Ny klimaplan skal finde CO2-besparelser på seks procent

Klima-, energi,- og bygningsminister Martin Lidegaard præsenterede i dag regeringens nye klimaplan, der skal sikre, at Danmark når sit mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020. Erhvervsorganisationer frygter, at reduktionsmålet vil betyde flere afgifter og dermed forringet konkurrenceevne.

Klima,- energi,- og bygningsminister Martin Lidegaard (i midten) var en ombejlet herre, da han i dag fremlagde regeringens nye klimaplan.

14.08.2013

Lasse Andersen, CSR.dk

Regeringens klimaplan kort

  • Regeringens mål er at reducere Danmarks samlede drivhusgasudledninger med 40 pct. i 2020 i forhold til niveauet i 1990. Det er ifølge regeringen nødvendigt for at bringe udviklingen på rette spor frem mod det langsigtede EU-mål om en reduktion på 80-95 pct. i 2050 i tråd med klimavidenskabens anbefalinger.
  • Regeringen ønsker med den ambitiøse indsats i Danmark at vise andre lande, at det kan lade sig gøre at reducere udledningerne markant samt vise, at grøn omstilling kan forenes med fortsat vækst og velfærd.
  • Der er reduktionspotentialer i alle sektorer, men det vurderes at have omkostninger at realisere 40 procent målet i 2020.
  • Nogle reduktionstiltag kan gennemføres med samfundsøkonomiske gevinster til følge, mens andre reduktionstiltag kun kan gennemføres med betydelige samfundsøkonomiske omkostninger.
  • Generelt gælder, at de mest samfundsøkonomisk fordelagtige reduktioner opnås, hvor der er synergi mellem klimahensyn og andre mål og prioriteter. Derfor er det som udgangspunkt mest omkostningseffektivt at integrere klimahensynet på tværs af andre politikområder.

Kilde: Klima-, Energi,- og Bygningsministeriet

Danmark mangler at reducere CO2-udledningen med seks procent svarende til fire millioner ton frem mod 2020, hvis regeringens mål om at mindske CO2-udledningen med 40 procent i forhold til 1990-niveauet, skal indfries.

Hvordan målet bliver nået, startede Klimaminister Martin Lidegaard i dag diskussionen om, da han fremlagde regeringens nye ”Klimaplan” – med undertitlen ”På vej mod et samfund uden drivhusgasser.”

Læs også: Kom tilbage i klimakampen

Sammen med klimaplanen offentliggjorde ministeren et såkaldt Virkemiddel-katalog, der indeholder en lang række potentielle CO2-reducerende tiltag i primært transportsektoren, landbruget, bygninger og affaldssektoren. Martin Lidegaard understregede, at det langt fra er alle tiltagene i det knap 100 sider store katalog, der er nødvendige at gennemføre. De skal i stedet betragtes som et idékatalog, der giver overblik over, hvor de største og ”billigste” reduktioner ligger, forklarede ministeren.

Frygter højere afgifter
En del af tiltagene i Virkemiddel-kataloget omhandler øgede afgifter på blandt andet fossile brændsler, og det fik flere af de erhvervsorganisationer, der var inviteret med på dagens pressemøde til at understrege, at større afgiftsbyrder så absolut ikke er det, de danske virksomheder har brug for i øjeblikket.

”Vi løser ikke klimaudfordringen ved at øge afgifterne yderligere,” konstaterede Karsten Dyvad, der er administrerende direktør i DI.

”Men ministeren siger jo også selv, at den grønne omstilling ikke må være en udgift for virksomhederne, så jeg siger det bare for en god ordens skyld,” fortsatte Karsten Dybvad med et smil.

Samme budskab havde Lars Hvidtfeldt, der er vicepræsident i Landbrug og Fødevarer. Han advarede om, at regeringen ikke må blive overambitiøs på klimaområdet.

”Der er ikke behov for, at vi påfører erhvervslivet flere afgiftsbyrder, for det svækker konkurrenceevnen og vi risikerer, at flere virksomheder flytter produktionen ud af landet,” sagde Lars Hvidfeldt. Han understregede, at landbrug- og fødevarer-sektorerne har plukket de lavt hængende frugter på klimaområdet, og at de kommende bliver meget dyrere.

Lidegaard: Ingen afgiftsstigninger
Matin Lidegaard forsøgte dog flere gange på dagens pressemøde, at berolige erhvervsorganisationerne ved at fastslå, at det ikke bliver virksomhederne, der kommer til at betale regningen for CO2-besparelserne i form af øgede afgifter.

”Regeringen har ikke planer om at sætte afgifterne op. Vi fører en ansvarlig økonomisk politik og en ansvarlig klimapolitik. Vi kan begge dele på én gang,” understregede Martin Lidegaard.

Regeringen vil i løbet af det kommende folketingsår fremlægge forslag til en klimalov. Klimaloven skal skabe fremdrift og gennemsigtighed i klimapolitikken og vil blandt andet indeholde krav om en årlig klimaredegørelse, som skal vise, om Danmark er på den rette vej mod målet om 40 procents drivhusgasreduktion i 2020.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K