Ny guide til at undgå tvangsarbejdere i forsyningskæden

Ingen virksomheder ønsker tvangsarbejdere i deres forsyningskæder. Alligevel sker det. Center mod Menneskehandel har produceret en ny guideline, som kan hjælpe med at få styr på den risiko.

Har du en mistanke om urent trav for medarbejdere, kan du ringe til Center mod Menneskehandels hotline. .

01.10.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis jeg siger "Kurt Beier", hvad tænker du så? Mit gæt er, at hvis du tænker noget overhovedet, så er det noget med fillipinske chauffører.

For knap et år siden kom det således frem, at op mod 200 udenlandske chauffører på skift boede under kummerlige forhold i en lejr i Padborg, på en adresse ejet af Kurt Beier Transport, som også havde chaufførerne ansat under meget dårlige vilkår. Sagen er stadig under efterforskning af både dansk politi og Center mod Menneskehandel.

Læs også: Når det ikke sker af sig selv må der en bundprop i

Der er gudskelov ikke mange af den type sager i Danmark, men de senere år har flere danske brancher oplevet en nye udfordringer i forbindelse med anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft og underleverandører. Det har blandt andet udmøntet sig i sager om kritiske arbejdsforhold – og i de værste tilfælde i sager om menneskehandel til tvangsarbejde.

De mest udsatte brancher er transport, byggeri, rengøring, husarbejde og restauration - som alle er kendtegnet af en høj andel af ufaglærte jobs.

Gode råd fra Center mod Menneskehandel

Lav en politik for at undgå skjult tvangsarbejde – under hensyntagen til virksomhedens størrelse, branche, brug af underleverandører mv.

Vær opmærksomme på indikatorer – og hav en plan for, hvordan der skal reageres, hvis der er mistanke?

Gennemgå de tilgænglelige tjeklister for at reducere risikoen for skjult tvangsarbejde

Søg information og hjælp hos relevante aktører

Ny og praksisnær guideline lanceret
Som en del af den danske handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel, som gælder for 2019-2021, udgav Center mod Menneskehandel i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den 30. september 2019 publikationen ”Undgå skjult tvangsarbejde - Guidelines til virksomheder og arbejdsgivere”  er en ny publikation fra Center mod Menneskehandel.

For selvom ingen ønsker at have tvangsarbejde i sin leverandørkæde, så er det fulde overblik over arbejdsvilkårene for alle ansatte svært at have, især hvis der anvendes underleverandører, og hvis der udføres arbejde i afsides områder eller på skæve tider af døgnet. På den måde kan en virksomhed risikere uforvarende at blive sat i forbindelse med udnyttelse af arbejdskraft og tvangsarbejde.

"Det kan være vanskeligt for danske virksomheder og offentlige institutioner at finde ud af, om der findes tvangsarbejde eller menneskehandel i deres værdikæder. Med Center mod Menneskehandels nye guidelines findes der nu et rigtig godt praksisnært værktøj med konkrete tjeklister til at identificere og håndtere risici for tvangsarbejde eller menneskehandel. Vi er fra DIEHs side glade for at kunne bidrage til lanceringen og udbredelsen af de nye guidelines, og vores oplevelse fra lanceringsworkshoppen var, at det er et værdiskabende værktøj for både virksomheder og offentlige institutioner," siger Mikkel Stenbæk Hansen fra DIEH.

Guiden kan gøre alle typer af organisationer klogere på, hvilke tegn, indikatorer og gråzoner der er inden for tvangsarbejde. Den giver konkrete redskaber til at undersøge, om man er i risikogruppen for tvangsarbejde, og hvordan man kan forebygge eller reducere risikoen for tvangsarbejde i sin egen forretning eller i sin leverandørkæde. 

Røde flag og indirekte ansvar 
En del af guiden har en liste over helt konkrete forhold, som bør få ens advarselslamper til at blinke, i ansættelsesprocessen, ved forhold på arbejdspladsen og i forhold til boligforhold - hvis man ved noget om det. Som f.eks. at en gruppe ansatte med samme nationalitet repræsenteres af én person, som tager sig af kontrakter, bankforhold osv.

Eller at de ansatte svarer uklart på spørgsmål om arbejdstimer, hvordan de er kommet til Danmark, hvor de bor osv. Eller at en gruppe ansatte bliver hentet og bragt til arbejdspladsen i samlet flok. Desuden forsynes man med tjeklister til forskellige situationer: Generelle forholdsregler, direkte ansættelse og brug af underleverandører. 

Guiden anerkender fuldt ud, at tilfælde af dårlige arbejdsforhold ikke er det samme som tvangsarbejde. Den lister tre måder, som er de mest typiske,  hvorpå en virksomhed kan blive sat i forbindelse med tvangsarbejde: 

  • Underleverandører: Udbredt brug af underleverandører kan skabe uigennemsigtighed om arbejdsforhold og der kan være risiko for at underleverandører uden ens vidende benytter sig af illegal eller sort arbejdskraft eller i værste fald personer, der er udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.
  • Ansættelser: Når de ansætter medarbejdere direkte kan der ske identitetstyveri, eller der kan være tilstedeværelse af uvedkommende på arbejdspladsen, dvs. at arbejdet udføres af en anden end den der formelt er ansat. Hyrer man arbejdskraft gennem vikarbureauer er der også øget risiko for uklarhed om arbejds- og kontraktvilkår.
  • Benyttelse af produkter eller services: Ens produkt kan blive brugt af menneskehandelens bagmænd, så man bliver forbundet med en kritisk sag, hvis et flyselskab, et rejsebureau, et hotel eller lignende er blevet anvendt til at transportere eller huse ofre for menneskehandel.

Læs også: HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af medarbejdere

De nye guidelines kan hentes her

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: risiko i leverandørkæden

Hvor kommer en virksomheds varer egentlig fra, og hvilke forhold er de produceret under? CSR.dk ser på, hvordan man kan arbejde med en risikobaseret tilgang til ansvarlige indkøb.

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online