Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

Ord er nemmere end handling – også for CO2-reduktioner. Mere ensartede krav til strategi fra lovgivere og standardsættere kan være en stor hjælp.

12.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En nylig rapport fra Corporate Climate Responsibility Monitor viser, at mange af de 51 multinationale virksomheder i undersøgelsen planlægger at reducere deres absolutte emissioner med 30 procent inden 2030. Det er under IPCC's anbefaling af absolutte reduktioner på 43-50 procent sammenlignet med 2017. 

Forskellen i målene opstår primært, fordi virksomhederne sætter relative reduktionsmål, hvilket tillader vækst i deres samlede emissioner, hvis deres salg stiger. Desuden viser rapporten, at mange virksomheder ikke tager indirekte emissioner (Scope 3) med i deres mål, på trods af at disse ofte udgør flertallet af deres samlede emissioner. 

Hverken mål eller planer er gode nok

Samlet er indtrykket af de multinationales klimaplaner ikke imponerende. Som der står i rapporten: 

”De fleste virksomheder har fortsat 2030- og net-zero-målsætninger, som er enten flertydige eller kun forpligter virksomheden til begrænset reduktion af deres udledninger. Målsætningerne kan ofte heller ikke forstås uden yderligere oplysninger, bl.a. fordi virksomhederne ikke har alle kilder til udledninger med, de har ikke harmoniseret deres baseline-år, de opdaterer ikke oplysninger bagud, hvis der kommer nye kilder eller metoder til og de sætter ikke informationer om udledninger i kontekst.” 

Den vigtigste grund, til at målsætningerne ikke helt holder vand, er dog, at mange virksomheder har for store forhåbninger til uprøvede teknologier. Det kan være CO2-fangst i stedet for at skifte væk fra fossile brændsler, eller køb af offsets til at matche mere end de sidste, uundgåelige emissioner. 

Manglende strategier for at nå en tidligere kommunikeret net zero målsætning førte i marts måned 2024 til at Science Based Targets initiatives (SBTi) ændrede status for 239 virksomheder til ”commitment removed” i deres dashboard for virksomheders klimaløfter. Fordi virksomhederne ikke inden for 24 måneder efter de havde kommunikeret deres mål om net zero havde sendt deres målsætninger til validering hos SBTi. Blandt de stoe internationale i den bunke finder man Microsoft, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever og Walmart. Ni danske virksomheder, heriblandt Carlsberg og Vestas, fik samme behandling. 

Handlingslammelse kan forekomme

En anden rapport fra tidligere i 2024, udarbejdet af det britiske the Carbon Trust, kommer med bud på, hvad barriererne for net zero er for virksomhederne. Det sværeste er tilsyneladende ikke at sætte dem, for antallet af virksomheder med net-zero målsætninger stiger hastigt. 

Men, som de skriver i rapporten, ”mens ambition er velkomment, så kæmper mange virksomheder med at bevæge sig fra målsætninger til at levere på disse”. Rapporten undersøger herefter, hvad barriererne er, ved at spørge 400 bæredygtighedschefer fra Storbritannien, Tyskland, Holland og Sverige. 

De nævner forhold som manglende samarbejde med leverandørkæden om Scope 3, for svage politisk bestemte rammevilkår og forbehold over for brug af offsets. 

Carbon Trust er ud fra resultaterne nået frem til en anden faktor, som bør have særlig opmærksomhed: at virksomheder, særligt i de tidligere faser af arbejdet med reduktioner helt enkelt bliver handlingslammede i analysefasen, fordi de bliver usikre på, om deres tilgang holder vand, og om de kan sige noget overhovedet, hvis de ikke kan svar på alt. Noget Carbon Trust kalder ”greenstalling”.  

Bedre krav og anbefalinger hjælper

Både Corporate Climate Responsibility Monitor og Carbon Trust peger på øget strømlining af anbefalinger og vejledninger til net-zero som vejen frem. 

“Jeg syndes det er meget opmuntrende – og det hjælper virksomheder bade I de tidligere og senere stadier I arbejdet med net zero – at der bliver stadig større enighed om, hvordan godt ser ud, når det handler om net zero, siger Nina Foster fra Carbon Trust til netmediet edie. 

Det kan f.eks. være den løbende forbedring af SBTi kriterier, lovgivning om anti-greenwashing, ISO’s guide til net zero og FN’s High-Level Expert Group on Net-Zero.

 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K