Ny partner i ESG-redskab peger i retning af strategisk udvikling
Det to år gamle digitale redskab, ESG Profilen, som indtil nu har været drevet og distribueret af Lederne og Danske Bank, skifter en stor partner ud med en ny. En med både viden og rækkevidde.
Foto: 123rf.com
Rådgivnings- og revisionsvirksomhed EY bliver nu en del af partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen, som kan hjælpe virksomheder med at styrke deres arbejde med ESG og bæredygtighed.
ESG Profilen blev oprindeligt lanceret i maj 2023 og er siden da blevet benyttet af flere end 2.000 virksomheder. EY vil med sin deltagelse være med til at videreudvikle værktøjet, så det fortsat er relevant og i tråd med den nyeste lovgivning. Spørgsmålet er, hvad EY kan bidrage med i partnerskabet, som ikke allerede er repræsenteret?
”Bæredygtighed angår os alle. Ved at blive en del af ESG Profilen kan vi bidrage til at skabe yderligere viden og gennemsigtighed omkring bæredygtighed i danske SMV-virksomheder,” siger Jan C. Olsen, adm. direktør i EY, og fortsætter:
”Det handler om at styrke det arbejde, der allerede foregår. Vi ved, at mange danske SMV-virksomheder efterspørger viden og værktøjer. Det har ESG Profilen arbejdet aktivt med de seneste år, og mange virksomheder har allerede brugt værktøjet. Hos EY både kan og vil vi bidrage aktivt til at fortsætte arbejdet. Det gør vi blandt andet ved at bidrage med viden på bæredygtighedsområdet, hvor vi er stærke – både omkring det strategiske og det regulative. F.eks. hvordan bæredygtighedstiltag styrker forretningen, og hvilke krav danske virksomheder møder de kommende år.”
Stadig centralt, men fokus flytter
Der hersker hos partnerne bag ESG Profilen ingen tvivl om, at trods ESG’s faldende popularitet og geopolitiske omvæltninger, så er det kritisk, at arbejdet med ESG fortsætter i virksomhederne.
”I en verden, hvor de negative overskrifter nærmest står i kø, er det afgørende, at ESG-indsatsen ikke drukner i strømmen af nye udfordringer. Vi står overfor en eksistentiel klimakrise, og hvis vi vil gøre os håb om at sikre en bæredygtig fremtid, er det afgørende, at virksomhederne får optimale muligheder for at løfte deres arbejde med ESG,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne.
Hvad er ESG Profilen?
ESG Profilen er et gratis, strategisk værktøj til bæredygtig omstilling, som hjælper virksomheder og deres ledere under deres arbejde med bæredygtige indsatser.
ESG Profilen tager lederen igennem 4 enkle trin og samler det hele i en overskuelig rapport:
- Hjælper med et overblik over de bæredygtige indsatser, virksomheden allerede gør.
- Giver et overblik over de krav og forventninger, virksomhedens vigtigste interessenter har.
- Hjælper med at udvælge og prioritere de ESG-områder, der er vigtige for virksomheden i fremtiden.
- Samler den indtastede data og beregner virksomhedens ESG-nøgletal.
ESG Profilen, som er et gratis, digitalt værktøj, gør det lettere at komme i gang og at arbejde strategisk med at omstille den enkelte virksomhed til større bæredygtighed. Og værktøjer er der god brug for, for som undersøgelser tidligere har vist, er det under hver femte privatansatte leder, som føler, de har de nødvendige kompetencer til at leve op til forventningerne fra kunder, banker og investorer om f.eks. grøn omstilling.
ESG Profil kan hjælpe til med ja, rapportering. Men i post-omnibusverdenen kommer der nu mere fokus på at løse andre opgaver.
”Når rapporteringsbyrden forhåbentlig vil føles lettere, håber vi, at ledere får tid og overskud til at tænke strategisk og langsigtet, en opgave vi med ESG Profilen forventer at kunne understøtte endnu bedre i fremtiden gennem nye funktioner, vi har på tegnebrættet,” siger Camilla Engelshardt, direktør i Lederne.
”Lige nu ser vi tendens til, at ledere har brug for at forstå Omnibus, hvilket også bliver nemmere via ESG Profilen i løbet af de næste måneder,” fortsætter hun.
Som noget nyt vil Lederne, Danske Bank og EY i år lancere deres første ESG Trendrapport baseret på data fra ESG Profilen og i den sammenhæng afholde events og arrangementer om indsigterne fra rapporten, EU’s nye frivillige rapporteringsstandard for SMV’er og brugen af ESG Profilen.
”Alt, der kan flytte os tættere på reel bæredygtig omstilling, er en god ting. Det vigtigste lige nu er at vi ikke mister fokus på målet: At klima- og biodiversitetskrisen skal løses,” siger Camilla Engelshardt.
Farvel til tidligere partner
I forbindelse med, at EY bliver en del af partnerskabet bag ESG Profilen, vil Deloitte, som oprindeligt var med til at udvikle værktøjet, forlade projektet.
”Vi er glade for at have været med til at sætte dette vigtige produkt i søen, som allerede har hjulpet talrige virksomheder godt i gang med deres ESG-arbejde, og vi ønsker al mulig held og lykke med den videre udvikling af ESG Profilen,” siger Christian Jensby, CEO hos Deloitte.