Navigation i gråzonefyldt farvand

Når sigtbarheden er lav, og farvandet til tider ukendt, har man brug for et system med en fast struktur til at navigere. Det har derfor været afgørende for pensionskasserne DIP og JØP at udvikle et troværdigt kompas for ansvarlige investeringer.

03.05.2019

CSR.dk

Er der en grænse for, hvad pensionskasser kan investere i? Hvordan fastsætter man grænsen, så det ikke bliver et subjektivt spørgsmål? Og hvordan undgår man, at en ny politik medfører, at medlemmerne får dårligere pensioner?

Det er den slags spørgsmål Kirstine Lund Christiansen skal kunne svare på dagligt, når både kapitalforvaltere, NGOer, journalister og medlemmer kontakter pensionskassen. Som chef for DIP og JØP’s arbejde med ansvarlige investeringer er hun vant til at forholde sig til vanskelige dilemmaer. Hun stod blandt andet bag arbejdet med DIP og JØP’s nye politik for ansvarlige investeringer, som blev indført sidste år.

”DIP og JØP har længe arbejdet med ansvarlige investeringer, men det er samtidig en dagsorden, der har rykket sig markant de sidste år. I dag er det blevet et spørgsmål, som virkelig interesserer mange medlemmer. Det har derfor været et mål for os at rykke ansvarlige investeringer fra en position i pensionsperiferien, til at integrere det som en konkret del af vores samlede investeringsstrategi.”

En fast struktur til gavn for medlemmernes pension 
Men hvordan gør man så det? Ifølge Kirstine Lund Christiansen er det vigtigste at finde et fundament, som man kan bygge nogle faste strukturere op om, så der ikke er tvivl om, hvad DIP og JØP tillader og ikke tillader. Ansvarlige investeringer er et område med et hav af gråzoner, og det kan hurtigt blive vilkårligt, hvis politikken afhænger af subjektive vurderinger, baseret på de enkeltes etiske kompas eller mediernes overskrifter.

”Det store spørgsmål er altid, hvor og hvordan man sætter en grænse i spørgsmål, der ikke altid er helt sort-hvide. For os har det derfor været afgørende, at vi etablerede et så stærkt og objektivt fundament som muligt. Derfor har vi valgt at bruge nationale og internationale retningslinjer, som er defineret af FN, OECD, EU og den danske regering.”

Kirstine Lund Christiansen peger helt konkret på FN’s retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv, OECD’s retningslinjer for Multinationale Selskaber, FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.

”Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima, miljø, skat og antikorruption er blandt de temaer, som er vigtige for medlemmerne. Med vores politik fra 2018 lægger vi os på linje med de store internationale aktørers retningslinjer for ansvarlige investeringer og ansvarlig selskabsførelse.”

DIP og JØP er blandt de få danske pensionskasser, der har prioriteret at arbejde med ansvarlige investeringer på tværs af alle aktivklasser. For langt de fleste selskaber er fokus kun på handel med børsnoterede selskaber.

Et område fuld af dilemmaer 
Men selv med det fundament er der stadig en række områder, som er svære dilemmaer.

”Tobak er et eksempel på et sundhedsskadeligt produkt, der ikke ulovligt at sælge i Danmark. Men det er et meget omdiskuteret produkt. I dag har vi stadig investeringer i tobak. Men det er et af de områder, som vi løbende følger, og også vil  tage op i bestyrelserne i 2019.”

Derudover peger hun på DIP og JØP’s holdning til udvinding af kul, som et eksempel på, at der stadig skal træffes konkrete beslutninger ved den enkelte investering.

”Vi har i dag et krav om, at vi ikke investerer i virksomheder, hvor mere end 50 procent af indtjeningen kommer fra udvinding af kul. Det skyldes blandt andet at klimadagsorden er vigtig også fra et investeringsperspektiv. Derfor er vi i gang med et klimatjek af  porteføljen for at vurdere, hvor eksponeret vi er her.”

JØP og DIP har i den forbindelse blandt andet udarbejdet en scenarieanalyse af klimarelaterede finansielle risici. I øjeblikket er DIP og JØP ved at analysere om knap 70 af de mest CO2 intensive virksomheder i porteføljen, agerer tilfredsstillende ift. at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klima. Og Kirstine Lund Christiansen forventer, at det vil resultere i, at eksklusionslisten vil vokse i de kommende måneder

Eksklusionsliste og aktivt ejerskab 
I DIP og JØP’s politik for ansvarlige investeringer, har pensionskasserne forpligtet sig til at arbejde med aktivt ejerskab. Det betyder at pensionskasserne, enten selv eller via kapitalforvaltere og konsulenter, tager dialogen med selskaber for at rykke dem.

Kirstine Lund Christiansen fremhæver, at det er en dialog, der kan få meget konkrete konsekvenser og peger på blandt andet tilføjelsen af Walmart til DIP’s eksklusionsliste i 2017, fordi de modarbejder medarbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger.

”Hvis dialogen ikke fører nogen vegne, opgiver vi investeringerne i selskabet, som vi så med Walmart. Vi ekskluderer ikke selskaber på grund af etiske overvejelser – vi ekskluderer selskaber, som agerer i strid med internationale retningslinjer, hvor dialog er udsigtsløst.”

Topscore til politik 
Den FN-støttede organisation, Principles for Responsible Investments, er verdens største netværk af organisationer og investorer med fokus på ansvarlige investeringer. Organisation gav i 2018 DIP og JØP en topscore for sin politik for ansvarlige investeringer. Men, ifølge Kirstine Lund Christiansen, er arbejdet dog på ingen måde afsluttet.

”Vi bliver aldrig færdige med at evaluere porteføljen. Vi stiller krav til alt fra robuste ledelsesstrukturer og transparens til kontrol med underleverandører og råstofudvinding. Vi evaluerer kontinuerligt på kapitalforvaltere og selskaber i porteføljen.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle