, og langt hovedparten af de 98 virksomheder har en score på under 30%.

Rapportens forfattere peger på, at de lavt rangerede virksomheder vil blive nødt til at følge de førende virksomheders eksempel, fordi de ellers udsætter sig selv for en høj omdømmerisiko hos investorer, kunder og kommende medarbejdere.

Virksomheder vil gerne belønnes
Offentliggørelsen af benchmarket er ikke blevet mødt med kritik fra virksomhedernes side. Det har Allan Lerbjerg fra Institut for Menneskerettigheder en forklaring på:

"Vi samarbejder med en del af virksomhederne, som er med i benchmarket, og de er positive over for udviklingen af sådan en analyse. De vil jo også gerne have synliggjort deres indsats, få noget ud af deres investeringer i god adfærd og skille sige ud fra de virksomheder, som ikke gør noget."

Metode skal reflektere virkeligheden
Benchmarket og analysen er resultatet af et to år langt arbejde med udvikling af scoringsværktøjet, som har involveret 400 virksomheder og organisationer. Arbejdet er støttet af 85 investorer, som tilsammen administerer aktiver for mere end femtusinde milliarder amerikanske dollar, herunder Nordea Wealth Management, og en håndfuld internationale NGO’er specialiseret inden for menneskerettigheder og erhverv eller ansvarlige investeringer.

Værktøjet måler virksomhedernes arbejde på seks områder: Governance og politikker (10%), integration og due diligence (25%), etablering af klagemuligheder (15%), performance målt på praksis (20%) og performance målt på handlinger der skal imødekomme alvorlig indvirkning på menneskerettigheder (20%), åbenhed og gennemsigtighed (10%).

Om evalueringsværktøjet er vægtet rigtigt og stiller de rigtige spørgsmål kan altid diskuteres. Og det vil Corporate Human Rights Benchmarks metodevalg givetvis også blive.

"Sammenligning af performance på menneskerettigheder er jo ikke en særlig udviklet videnskab. Det vigtige er, at det billede, man får af virksomheden ved at læse benchmarkets analyse, er så tæt på virkeligheden som muligt. De fleste benchmarks fokuserer meget på politikker og procedurer, fordi det er lettere at måle. Selv de virksomheder, som ligger i toppen af et sådant benchmark, vil have udfordringer i praksis. Det er vigtigt at benchmarking forholder sig til, om de mange politikker og procedurer rent faktisk virker. Der er vi ikke endnu," siger Allan Lerbjerg.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus