Nu får de officielle kostråd en makeover

Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til de officielle kostråd, der skal gøre det nemmere at se, hvor meget forskellige fødevarer skal fylde, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

Ifølge enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen vil folk måske blive overraskede over, hvor meget kornprodukter fylder i den nye Kostrådscirkel. Arkivfoto..

24.11.2022

CSR.dk

Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne. Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvor meget fylder bælgfrugterne egentlig i en sund og klimavenlig kost?

Det kan være vanskeligt at vurdere, om man sammensætter sin mad på en sund og klimavenlig måde.

Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen, som skal hjælpe forbrugerne med at se, hvor meget de forskellige madvarer fylder i forhold til hinanden, når man vil spise efter de officielle kostråd.

Læs også: Staten bevilger hvert år støtte til kampagner, der skal fremme animalske produkter

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på eksempelvis et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:

”Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost,” siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Enhedschefen påpeger, at forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter Fødevarestyrelsens nye Kostrådscirkel.

Klimarådet har også vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 procent om året ved at følge kostrådene.

Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, mener Anne Pøhl Enevoldsen:

”Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget eksempelvis kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.”

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

20.11.2025Schneider Electric

Sponseret

Velkommen til podcasten The Great Switch

19.11.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Energioptimering er en investering i fremtiden

19.11.2025CSR.dk

Greenpeace vinder sager i både Danmark og Norge og bremser ny oliejagt i Nordsøen

17.11.2025Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: Hold dig et skridt foran med vores TechTalks

17.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service bidrager til produktion af solenergi i nyt partnerskab

13.11.2025CSR.dk

Nyt studie: Danmark blandt de dårligste i verden til at genanvende plastik

11.11.2025Comm2ig

Sponseret

Millioner af computere står overfor at blive udfaset verden over. Men er det på det rigtige grundlag?

07.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh Private Label: Skræddersyede designløsninger med ansvarlig produktion i centrum

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby