To nye erhvervspartnerskaber viser vej til cirkulær forretning

For to nye partnerskaber går vejen til cirkulær forretning gennem genanvendelse af brugte byggematerialer og bioraffinering af sukkerroetoppe.

I 2014 byggede en amerikansk entreprenør et 3D-printet betonslot i sin baghave. .

30.03.2016

CSR.dk

To nye erhvervspartnerskaber skal omsætte nye teknologiske muligheder til god forretning i danske virksomheder. Samtidig sikres en smartere og mere effektiv ressourceudnyttelse til gavn for miljøet, skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Partnerskaberne er tildelt støtte fra Grøn Omstillingsfond under Erhvervsstyrelsen og drejer sig om henholdsvis 3D print i byggeriet og en højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen.

Læs også: Bioraffinering - vejen til optimal ressource-udnyttelse

Ved at udnytte cirkulære forretningsmuligheder kan danske virksomheder opnå store økonomiske og miljømæssige potentialer. Det konkluderer et internationalt studie udført af tænketanken Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med konsulentfirmaet McKinsey med bidrag fra Erhvervs- og Miljøstyrelsen. Konkret peges på mulighederne ved 3D print i byggeriet og højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen, som på sigt er estimeret til at kunne øge det danske bruttonationalprodukt med hhv. 4 og 3 mia. kr. årligt

Byggematerialer og sukkerroer
Det ene erhvervspartnerskab omhandler 3D printteknologi i dansk byggeri. Her kan genanvendelse af brugte byggematerialer såsom knust beton og mursten nedbringe spild på byggepladsen. I partnerskabet deltager NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D printhuset

”Med partnerskabet vil vi bane vejen for brug af 3D-print i dansk byggeri. Teknologien ser lovende ud for byggebranchen på en række punkter, blandt andet automatisering, bedre sikkerhedsforhold, mindre materialeforbrug- og dermed affald - samt en mulighed for potentielt at anvende flere genanvendelige materialer. Disse faktorer kan betyde en betydelig økonomisk og miljømæssig gevinst for branchen”, lyder det fra Jim Larsen, som er faglig leder hos 3D printhuset.

Læs også: Virksomhederne skal se mulighederne i CSR

Det andet partnerskab undersøger forretningspotentialerne inden for bioraffinering af biologiske restprodukter. Det sker ved, at man gennem et testanlæg udvinder højværdiprodukter som f.eks. proteiner fra lollandske roetoppe. I partnerskabet deltager blandt andet Nordic Sugar, Guldborgsund Kommune, SEGES, Vestjyllands Andel, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.

”Med partnerskabet skaber vi en central platform for virksomheder og projekter til at afprøve ideer samt udvikle og opskalere processer til at skabe nye forretningsmuligheder baseret på udnyttelse af biobaserede restressourcer”, forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup, faglig leder hos Teknologisk Institut.

- KLZ

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

20.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.06.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

30.06.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online