Nu får de officielle kostråd en makeover

Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til de officielle kostråd, der skal gøre det nemmere at se, hvor meget forskellige fødevarer skal fylde, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

Ifølge enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen vil folk måske blive overraskede over, hvor meget kornprodukter fylder i den nye Kostrådscirkel. Arkivfoto..

24.11.2022

CSR.dk

Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne. Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvor meget fylder bælgfrugterne egentlig i en sund og klimavenlig kost?

Det kan være vanskeligt at vurdere, om man sammensætter sin mad på en sund og klimavenlig måde.

Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen, som skal hjælpe forbrugerne med at se, hvor meget de forskellige madvarer fylder i forhold til hinanden, når man vil spise efter de officielle kostråd.

Læs også: Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på eksempelvis et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:

”Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost,” siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Enhedschefen påpeger, at forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter Fødevarestyrelsens nye Kostrådscirkel.

Klimarådet har også vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 procent om året ved at følge kostrådene.

Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, mener Anne Pøhl Enevoldsen:

”Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget eksempelvis kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.”

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.11.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Bæredygtige løsninger til plantedyrkning

27.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service investerer i nordisk klimaskov for at balancere CO₂-udledningen frem til 2030

26.11.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

85 % af HimmerLands medarbejdere er stolte af at arbejde et sted, der er svanemærket

26.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Lübech Living åbner ny inspirationsbutik i Aalborg

25.11.2025CSR.dk

Hvad COP30 viste: Fremskridt skabes uden for det globale fællesskab

24.11.2025CSR.dk

Forskere: Svækkede havstrømme bremser ikke den danske opvarmning

24.11.2025CSR.dk

Nyt australsk byggemateriale vil udfordre cementens plads i byggeriet

20.11.2025Schneider Electric

Sponseret

Velkommen til podcasten The Great Switch

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle