Nye tider i vente for Danish Crown

Plantebaserede fødevarers stigende popularitet blandt danske forbrugere og en spritny klimafokuseret klimaaftale, er nogle af de udfordringer danske Danish Crown lige nu skal tage stilling til, hvis koncernen vil overleve. Topchef lover selv ændringer og større gennemsigtighed i forretningen fremover.

I fremtiden kan Danish Crowns administerende direktør, Jais Valur, godt se oksekød blive til et luksusprodukt. Foto: Danish Crown..

12.10.2021

CSR.dk

Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, står overfor store forandringer. Ikke mindst i kølvandet på regeringens nyligt indgåede grønne landbrugsaftale, men også gennem forbrugere, der i stor stil skærer ned på kød og mejeri til fordel for plantebaserede alternativer.

Det erkender koncernens topchef, Jais Valur, også, oplyser Berlingske.

”Det er blevet tydeligt for mig, at den måde, man forbruger og tænker kød på, kommer til at ændre sig markant i de kommende år. Klima bliver en ’license to produce’ i Danmark. Hvis vi ikke kan løse den opgave, så vil samfundet og politikerne sige, at så behøver vi kun at producere det, der skal spises i Danmark. Så skal vi ikke være så store”, siger han til mediet.

Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

Mere specifikt mener topchefen, at oksekød vil være sværere at ændre på produktionsmæssigt, hvis man skal mindske dets klimabelastning. Det kan ligefrem blive til et luksusprodukt på lige fod med champagne.

Her vil griseproduktionen have flere muligheder, hvor Jais Valur tror på, at man kan opretholde det nuværende produktionsomfang og i stedet fokusere på måltidsløsninger, eller færdiglavede komponenter til måltider.

Initiativet hænger sammen med den klimastrategi Danish Crown bragte på bordet for to år siden. Målet er en halvering af kødproduktionens udledte CO2 i 2030 og en yderligere ambition om at være klimaneutral som virksomhed samme år.

For at indfri de ambitioner har koncernen også tilmeldt sig Verdensfonden, World Ressource Institute og Global Impacts initiativ Science Based Targets. Samtidig lover Jais Valur, at Danish Crown fremover vil være mere gennemsigtig i formidlingen af sine klimadata.

Læs også: Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere

Den helt store udfordring i nedringningen af drivhusgasserne kommer dog ikke til at ligge hos koncernen selv. Langt den største klimabelastning kommer nemlig fra Danish Crowns landmænd. Her forventes det, at selskabets 6.000 landmænd skal skyde omkring fem milliarder kroner i bæredygtige tiltag. Det handler om at klimaoptimere stalde, ventilationsanlæg og gyllehåndtering samt et øget fokus på digitalisering.

Fokuser på noget andet
Hos Greenpeace er man tilfredshed med, at Jais Valur bekræfter, at oksekød er en kæmpe klimaudfordring – men sådan skal griseproduktionen også anskues, mener Kristine Clement, der er kampagneleder for fødevarer og skov i organisationen.

”Det er fantastisk, at Jais Valeur siger, at oksekød er et champagneprodukt. Jeg er helt enig. Men jeg mener altså også, at svinekød skal være et champagneprodukt. Svinekød er også et stærkt klimabelastende produkt, først og fremmest fordi foderproduktion til svin optager et rigtig stort jordareal og kræver et stort vandforbrug. Grise spiser det samme som mennesker, så det ville være meget bedre, hvis vi bare selv spiste det. Vi spilder en masse energi og ressourcer på, at grisen omdanner planteføde til proteiner”, siger hun til Berlingske.

 - HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025CSR.dk

Eksperter advarer: Grøn fjernvarme er en illusion

06.06.2025CSR.dk

Danske virksomheder arbejder seriøst - og bøvler med - ESG

06.06.2025CSR.dk

Komfort over klima: Virksomheder ignorerer klimaaftryk fra rejser

06.06.2025CSR.dk

Nyt liv til gamle biler: Toyota åbner europæisk genbrugsfabrik

05.06.2025CSR.dk

Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

04.06.2025CSR.dk

Organisationen bag klimamålenes guldstandard vil stramme kravene

02.06.2025CSR.dk

Naturen som juridisk person: En ny tilgang til miljøbeskyttelse

02.06.2025CSR.dk

Teknologivirksomhed planter nyt liv baghaven

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København