Ny dokumentationsmetode kan minimere byggeriets CO2-udledning betydeligt

”Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for.” Sådan siger Jens Jacob Porsmose fra Andreasen & Hvidberg, der sammen med Bayo.s og Aalborg Universitet har udviklet en ny metode til med CO2-besparelse på op til 80 procent ved fundering af et konventionelt typehus sammenlignet med betonfundering.

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering. Foto: Andreasen & Hvidberg.

16.11.2023

CSR.dk

Den, der er i stand til at måle og dokumentere jordbundens bæreevne, har også mulighed for at udnytte jordens styrker i et byggeri.

Sådan er kongstanken hos direktør Jens Jakob Porsmose fra den geo- og miljøtekniske rådgiver Andreasen & Hvidberg. Sammen med Bayo.s Skruefundamenter og Aalborg Universitet har han udviklet en ny metode og et software til dokumentation af skruepæles installation og bæreevne.

Læs også: Jysk virksomhed gør dokumentation til grøn vækstmulighed

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering.

Tankesættet bag dokumentationsmetoden er allerede blevet benyttet af Andreasen & Hvidberg på flere konstruktioner, der er opført på skruefundamenter. 

Det er blandt andet CPH Village, Hages Badehotel Lolland og til stabilisering af en kloakledning i et stort moseområde i Støvring Ådal.

”Vi så et potentiale for at optimere brugen af skruepæle, fordi der ikke ligger så meget forskning bag anvendelsen, som der gør ved andre former for fundering, og vi så et behov for at anskue brugen på andre måder end ud fra det eksisterende normgrundlag. Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for,” siger Jens Jakob Porsmose.

Til kamp mod overdimensionering
De tre samarbejdspartnere er også for nylig blevet præmieret med Bygningskomponentprisen af Villum Fonden & Velux Fonden. Ifølge de to fonde sætter forskningens resultater nemlig ”nye standarder for skruefundamenter, der kan gøre byggebranchen mange tons CO2 lettere, hurtigere og billigere”.

 Læs også: Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Ifølge Jens Jacob Porsmose har det givet et stort vidensløft at deltage i forskningsprojektet, hvor blandt andet skruepælenes lejringstæthed, sidetryk, lodret last og moment er blevet undersøgt i 1200 tests på Aalborg Universitet. 

”Vi oplever en generel tendens i markedet til overdimensionering, og forskningsprojektet har givet os viden og data til også at kunne rådgive geoteknisk inden for andre konstruktionsformer. Vi har en hel afdeling, der beregner og optimerer pæle, og vi er undervejs blevet landsdækkende. Hele den her grundtanke om at optimere peger i den grad ind i den grønne omstilling og kan om noget give CO2-besparelser,” siger han.

- HCL 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

15.10.2024CSR.dk

Lidls nye hovedkontor opnår højeste grad af DGNB-certificering og særlig udmærkelse

14.10.2024BSR

Sponseret

An Impact-Based Approach to Responsible AI

14.10.2024MäRK

Sponseret

Fra bæredygtighedstænkning i erhvervslivet til forretningstænkning i bæredygtighed

14.10.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online