Ny klimaplan skal finde CO2-besparelser på seks procent

Klima-, energi,- og bygningsminister Martin Lidegaard præsenterede i dag regeringens nye klimaplan, der skal sikre, at Danmark når sit mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020. Erhvervsorganisationer frygter, at reduktionsmålet vil betyde flere afgifter og dermed forringet konkurrenceevne.

Klima,- energi,- og bygningsminister Martin Lidegaard (i midten) var en ombejlet herre, da han i dag fremlagde regeringens nye klimaplan.

14.08.2013

Lasse Andersen, CSR.dk

Regeringens klimaplan kort

  • Regeringens mål er at reducere Danmarks samlede drivhusgasudledninger med 40 pct. i 2020 i forhold til niveauet i 1990. Det er ifølge regeringen nødvendigt for at bringe udviklingen på rette spor frem mod det langsigtede EU-mål om en reduktion på 80-95 pct. i 2050 i tråd med klimavidenskabens anbefalinger.
  • Regeringen ønsker med den ambitiøse indsats i Danmark at vise andre lande, at det kan lade sig gøre at reducere udledningerne markant samt vise, at grøn omstilling kan forenes med fortsat vækst og velfærd.
  • Der er reduktionspotentialer i alle sektorer, men det vurderes at have omkostninger at realisere 40 procent målet i 2020.
  • Nogle reduktionstiltag kan gennemføres med samfundsøkonomiske gevinster til følge, mens andre reduktionstiltag kun kan gennemføres med betydelige samfundsøkonomiske omkostninger.
  • Generelt gælder, at de mest samfundsøkonomisk fordelagtige reduktioner opnås, hvor der er synergi mellem klimahensyn og andre mål og prioriteter. Derfor er det som udgangspunkt mest omkostningseffektivt at integrere klimahensynet på tværs af andre politikområder.

Kilde: Klima-, Energi,- og Bygningsministeriet

Danmark mangler at reducere CO2-udledningen med seks procent svarende til fire millioner ton frem mod 2020, hvis regeringens mål om at mindske CO2-udledningen med 40 procent i forhold til 1990-niveauet, skal indfries.

Hvordan målet bliver nået, startede Klimaminister Martin Lidegaard i dag diskussionen om, da han fremlagde regeringens nye ”Klimaplan” – med undertitlen ”På vej mod et samfund uden drivhusgasser.”

Læs også: Kom tilbage i klimakampen

Sammen med klimaplanen offentliggjorde ministeren et såkaldt Virkemiddel-katalog, der indeholder en lang række potentielle CO2-reducerende tiltag i primært transportsektoren, landbruget, bygninger og affaldssektoren. Martin Lidegaard understregede, at det langt fra er alle tiltagene i det knap 100 sider store katalog, der er nødvendige at gennemføre. De skal i stedet betragtes som et idékatalog, der giver overblik over, hvor de største og ”billigste” reduktioner ligger, forklarede ministeren.

Frygter højere afgifter
En del af tiltagene i Virkemiddel-kataloget omhandler øgede afgifter på blandt andet fossile brændsler, og det fik flere af de erhvervsorganisationer, der var inviteret med på dagens pressemøde til at understrege, at større afgiftsbyrder så absolut ikke er det, de danske virksomheder har brug for i øjeblikket.

”Vi løser ikke klimaudfordringen ved at øge afgifterne yderligere,” konstaterede Karsten Dyvad, der er administrerende direktør i DI.

”Men ministeren siger jo også selv, at den grønne omstilling ikke må være en udgift for virksomhederne, så jeg siger det bare for en god ordens skyld,” fortsatte Karsten Dybvad med et smil.

Samme budskab havde Lars Hvidtfeldt, der er vicepræsident i Landbrug og Fødevarer. Han advarede om, at regeringen ikke må blive overambitiøs på klimaområdet.

”Der er ikke behov for, at vi påfører erhvervslivet flere afgiftsbyrder, for det svækker konkurrenceevnen og vi risikerer, at flere virksomheder flytter produktionen ud af landet,” sagde Lars Hvidfeldt. Han understregede, at landbrug- og fødevarer-sektorerne har plukket de lavt hængende frugter på klimaområdet, og at de kommende bliver meget dyrere.

Lidegaard: Ingen afgiftsstigninger
Matin Lidegaard forsøgte dog flere gange på dagens pressemøde, at berolige erhvervsorganisationerne ved at fastslå, at det ikke bliver virksomhederne, der kommer til at betale regningen for CO2-besparelserne i form af øgede afgifter.

”Regeringen har ikke planer om at sætte afgifterne op. Vi fører en ansvarlig økonomisk politik og en ansvarlig klimapolitik. Vi kan begge dele på én gang,” understregede Martin Lidegaard.

Regeringen vil i løbet af det kommende folketingsår fremlægge forslag til en klimalov. Klimaloven skal skabe fremdrift og gennemsigtighed i klimapolitikken og vil blandt andet indeholde krav om en årlig klimaredegørelse, som skal vise, om Danmark er på den rette vej mod målet om 40 procents drivhusgasreduktion i 2020.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus