Ny dokumentationsmetode kan minimere byggeriets CO2-udledning betydeligt

”Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for.” Sådan siger Jens Jacob Porsmose fra Andreasen & Hvidberg, der sammen med Bayo.s og Aalborg Universitet har udviklet en ny metode til med CO2-besparelse på op til 80 procent ved fundering af et konventionelt typehus sammenlignet med betonfundering.

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering. Foto: Andreasen & Hvidberg.

16.11.2023

CSR.dk

Den, der er i stand til at måle og dokumentere jordbundens bæreevne, har også mulighed for at udnytte jordens styrker i et byggeri.

Sådan er kongstanken hos direktør Jens Jakob Porsmose fra den geo- og miljøtekniske rådgiver Andreasen & Hvidberg. Sammen med Bayo.s Skruefundamenter og Aalborg Universitet har han udviklet en ny metode og et software til dokumentation af skruepæles installation og bæreevne.

Læs også: Jysk virksomhed gør dokumentation til grøn vækstmulighed

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering.

Tankesættet bag dokumentationsmetoden er allerede blevet benyttet af Andreasen & Hvidberg på flere konstruktioner, der er opført på skruefundamenter. 

Det er blandt andet CPH Village, Hages Badehotel Lolland og til stabilisering af en kloakledning i et stort moseområde i Støvring Ådal.

”Vi så et potentiale for at optimere brugen af skruepæle, fordi der ikke ligger så meget forskning bag anvendelsen, som der gør ved andre former for fundering, og vi så et behov for at anskue brugen på andre måder end ud fra det eksisterende normgrundlag. Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for,” siger Jens Jakob Porsmose.

Til kamp mod overdimensionering
De tre samarbejdspartnere er også for nylig blevet præmieret med Bygningskomponentprisen af Villum Fonden & Velux Fonden. Ifølge de to fonde sætter forskningens resultater nemlig ”nye standarder for skruefundamenter, der kan gøre byggebranchen mange tons CO2 lettere, hurtigere og billigere”.

 Læs også: Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Ifølge Jens Jacob Porsmose har det givet et stort vidensløft at deltage i forskningsprojektet, hvor blandt andet skruepælenes lejringstæthed, sidetryk, lodret last og moment er blevet undersøgt i 1200 tests på Aalborg Universitet. 

”Vi oplever en generel tendens i markedet til overdimensionering, og forskningsprojektet har givet os viden og data til også at kunne rådgive geoteknisk inden for andre konstruktionsformer. Vi har en hel afdeling, der beregner og optimerer pæle, og vi er undervejs blevet landsdækkende. Hele den her grundtanke om at optimere peger i den grad ind i den grønne omstilling og kan om noget give CO2-besparelser,” siger han.

- HCL 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet