Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Med de udfordringer verden står over for kommer bæredygtighed til at kræve transformation og omstilling af alle virksomheder. Og transformationen af verden mod bæredygtighed kræver at virksomhederne bliver en drivende kraft. Det gør det til noget de øverste ledelseslag: direktion og bestyrelse skal involveres i. Ny bog forklarer, hvordan netop de to grupper kan anskue og arbejde med bæredygtighed.

I omkring 10 år havde de ansvaret for Mærsks bæredygtighedsarbejde. Det er med base i de erfaringer, John Kornerup Bang, Annette Stube og Lene Bjørn Serpa har skrevet bogen om Strategisk Bærdygtighed. Foto: Forfatterne/Stine Heilmann.

24.09.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Der skal ske noget. Virksomheder skal steppe op, det er ikke nok at gøre det, vi gør nu, lidt bedre. Der skal noget helt andet til."

Det var de indledende ord fra forfatterne ved et lanceringsevent for bogen Strategisk Bæredygtighed - den nye ledelsesopgave, onsdag d. 22. september 2021. 

Læs også: Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalerne

Bogen er tænkt som en hjælp til bestyrelser og ledelser, så de kvalificeret kan vurdere relevansen af bæredygtighed for en virksomhed, hvordan man kan skabe værdi for virksomheden med bæredygtighed, og hvilke nye opgaver, nye krav og nye kompetencebehov det skaber for de øverste beslutningstagere.

"I lang tid har arbejdet med bæredygtighed handlet om risikoen for dårligt omdømme. Det har ført til en forsigtighed hos virksomhederne, men det er der ikke længere plads eller råd til. Virksomhederne skal op på den store klinge, fordi der næppe er nogen større kraft til at skabe innovation og forandring i verden," sagde Annete Stube.  

Annette Stube er en af tre forfattere til bogen, der blev lanceret, og er i dag medlem af direktionen i svensk-finske Stora Enso og bestyrelsesmedlem i energivirksomheden Fortum. De andre to forfattere er John Kornerup Bang, som har ansvaret for at drive innovation og vækst med bæredygtighed i Stora Enso, og Lene Bjørn Serpa, som er head of Sustainability i A.P. Møller-Mærsk. Bogen er baseret på deres fælles erfaringer som ledelsesteam i Mærsks bæredygtighedsafdeling indtil 2020.

Bogen udkom d. 22. september og er primært tænkt som en hjælp til virksomheders direktion og bestyrelse. .

Det er ikke en bog om Mærsk. Men alle større eksempler og cases i bogen er fra denne virksomhed, fordi - som forfatterne forklarede - det er den virksomhed, hvor de kender en sag dybt nok til at vise analyser, drivkrafter og vurderinger, der førte til de beslutninger, der blev taget af virksomheden. 

Ville være nyt, hvis virksomheder gjorde som bogen anbefaler
"Hvad er det nye i bogen, hvordan stepper I selv op med jeres budskaber," spurgte Steen Valentin, som er lektor og centerleder ved CBS med speciale i CSR. 

"Hvis man i virksomhederne gør det, der lægges op til i bogen, så er det et væsentligt skridt videre i forhold til, hvad vi ser i virksomhederne i dag. Når bæredygtighed virkelig bliver integreret i strategiarbejdet, så får man et udvidet udfaldsrum for sin strategi og en udvidet ledelsesopgave. Risikoprofilen bliver anderledes og man kan ikke bruge de almindelige mitigeringsmetoder, f.eks. kan man ikke både gå ud og melde et net-zero mål for CO2 ud og så dække risikoen for at udviklingen ikke går i den retning af ved også at lægge noget af sin virksomheds udvikling og kapital i løsninger med brug af fossile brændsler. Det vil ikke være acceptabelt," sagde John Kornerup Bang.

"Så en del af ledelsesopgaven bliver at "læne sig ind", dvs. at topledelser går ud og deltager i den offentlige debat og påvirker udviklingen i en retning, som bakker op om virksomhedens strategi - mens man samtidig tager ansvar for, at man ikke holder omstillingen af samfundet tilbage," sagde Lene Bjørn Serpa. 

"Og det skal ske i den usædvanlige situation, at EU med sin Green Deal og afledte aktiviteter er foran alle virksomheder. Det er en bombe under det normale billede og skaber en helt ny situation for ledelser og bestyrelser," sagde Annette Stube. 

Fyrtårn eller indsigt hos alle
Lanceringseventens værter var CBS og Bestyrelsesforeningen, og direktør i både denne forening og for CBS's bestyrelsesuddannelser, Tom Jacobsgaard, påpegede flere gange at de danske bestyrelser er klar over vigtigheden af bæredygtighed. 

Dagens andet indlæg sagde ikke noget om, hvorvidt bestyrelserne ved, at bæredygtighed er vigtigt, men pegede til gengæld på, at det så vidt vides ikke helt er slået igennem i medlemmernes kompetenceprofiler. 

Lektor Kristjan Jesperen fra CBS er således i gang med at udvikle et vurderings- og analyseværktøj for netop dette område. Og omend resultaterne endnu ikke er helt klar til offentliggørelse, kunne han godt løfte sløret for, at vurderingen af de danske bestyrelsesmedlemmer ikke imponerer. 

Læs også: Ulighed skal være lige så presserende for virksomheder som klima

Forskerbudskabet var desuden, at det synes at være udbredt praksis i virksomhederne, at de udvider kompetencerne ved at hive et "bæredygtighedsfyrtårn" ind som nyt medlem. Bogens forfattere peger modsat på, at bestyrelse og direktion i bred forstand skal kunne tage opgaven på sig. 

"Modsætningen til at hyre et fyrtårn er at sørge for, at alle har et fornuftigt grundlag, forstår perspektiverne og kan stille de rigtige spørgsmål. Bogens greb og metoder er tænkt som en hjælp til at komme derhen," sagde Annette Stube.  

Se lancerings-eventen her: Strategisk Bæredygtighed - seminar

Køb bogen her: Strategisk Bæredygtighed på Saxo

Disclosure: Journalisten bag denne artikel har været tekstforfatter på bogen og har samarbejdet med forfatterne om produktion af bæredygtighedsrapport gennem deres tid i Mærsk. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online