Nemlig.com under voldsom kritik for deres chaufførers arbejdsvilkår

Ekstreme løft, 15-timers arbejdsdage, urimelige deadlines og flere måneders arbejde uden fridage er blot et udpluk af de arbejdsvilkår chaufførerne hos Nemlig.com hver dag står overfor.

22.03.2021

CSR.dk

Massiv nedgang, massevis af opsigelser og virksomheder, der må give op. Sådan kender vi de fleste branchers dans med corona-pandemien.

Det gælder dog ikke onlinesupermarkederne, der er steget med 34 procent fra 2019 til 2020. Nemlig.com strøg ubesværet ind på top 5-listen over de mest benyttede hjemmesider, som den tredje største online-portal i Danmark – kun overhalet af Zalando og Matas. En vækst der sikrede online-supermarkedet en omsætning på mere end 2 milliarder sidste år.

Det skriver Politiken.

En succes der nu viser en voldsom slagside. Den seneste uge har budt på massiv kritik af online-giganten efter at flere af Nemlig.coms chauffører er stået frem i pressen omkring horrible arbejdsforhold.

”Det kan ikke lade sig gøre at bære 10 tunge kasser op på 5. sal på fem minutter, men jeg bliver nødt til at prøve. Hvis jeg bliver forsinket på ruten, får jeg en bøde fra Nemlig.com, som jeg har oplevet kan være på op til 2.000 kroner. Og hvis jeg leverer en kasse til den forkerte kunde, skal jeg betale indholdet af kassen. Jeg tjener omkring 700 kroner på en hel arbejdsdag, og det er stressende hele tiden at vide, at jeg kan miste flere penge, end jeg tjener, hvis jeg laver en fejl”, lyder det fra en af chaufførerne.

Det hårde arbejdspres og bøderne udgør kun en brøkdel af de episoder, der er blevet beskrevet. Ekstreme løft, 15-timers arbejdsdage, flere måneders arbejde uden fridage og brud på færdselsloven for at kunne overholde de stramme deadlines er hverdagen for mange chauffører.

Læs også: Menneskehandel til tvangsarbejde finder sted i Danmark, men bagmænd dømmes ikke

På kanten af loven
”De forhold, der bliver beskrevet, er åbenlyst et brud på loven, og jeg mener, at Nemlig.com har et forklaringsproblem”, siger Professor emeritus og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Jakob Hjort Bønløkke, der er afdelingslæge og forsker i fysisk nedslidning på arbejdsmarkedet på Aalborg Universitetshospital belyser ligeledes den sundhedsmæssige uforsvarlighed ved arbejdsforholdene:

”Som læge kan jeg konstatere, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at arbejde på den måde, som der bliver beskrevet, og det er ikke et job, man kan have i mange år uden en meget stor risiko for varige fysiske mén. Derfor er det også min klare vurdering, at de forhold, som er beskrevet, er ulovlige”.

Fælles for alle chaufførerne, Politiken har talt med er ligeledes, at ingen af dem har betalt deres skat korrekt. Nogle chauffører får hele deres løn kontant, mens andre får den ene halvdel sort, og den anden halvdel som en lønindbetaling.

Selv om arbejdsforholdene bliver betegnet som ulovlige, er det dog ikke Nemlig.com, der har det juridiske ansvar. Transportdelen er nemlig udliciteret til private vognmænd, der fungerer som chaufførernes arbejdsgivere.

Politisk indblanding
På Christiansborg har debatten skabt genklang, og flere ordførere vil stille spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om sagen i næste uge.

”I nogle brancher er der over tid sket en forråelse og øget brutalisering af arbejdsforholdene. Det er blevet værre under coronaen, hvor flere er ansat på den måde. Det er en trussel mod de gode forhold, vi traditionelt har haft i Danmark og det må stoppes«, siger Karsten Hønge, SF’s ordfører på beskæftigelsesområdet og fortsætter:

”Det presser arbejdsmarkedet og er en klar trussel mod de ordninger og reguleringer, vi har i Danmark. Et firma som Nemlig.com formulerer sig med udtryk som »code of conduct«. Det lyder flot, men i virkeligheden er det ikke til at holde ud med den form for ’moderne jysk’. I realiteten er de jo benhårde kapitalister, som bare vil have deres varer ud så billigt som muligt. De tiltrækker ansatte, som ikke er i fagforening og ikke kender arbejdsforholdene i Danmark”.

Formanden for beskæftigelsesudvalget i Folketinget, Bjarne Laustsen (S) mener at en virksomhed som nemlig.com, som slår sig op på netop bæredygtighed bør have langt mere styr på hele deres værdikæde.

”Hvis man sætter andre til at løse opgaverne for en, skal reglerne også holdes der”, understreger han.

Nemlig.coms reaktion
I kølvandet på kritikken har nemlig.com valgt at sætte bøderne foreløbig på stand-by ligesom et advokatfirma er sat til at kortlægge kvaliteten og efterlevelsen af kontrakter med vognmændene.

De fastholder dog at ansvaret primært ligger hos de selvstændige vognmænd:

”Vi er rigtig ærgerlige over at høre om de oplevelser, I har fået fortalt af mennesker, som har været ansat hos nogle af vores samarbejdspartnere. Det bekræfter os bare i, hvor vigtigt det er at fokusere på at sikre en tæt opfølgning, hvordan vores samarbejdspartnere lever op til bl.a. vores ”Code of Conduct”, skriver Marie-Louise Munter, chef for kommunikation og bæredygtighed hos Nemlig.com i en pressemeddelelse.

- MTN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online