Nyt benchmark kan hjælpe investorer med at vurdere performance på menneskerettigheder

Den første sammenligning af virksomheders performance inden for menneskerettigheder nogensinde blev offentliggjort i denne uge. Den viser, at globale virksomheder underpræsterer, når det kommer til implementering af menneskerettighederne i forretningen. Institut for Menneskerettigheder mener, at benchmarket kan blive et nyttigt værktøj til at belønne god adfærd.

17.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af de undersøgte virksomheder i en ny rapport gør det langt fra godt nok, når det handler om at arbejde med menneskerettigheder i deres forretning. I analysen Corporate Human Rights Benchmark har folkene bag bedømt 98 af de største, børsnoterede virksomheder i verden inden for landbrug og fødevarer, beklædning og olie/minedrift på 100 forskellige indikatorer.

Hos Institut for Menneskerettigheder er man positive over for det nye benchmark:

”At virksomheder i dag ikke respekterer menneskerettigheder, er en markedsfejl. Hvis den skal rettes, så skal investorer have tilstrækkelig viden til at kunne belønne god adfærd, når de investerer. Det samme skal andre interessenter, når de lovgiver, placerer ordrer osv. Så den type data, det nye benchmark leverer, er helt nødvendig for at etablere ansvarlighed som et konkurrenceparameter,” siger Allan Lerbjerg herfra.

Overvægt i den tunge ende
Selskaber som Marks and Spencer, BHP Billiton, Rio Tinto, Nestlé, Adidas og Unilever ligger i toppen af benchmarket, med en score på mellem 50 og 69 procent. Hovedtendensen i undersøgelsen er dog klar: virksomhederne er ikke nået ret langt forbi vedtagelsen af politikker på menneskerettighedsområdet, og langt hovedparten af de 98 virksomheder har en score på under 30%.

Rapportens forfattere peger på, at de lavt rangerede virksomheder vil blive nødt til at følge de førende virksomheders eksempel, fordi de ellers udsætter sig selv for en høj omdømmerisiko hos investorer, kunder og kommende medarbejdere.

Virksomheder vil gerne belønnes
Offentliggørelsen af benchmarket er ikke blevet mødt med kritik fra virksomhedernes side. Det har Allan Lerbjerg fra Institut for Menneskerettigheder en forklaring på:

"Vi samarbejder med en del af virksomhederne, som er med i benchmarket, og de er positive over for udviklingen af sådan en analyse. De vil jo også gerne have synliggjort deres indsats, få noget ud af deres investeringer i god adfærd og skille sige ud fra de virksomheder, som ikke gør noget."

Metode skal reflektere virkeligheden
Benchmarket og analysen er resultatet af et to år langt arbejde med udvikling af scoringsværktøjet, som har involveret 400 virksomheder og organisationer. Arbejdet er støttet af 85 investorer, som tilsammen administerer aktiver for mere end femtusinde milliarder amerikanske dollar, herunder Nordea Wealth Management, og en håndfuld internationale NGO’er specialiseret inden for menneskerettigheder og erhverv eller ansvarlige investeringer.

Værktøjet måler virksomhedernes arbejde på seks områder: Governance og politikker (10%), integration og due diligence (25%), etablering af klagemuligheder (15%), performance målt på praksis (20%) og performance målt på handlinger der skal imødekomme alvorlig indvirkning på menneskerettigheder (20%), åbenhed og gennemsigtighed (10%).

Om evalueringsværktøjet er vægtet rigtigt og stiller de rigtige spørgsmål kan altid diskuteres. Og det vil Corporate Human Rights Benchmarks metodevalg givetvis også blive.

"Sammenligning af performance på menneskerettigheder er jo ikke en særlig udviklet videnskab. Det vigtige er, at det billede, man får af virksomheden ved at læse benchmarkets analyse, er så tæt på virkeligheden som muligt. De fleste benchmarks fokuserer meget på politikker og procedurer, fordi det er lettere at måle. Selv de virksomheder, som ligger i toppen af et sådant benchmark, vil have udfordringer i praksis. Det er vigtigt at benchmarking forholder sig til, om de mange politikker og procedurer rent faktisk virker. Der er vi ikke endnu," siger Allan Lerbjerg.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online