Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning
Fra juli indføres skærpede klimaregler for byggeriet, der skal nedbringe branchens klimaaftryk. Det ventes især at fremme et skift fra nybyggeri mod renovering og genbrug.
Når de nye klimakrav i bygningsreglementet (BR18) træder i kraft til juli, kan det betyde et selvopgør i en branche plaget af en stærkt forankret, stærkt klimabelastende arbejdsmetode.
Ifølge Kristian Fribo, bæredygtighedschef i STARK, vil de nye regler få direkte betydning for branchens praksis og prioriteringer. De skærper nemlig kravene til bygningers samlede klimaaftryk, hvilket vil gøre det mere attraktivt at bevare og renovere eksisterende bygninger frem for at rive ned og bygge nyt.
Ændringerne betyder dog ikke nødvendigvis nye byggematerialer, men i højere grad forbedrede udgaver af de eksisterende. Producenterne arbejder på at reducere udledningen ved produktion, og det vil være afgørende for de valg, der fremover træffes på byggepladsen.
Mere genbrug og mindre spild
Med de nye regler bliver byggeaffald også en obligatorisk del af byggeriets klimaregnskab, som kan sætte skub i at få reduceret mængden af spild.
Ifølge tal fra Klimapartnerskabet for Bygge- og Anlægssektoren stammer cirka 35 procent af Danmarks samlede affald i dag fra byggebranchen, og op mod 15 procent af alt indkøbt byggemateriale ender som affald.
Reglerne vil hermed øge presset på at mindske spild, hvilket ifølge Kristian Fribo kan få praktiske konsekvenser på hver enkelte byggeplads.
“Jeg kan godt forestille mig, at gips i flere størrelser end standardmål bliver mere populære. Ved at have flere størrelser at vælge imellem, kan man mindske spild og dermed reducere affaldsmængden betydeligt,” siger han til Nyheder24.
Også håndværkere og entreprenører skal tilpasse sig nye krav. Det bliver nødvendigt at kunne dokumentere klimaaftrykket fra de anvendte materialer, og derfor forventes det, at genbrugsmaterialer i langt højere grad vil blive en fast del af hverdagen.
Kristian Fribo vurderer overfor Nyheder24, at omstillingen vil kræve en ny tilgang, men ser samtidig muligheder:
“Med lidt forberedelse bliver overgangen lettere, og byggeprojekter vil både være fremtidssikrede og leve op til kundernes stigende forventninger til mere klimavenlige løsninger.”
- lhs