Ny begyndelse for jobindsatsen i Sønderborg
Efter fem år med målbare gevinster bliver partnerskabet Sønderborg i Arbejde finjusteret, så borgere og virksomheder står stærkere til fremtidens krav.
Siden 2020 har partnerskabet mellem Sønderborg Kommune, det lokale erhvervsliv, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner haft ét klart mål: at sikre, at virksomhederne har adgang til den arbejdskraft, de har brug for, og at borgerne får de rette muligheder for at komme ind eller videre på arbejdsmarkedet.
Resultaterne taler deres tydelige sprog. Gennem initiativer som Rejseholdet, rekrutteringshjælp til virksomheder og opkvalificeringsforløb har samarbejdet bidraget til både færre sygemeldinger, flere i job og stærkere fastholdelse af medarbejdere.
Blandt andet har Rejseholdets indsats ført til, at knap 1200 sygedagpengeforløb er undgået eller afkortet.
Ifølge Jan Prokopek Jensen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, er det netop de positive erfaringer og konkrete resultater, der har givet anledning til at tage næste skridt:
”Vi har set, at samarbejdet virker. Det har været med til at forebygge sygefravær, støtte virksomheder i en svær rekrutteringssituation og hjælpe flere borgere videre i job. Med version 2.0 sikrer vi, at vi bygger videre på det, vi ved fungerer, og samtidig justerer kursen, så vi er rustet til fremtidens behov, siger han.
Ny social indsats
Sønderborg i Arbejde 2.0 viderefører den fælles vision og tilgang, men udvider fokus til også at styrke det sociale arbejde gennem Alliancen for Social Ansvarlighed. Netværket består af virksomheder i Sønderborg Kommune, som ønsker at tage et socialt ansvar. Her kan de få viden, værktøjer, sparring og inspiration til at fremme et socialt ansvarligt arbejdsmarked og få mulighed for at hjælpe et menneske godt på vej mod job.
Samtidig sætter samarbejdet en ny retning for, hvordan flere borgere kan blive faglærte, blandt andet gennem nye projekter og fondsansøgninger.
For Kristian Bonefeld, næstformand i Arbejdsmarkedsudvalget, er det afgørende, at samarbejdet ikke blot er et forum for koordinering, men en platform, hvor der opstår løsninger, som ingen aktører kan skabe alene:
”Når vi samler viden fra virksomheder, uddannelser, kommune og fagforeninger, skaber vi et stærkt fundament for at handle. Det er den styrke, der har båret resultaterne indtil nu, og som skal bære os videre”, siger han.
Version 2.0 bevarer den tætte kontakt med erhvervslivet gennem branchepaneler, der spiller en central rolle i at sikre, at samarbejdet er i trit med arbejdsmarkedets behov. De består af repræsentanter fra forskellige sektorer, som løbende giver input om kompetencebehov og udfordringer, hvilket gør det muligt at tilpasse indsatsen og opkvalificeringsforløbene præcist.
Samtidig styrkes indsatsen med Sønderborg i Arbejde-mærket og -prisen til de virksomheder, der gør en ekstra indsats for at inkludere flere i fællesskabet. Mærkningsordningen fremhæver de gode eksempler og motiverer andre virksomheder til at følge trop.
- lhs