Moral og gode historier er bare ikke nok

Christian Honoré er ikke på vej ud af CSR, men efter nytår stiller han sig et andet sted i feltet, end på den rådgiverpost han har haft i mere end et årti, senest som partner i KPMG med ansvar for CSR-området. Ved overgangen til et nyt år – og for Christian Honoré et nyt arbejdsliv – bad CSR.dk ham gøre status på CSR i Danmark lige nu.

Christian Honoré er medstifter af Goodwings, rejseportal med fokus på bæredygtighed målrettet virksomheder og private. Tidligere rådgiver og partner hos KPMG, ejer af rådgivningsfirmaet Responsible Business Solutions og chef for CSR i Coloplast. Medstifter af Danish Network for Business & Human Rights. Bestyrelsesmedlem hos Green Network og CSR Fonden..

16.12.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I dansk CSR er Christian Honoré at finde her og der og alle vegne. Han rådgiver kunder fra sin plads som partner for Climate Change and  Sustainability hos KPMG, han er bestyrelsesmedlem hos Green Network og CSR Fonden, og han taler og faciliterer workshops flittigt ved konferencer året rundt. De sidste to bliver han ved med, men fra 1. januar 2015 har han ikke længere nøglen til bygningen og visitkort fra KPMG. Han starter sammen med en partner en bæredygtig virksomhed i rejsebranchen.

Faldet bagud
Det første man skal vide, om hvad Christian Honoré tænker om CSR, er, at han er aldeles ligeglad med, hvad vi kalder det. CSR, CR, bæredygtighed, sustainability – der er frit valg, bare man gør arbejdet ordentligt. Det næste er, at han ikke er imponeret af CSR i Danmark lige nu.

”Vi er faldet noget bagud. Vi var rigtig hurtige til at diskutere det og komme i gang for 15-20 år siden. Men så har brugt lige vel meget tid på at diskutere hvad CSR overhovedet er, og er ikke kommet ordentligt med i forhold til at gøre CSR forretningsdrevet og til at implementere de internationale retningslinjer på området,” siger Christian Honoré.

Mere forretning, mindre moral
Det vigtigste for Christian Honoré er, at danske virksomheder kommer op på næste niveau af CSR, hvor det handler om virkelig at forstå, hvor ens forretning har en betydning – eller impact, som det hedder på international CSR’sk – og så koncentrere sine aktiviteter der.

”Det er dét, jeg altid har arbejdet for: at gøre CSR forretningsdrevet. Hvis ikke man forstår, hvordan CSR understøtter ens forretning, bl.a. ved at fjerne risiko og skabe muligheder, og arbejder på det sammen med forretningen, så ender man med noget, hvor CSR er sådan et ’godhedens tyranni’ og handler om moral og om at kunne fortælle nogle gode historier, som kommunikationsfolkene kan bruge til at lave branding og gøre medarbejderne glade,” siger Christian Honoré. Med eftertryk.

Vi har viden nok, men ingen penge
Han ved godt, at det er en stor udfordring, og at de gode historier giver synlighed, og den har man brug for. Han synes bare, at CSR-folkene skal blive synlige for noget andet. For at virkelig forstå forretningen, så man kan finde ud af, hvad det er væsentligt at arbejde med i CSR-feltet.

<p><strong>Om at komme til at arbejde med CSR</strong></p><p>”Få jer et job i forretningsdelen, så du kender og forstår den. Det kan være indkøb eller salg eller lignende – men ikke i en stabsfunktion. Så kan du arbejde dig ind i CSR derfra.”</p>

Det handler om at finde ud af, hvad det er i ens forretning, som påvirker og påvirkes af miljø og sociale forhold, hvad ens stakeholdere synes er vigtigt, og hvilke af disse områder der kan påvirke virksomhedens mulighed for at nå sine mål.

En-to-tre, kunne det lyde som. Men Christian Honoré ved godt, at det her er kompliceret. Men han  understreger, at det ikke behøver at være svært.

”Jeg vil vove at påstå, at vi har alle de værktøjer og al den viden, vi skal bruge. Det er ikke dér, problemet ligger. Men vi skal holde op med at snakke om, hvad CSR er og tro, at vi har det hele på plads fordi vi lever op til §99A og B. CSR-folkene skal lære at tale forretning og have mandat til at gå ind i den, og så skal flere  have egne budgetter – rigtig mange steder skal man hele tiden bede om pengene i andre afdelingers budgetter,” siger han.

Ikke seriøse i værdikæden
Som eksempel på, at danske virksomheder ikke bruger de international guidelines, nævner han FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, som blev vedtaget i 2011, men hvor der fire år senere ’ikke er sket det store’. Det er et problem.

”De fleste virksomheder i Danmark er en del af en eller mange internationale værdikæder. Både som kunder og som leverandører. Dem skal man forstå og tage ansvar for ved at bruge de globale spilleregler, for man bliver stillet til ansvar for problemer med miljø, arbejdsforhold, korruption osv. Det ser jeg andre landes virksomheder tage fat på med en anden seriøsitet,” siger Christian Honoré.

Gælder også for smv’er
Man kan næsten allerede høre i hvert fald 85% af dansk erhvervsliv sukke. For antallet af virksomheder med mere end 100 medarbejdere er der ikke mange af i Danmark, og som mindre virksomhed hverken kan eller skal man vel lave hele det store arbejde, som Christian Honoré lægger op til.

”Den har jeg hørt mange gange. Men det kan de godt. En mindre virksomhed har typisk færre værdikæder at slås med, så på den måde er arbejdet jo også mindre. Men det er jo samme vilkår for mindre og større virksomheder: hvis man handler internationalt, så forventes det, at man ved, hvad der foregår og påvirker positivt, hvis man kan,” siger han.

”Jeg har tit holdt møder med mellemstore virksomheder, som starter med at sige ’vi skal jo altså ikke være Novo Nordisk’. Så plejer jeg at sige, at Novo Nordisk da også altid bare har arbejdet med det, som gav mening for forretningen. Og det er jo det, alle skal. Uanset størrelse,” siger Christian Honoré.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C