MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Der er lang vej igen for de danske pensionsselskaber, når det handler om at investere danskernes pension uden at komme i karambolage med menneskerettighederne, mener Mellemfolkeligt Samvirke. Og så bør de være mere åbne om deres aktivitet på området.

Selvom det går bedre for den danske pensionsbranche, går det ikke helt godt nok. Således lever flere pensionsselskaber stadig ikke op til de internationale retningslinjer for FN's Menneskerettigheder, viser en undersøgelse fra Mellemfolkeligt Samvirke. Foto: Arkivfoto..

28.06.2017

CSR.dk

Det viser en undersøgelse fra foreningen, der har spurgt 15 af de største danske pensionsselskaber om, hvordan de lever op til de internationale retningslinjer på området, når de investerer danskernes pensionspenge, skriver Finans.dk.

”Flere har rykket sig og forbedret sig siden sidste år. Det er glædeligt. Men der er tydeligvis lang vej igen og måske også længere, end man i nogle pensionsselskaber selv er klar over, for de er ikke alle helt klar over, hvad der ligger i de internationale retningslinjer”, siger Troels Børrild, der leder Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for mere ansvarlig virksomhedsadfærd, til Finans.dk.

Pensionsselskaber er endnu ikke i mål
Det er anden gang, at Mellemfolkeligt Samvirke laver denne undersøgelse. Sidste år blev den lavet i anledning af, at det var fem år siden, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtog nye retningslinjer for, hvordan investorer skal agere for at leve op til menneskerettighedskonventionerne.

Den selvsamme undersøgelse har man gentaget igen i år – og den viser, at det ikke er lykkedes de adspurgte pensionsselskaber at komme i mål på området, selvom det er seks år siden, at de nye FN-regler blev vedtaget:

”Det er ikke godt nok. Men der er fremdrift hos nogle”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Arbejde med retningslinjer siden 2015
Et af de selskaber, der imidlertid har vist fremskridt, er PFA Pension. Her oplyser investeringsdirektør Anders Damgaard, at man har arbejdet systematisk med de internationale retningslinjer siden 2015. Som følge af dette har pensionskassen ansat en dedikeret medarbejder, der i fremtiden skal implementere retningslinjerne i samtlige investeringsbeslutninger:

”Vi ser slet ikke noget modsætningsforhold mellem at investere ansvarligt og afkastet. Tværtimod. Der er rigtig meget risikostyring i det, for de selskaber, som ikke overholder spillereglerne, kan køre i grøften”, siger Anders Damgaard til Finans.dk og fortsætter:

”Derfor er vi meget bevidste om at finde fællesmængden af dem, der laver et godt langsigtet afkast, og dem, der driver deres forretning ordentligt”.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Derudover påpeger Anders Damgaard, at det endnu ikke er sikkert, om man hos PFA Pension nogensinde når i mål, da der er grænser for, hvor langt man kan gå med samtlige investeringer, og at nogle retningslinjer er klokkeklare, mens andre ofte handler om fortolkning.

Ansvarlig ageren på lang sigt giver bedre afkast
Et andet af de pensionsselskaber, der har oplevet fremgang siden sidste års undersøgelse, er Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), der er en del af administrationsfællesskabet P+.

Her vedtog man i 2016, at man ville implementere retningslinjerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Det har blandt andet ført til ansættelsen af Kirstine Lund Christiansen som chef for ansvarlige investeringer, ligesom man skiftede screeningsbureau:

”Vi tror på, at selskaber, der agerer ansvarligt på lang sigt, giver et bedre afkast, og vi har medlemmer, der meget gerne vil have, at vi arbejder med det”, siger hun til Finans.dk.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes undersøgelse fra sidste år var det ikke alle pensionsselskaber, der søgte at efterleve de internationale retningslinjer på området – men i år viser undersøgelsen, at samtlige af de adspurgte selskaber nu forsøger at efterleve dem.

Læs også: Pensionsselskaber kræver klimahandling fra olieselskaber

Og det er ikke det eneste område, hvor man kan spore fremgang. Flere af pensionsselskaberne har nemlig indarbejdet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i deres investeringspraksis.

Derudover bruger flere af pensionsselskaberne disse retningslinjer til at vurdere, om et selskab skal ekskluderes.

Forbedring af skriftlige krav til screeningsbureauer
De fleste danske pensionsselskaber bruger såkaldte screeningsbureauer til at overvåge deres investeringer. Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der har stillet et skriftligt krav til deres screeningsbureau om, at de skal screene ud fra de internationale retningslinjer inden for menneskerettigheder.

I forhold til sidste år er der dog sket en forbedring på den front. Således har flere af selskaberne stillet det som et skriftligt krav, og så har de samtidig ansat flere fagmedarbejdere eller skiftet screeningsbureau for at styrke arbejdet med ansvarlige investeringer.

Der er dog stadig flere punkter, hvor det halter for de danske pensionsselskaber. Således kræver to ud af tre stadig ikke, at deres eksterne kapitalforvaltere skal investere i tråd med UNGP og/eller OECD’s retningslinjer.

I JØP har man arbejdet med retningslinjerne i fire måneder, og man er således i gang med den første runde af implementeringen. Men her er man, ligesom i PFA Pension, heller ikke nået i mål endnu – og det er der heller ikke de store forudsætninger for:

”Jeg tror heller ikke, at vi bliver færdige, for med nogle ting skal man starte forfra hele tiden. Men det er måske en god ting, for arbejdet udvikler sig hele tiden”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Selskaber lever ikke op til foreskrevet åbenhed
Endeligt viser undersøgelsen, at det halter med åbenheden blandt pensionsselskaberne. Blandt andet om, hvordan de er i dialog med problematiske selskaber.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lever ingen af selskaberne op til den åbenhed, som er foreskrevet i de internationale retningslinjer:

”Ingen kommer i nærheden af at leve op til retningslinjerne – nogle kommer med et par anekdoter eller beskriver det meget overordnet. Det er på satellitniveau. Det er ikke godt nok, for så kan man ikke se dem i kortene. Vi er ikke i tvivl om, at intentionen er der, men hvis der ikke er åbenhed, kan man ikke se dem i kortene”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Læs også: Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien

Den idé kan man nikke genkendende til hos PFA Pension. Således fortæller Anders Damgaard, at transparens giver en god dynamik, og at man i øjeblikket overvejer, om man skal offentliggøre informationer om de selskaber, som selskabets screeningbureau er i kontakt med.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)