Novo Nordisk vil lave CO2 om til fødevareproteiner med Bill Gates-fonden

Med 200 millioner i bagagen støtter Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation et nyt konsortium, der skal skabe en bæredygtig proteinkilde til menneskeføde, som stammer fra CO2.

Ifølge parterne skal projektet gøre, at nuværende landbrugsjord kan bruges på mere bæredygtig vis. Arkivfoto..

15.06.2023

CSR.dk

Fødevareusikkerhed er et stigende globalt problem. En nylig FN-ledet rapport viser, at mere end 250 millioner mennesker blev ramt af alvorlig hungersnød i løbet af 2022 – en stigning på 65 millioner sammenlignet med året før.

Bill & Melinda Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden er derfor gået sammen i en ambitiøs plan om at etablere en bæredygtig fødevareproduktion, der kan brødføde en voksende verdensbefolkning.

Det skal ske gennem et nyt konsortium, der vil anvende CO2 til at producere proteiner, der kan anvendes i fødevarer til mennesker.

Læs også: Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys

”Ved at udnytte CO2 til fødevareproduktion uden at anvende landbrugsjord til formålet imødegår dette ambitiøse konsortium to af vores største globale udfordringer: at levere næringsrige fødevarer til en voksende verdensbefolkning og samtidig afbøde klimaforandringerne. Initiativet har potentiale til at være det første skridt mod en ny bioøkonomi, der kan skabe en mere bæredygtig, sikker og stabil fødevareproduktion, som samtidig mindsker belastningen af naturens ressourcer,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.

Et alternativ til animalsk protein
Den bagvedliggende idé er at finde en mere bæredygtig måde at producere proteiner gennem fermentering – en metode, som gennem årtusinder har været anvendt til fødevareproduktion.

Ved hjælp af biologiske og elektrokemiske processer vil konsortiepartnerne forarbejde CO2 og omdanne det til acetat, det vil sige eddike – en velkendt substans, der allerede findes i de mikroorganismer, som anvendes til eksempelvis fermentering.

Acetatet kan derefter bruges til at producere proteiner, der kan anvendes direkte i fødevarer til mennesker.

Ved at omdanne CO2 til acetat og bruge det til at producere proteiner til fødevarer vil vi således kunne afkoble en del af vores fødevareproduktion fra landbrugsarealer og give plads til øget biodiversitet. Dette vil udgøre et vigtigt bidrag til et mere bæredygtigt samfund.

Udnyttelse af eksisterende produktionsfaciliteter
Det første mål for konsortiet er at optimere og evaluere tre potentielle produktionsteknologier og modne dem. Målet er at løfte alle teknologier til demonstrationsniveau inden for to år.

”Vi har i nogen tid kendt til mulighederne for effektivt at omdanne simple råmaterialer til proteinkilder til menneskeføde ved at anvende bioteknologiske løsninger. Med dette program bliver det muligt at udvikle en helt klimaneutral måde at omdanne CO2 til protein uden at anvende jord, vand og gødning. Jeg er begejstret og stolt over, at vi kan bidrage med teknologi og viden, som gør denne omstilling mulig – det rummer et enormt potentiale for, at biosolutions kan være med til at løse verdens store problemer,” siger Claus Crone Fuglsang, Chief Science Officer i Novozymes, som er en del af projektet.

Når de teknologier, der udvikles af konsortiet, er skaleret op til produktion, kan de skabe et paradigmeskifte i vores tilgang til fødevaresikkerhed, særligt i lav- og mellemindkomstlande.

Mad til en fair pris
Det anslås, at disse teknologier vil kunne producere nok protein til mere end 1 milliard mennesker hvert år, hvilket skal skabe en stabil kilde af ernæringsrig mad for mennesker, der bor i områder med begrænsede muligheder for konventionelt landbrug.

“Teknologierne, der bliver udviklet i konsortiet, har et stort potentiale for at skabe fødevaresikkerhed på globalt plan, særligt i lav- og mellemindkomstlande. Derfor er det meget vigtigt, at teknologierne kan blive udrullet i de dele af verden, der kan få bedst gavn af dem, og at dette sker til en fair pris. Det har vi sikret os gennem konstruktionen af konsortiet,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Læs også: Salling Group genbruger daggammelt brød

De to fonde finansierer hver halvdelen af aktiviteterne i konsortiet. Bill & Melinda Gates Foundation finansierer aktiviteterne hos Novozymes og Washington University i St. Louis, mens Novo Nordisk Fonden støtter aktiviteterne hos Topsoe og Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center (CORC) ved Aarhus Universitet.

Det samlede finansieringsbudget er på op til 200 millioner kroner over en toårig periode. Hvis arbejdet i konsortiet er succesfuldt, vil det være muligt at fortsætte støtten til senere faser af projektet, hvor teknologierne kan modnes yderligere.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams