Ny dokumentationsmetode kan minimere byggeriets CO2-udledning betydeligt

”Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for.” Sådan siger Jens Jacob Porsmose fra Andreasen & Hvidberg, der sammen med Bayo.s og Aalborg Universitet har udviklet en ny metode til med CO2-besparelse på op til 80 procent ved fundering af et konventionelt typehus sammenlignet med betonfundering.

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering. Foto: Andreasen & Hvidberg.

16.11.2023

CSR.dk

Den, der er i stand til at måle og dokumentere jordbundens bæreevne, har også mulighed for at udnytte jordens styrker i et byggeri.

Sådan er kongstanken hos direktør Jens Jakob Porsmose fra den geo- og miljøtekniske rådgiver Andreasen & Hvidberg. Sammen med Bayo.s Skruefundamenter og Aalborg Universitet har han udviklet en ny metode og et software til dokumentation af skruepæles installation og bæreevne.

Læs også: Jysk virksomhed gør dokumentation til grøn vækstmulighed

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering.

Tankesættet bag dokumentationsmetoden er allerede blevet benyttet af Andreasen & Hvidberg på flere konstruktioner, der er opført på skruefundamenter. 

Det er blandt andet CPH Village, Hages Badehotel Lolland og til stabilisering af en kloakledning i et stort moseområde i Støvring Ådal.

”Vi så et potentiale for at optimere brugen af skruepæle, fordi der ikke ligger så meget forskning bag anvendelsen, som der gør ved andre former for fundering, og vi så et behov for at anskue brugen på andre måder end ud fra det eksisterende normgrundlag. Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for,” siger Jens Jakob Porsmose.

Til kamp mod overdimensionering
De tre samarbejdspartnere er også for nylig blevet præmieret med Bygningskomponentprisen af Villum Fonden & Velux Fonden. Ifølge de to fonde sætter forskningens resultater nemlig ”nye standarder for skruefundamenter, der kan gøre byggebranchen mange tons CO2 lettere, hurtigere og billigere”.

 Læs også: Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Ifølge Jens Jacob Porsmose har det givet et stort vidensløft at deltage i forskningsprojektet, hvor blandt andet skruepælenes lejringstæthed, sidetryk, lodret last og moment er blevet undersøgt i 1200 tests på Aalborg Universitet. 

”Vi oplever en generel tendens i markedet til overdimensionering, og forskningsprojektet har givet os viden og data til også at kunne rådgive geoteknisk inden for andre konstruktionsformer. Vi har en hel afdeling, der beregner og optimerer pæle, og vi er undervejs blevet landsdækkende. Hele den her grundtanke om at optimere peger i den grad ind i den grønne omstilling og kan om noget give CO2-besparelser,” siger han.

- HCL 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online