Ny guide til at undgå tvangsarbejdere i forsyningskæden

Ingen virksomheder ønsker tvangsarbejdere i deres forsyningskæder. Alligevel sker det. Center mod Menneskehandel har produceret en ny guideline, som kan hjælpe med at få styr på den risiko.

Har du en mistanke om urent trav for medarbejdere, kan du ringe til Center mod Menneskehandels hotline. .

01.10.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis jeg siger "Kurt Beier", hvad tænker du så? Mit gæt er, at hvis du tænker noget overhovedet, så er det noget med fillipinske chauffører.

For knap et år siden kom det således frem, at op mod 200 udenlandske chauffører på skift boede under kummerlige forhold i en lejr i Padborg, på en adresse ejet af Kurt Beier Transport, som også havde chaufførerne ansat under meget dårlige vilkår. Sagen er stadig under efterforskning af både dansk politi og Center mod Menneskehandel.

Læs også: Når det ikke sker af sig selv må der en bundprop i

Der er gudskelov ikke mange af den type sager i Danmark, men de senere år har flere danske brancher oplevet en nye udfordringer i forbindelse med anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft og underleverandører. Det har blandt andet udmøntet sig i sager om kritiske arbejdsforhold – og i de værste tilfælde i sager om menneskehandel til tvangsarbejde.

De mest udsatte brancher er transport, byggeri, rengøring, husarbejde og restauration - som alle er kendtegnet af en høj andel af ufaglærte jobs.

Gode råd fra Center mod Menneskehandel

Lav en politik for at undgå skjult tvangsarbejde – under hensyntagen til virksomhedens størrelse, branche, brug af underleverandører mv.

Vær opmærksomme på indikatorer – og hav en plan for, hvordan der skal reageres, hvis der er mistanke?

Gennemgå de tilgænglelige tjeklister for at reducere risikoen for skjult tvangsarbejde

Søg information og hjælp hos relevante aktører

Ny og praksisnær guideline lanceret
Som en del af den danske handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel, som gælder for 2019-2021, udgav Center mod Menneskehandel i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den 30. september 2019 publikationen ”Undgå skjult tvangsarbejde - Guidelines til virksomheder og arbejdsgivere”  er en ny publikation fra Center mod Menneskehandel.

For selvom ingen ønsker at have tvangsarbejde i sin leverandørkæde, så er det fulde overblik over arbejdsvilkårene for alle ansatte svært at have, især hvis der anvendes underleverandører, og hvis der udføres arbejde i afsides områder eller på skæve tider af døgnet. På den måde kan en virksomhed risikere uforvarende at blive sat i forbindelse med udnyttelse af arbejdskraft og tvangsarbejde.

"Det kan være vanskeligt for danske virksomheder og offentlige institutioner at finde ud af, om der findes tvangsarbejde eller menneskehandel i deres værdikæder. Med Center mod Menneskehandels nye guidelines findes der nu et rigtig godt praksisnært værktøj med konkrete tjeklister til at identificere og håndtere risici for tvangsarbejde eller menneskehandel. Vi er fra DIEHs side glade for at kunne bidrage til lanceringen og udbredelsen af de nye guidelines, og vores oplevelse fra lanceringsworkshoppen var, at det er et værdiskabende værktøj for både virksomheder og offentlige institutioner," siger Mikkel Stenbæk Hansen fra DIEH.

Guiden kan gøre alle typer af organisationer klogere på, hvilke tegn, indikatorer og gråzoner der er inden for tvangsarbejde. Den giver konkrete redskaber til at undersøge, om man er i risikogruppen for tvangsarbejde, og hvordan man kan forebygge eller reducere risikoen for tvangsarbejde i sin egen forretning eller i sin leverandørkæde. 

Røde flag og indirekte ansvar 
En del af guiden har en liste over helt konkrete forhold, som bør få ens advarselslamper til at blinke, i ansættelsesprocessen, ved forhold på arbejdspladsen og i forhold til boligforhold - hvis man ved noget om det. Som f.eks. at en gruppe ansatte med samme nationalitet repræsenteres af én person, som tager sig af kontrakter, bankforhold osv.

Eller at de ansatte svarer uklart på spørgsmål om arbejdstimer, hvordan de er kommet til Danmark, hvor de bor osv. Eller at en gruppe ansatte bliver hentet og bragt til arbejdspladsen i samlet flok. Desuden forsynes man med tjeklister til forskellige situationer: Generelle forholdsregler, direkte ansættelse og brug af underleverandører. 

Guiden anerkender fuldt ud, at tilfælde af dårlige arbejdsforhold ikke er det samme som tvangsarbejde. Den lister tre måder, som er de mest typiske,  hvorpå en virksomhed kan blive sat i forbindelse med tvangsarbejde: 

  • Underleverandører: Udbredt brug af underleverandører kan skabe uigennemsigtighed om arbejdsforhold og der kan være risiko for at underleverandører uden ens vidende benytter sig af illegal eller sort arbejdskraft eller i værste fald personer, der er udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.
  • Ansættelser: Når de ansætter medarbejdere direkte kan der ske identitetstyveri, eller der kan være tilstedeværelse af uvedkommende på arbejdspladsen, dvs. at arbejdet udføres af en anden end den der formelt er ansat. Hyrer man arbejdskraft gennem vikarbureauer er der også øget risiko for uklarhed om arbejds- og kontraktvilkår.
  • Benyttelse af produkter eller services: Ens produkt kan blive brugt af menneskehandelens bagmænd, så man bliver forbundet med en kritisk sag, hvis et flyselskab, et rejsebureau, et hotel eller lignende er blevet anvendt til at transportere eller huse ofre for menneskehandel.

Læs også: HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af medarbejdere

De nye guidelines kan hentes her

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: risiko i leverandørkæden

Hvor kommer en virksomheds varer egentlig fra, og hvilke forhold er de produceret under? CSR.dk ser på, hvordan man kan arbejde med en risikobaseret tilgang til ansvarlige indkøb.

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Hvordan vil du have din kaffe?

21.10.2024Blind Coffee

Sponseret

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus