Modulvogntog giver gevinst for forretning og miljø

Fra juni måned har plastrør-producenten Wavin transporteret sine produkter med modulvogntog hele vejen til og fra sin fabrik i Hammel. Det reducerer antallet af lastbiler med cirka 1.500 per år.

Det er transportfirmaet Frode Laursen, der kører med modulvogntog for Wavin. Foto: Wavin..

01.12.2014

CSR.dk

Brug af modulvogntog sparer i gennemsnit cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler, oplyser Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin. Foto: Wavin..

Der er mange måder at trimme forretningen og samtidig skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrør, var det oplagt at optimere transportdelen af virksomhedens relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.

”Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik, blandt andet brug af modulvogntog”, fortæller Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.

Det samfundsøkonomiske og klimamæssige potentiale ved modulvogntog, underbygges blandt andet af flere rapporter fra EU-Kommissionen, der viser en klar sammenhæng mellem større køretøjer og mindre brændstofforbrug – og dermed mindre CO2-udledning.  

”Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin”, siger Heidi Berthelsen.

En tredjedel færre lastbiler
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene om året.

Læs også: Grønnere transport kræver en holistisk tilgang

”Hvis ikke vi fylder vores biler helt op, så kører vi med luft, og det er jo ikke fornuftigt”, siger Heidi Berthelsen.

Hun oplyser, at Wavin sammen med logistikpartneren, transportfirmaet Frode Laursen, i en årrække har arbejdet intensivt med at effektivisere transporten og gøre den store post, som logistikken udgør, mindre. 

Fik vejen tilpasset modulvogntog
Kørsel med modulvogntog er derfor ikke nyt for Wavin, når det gælder leverancer til Norge og især Sverige.

Men Wavin havde det problem, at vejen fra fabrikken i Hammel nordvest for Aarhus og ud til den østjyske motorvej ikke var gearet til modulvogntog. Derfor måtte man køre de cirka 20 kilometer ud til motorvejen med den ene anhænger først og dernæst køre tilbage for at hente den anden. Først herefter blev de to anhængere koblet sammen med lastbilen.

Den procedure tog typisk en time og kostede både unødvendig CO2-udledning og penge. Derfor tog Wavin sammen med Frode Laursen kontakt til Favrskov Kommune for at få vejene til fabrikken tilpasset, så det var muligt at komme rundt med modulvogntog i blandt andet vejkryds og rundkørsler. Og kommunen tog godt imod initiativet:

”Det er vigtigt for Favrskov Kommune, at vi har nogle stærke og konkurrencedygtige virksomheder. Derfor er vi også meget positive overfor, at flere virksomheder i kommunen vil benytte en mere energi- og omkostningseffektiv transportform som modulvogntog. Samtidig vil vi naturligvis sikre os, at kravene til trafiksikkerhed er opfyldt”, har borgmester Nils Borring (A) tidligere udtalt.

Læs også: Godstog og elbiler samarbejder for miljøet

I 2013 blev Wavin og Favrskov Kommune enige om at foretage en analyse af, hvilke sving og vejkryds, der skulle tilpasses, og hvad ville det koste. Kommunen forestod analysen i samarbejde med Cowi.

”Vores investering har betalt sig hjem på kort tid. Vi har betalt cirka en halv million for de vejkryds i Hammel, der skulle ændres, så modulvogntogene kan køre helt ind til fabrikken. Favrskov Kommune har betalt analyse- og projekteringsarbejdet”, oplyser Heidi Berthelsen. Hele processen har taget et par år og har ifølge logistikdirektøren ikke budt på større vanskeligheder. 

Årlige besparelser med modulvogntog

  • Cirka 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
  • Cirka 200.000 færre kilometers kørsel
  • 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
  • 130-150 tons mindre CO2-udledning

Kilde: Wavin

Også modulvogntog indenlands
De fleste transporter, der skal til de to store indenlandske destinationer i Albertslund og Billund, kører nu også som modulvogntog. For øjeblikket arbejdes der på at komme til at køre om natten, da det giver en kortere transporttid, fordi der er mindre trafik.

Det betyder samtidig, at chaufføren kan køre mere effektivt og spare diesel, fordi han ikke skal bremse så meget.
Generelt ser Heidi Berthelsen et stort potentiale i modulvogntog for virksomheder, der producerer materialer, der ikke vejer for meget.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

6 pointer om CFO’ens rolle i ESG

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

28.11.2024CSR.dk

Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

27.11.2024CSR.dk

Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom