Modulvogntog giver gevinst for forretning og miljø

Fra juni måned har plastrør-producenten Wavin transporteret sine produkter med modulvogntog hele vejen til og fra sin fabrik i Hammel. Det reducerer antallet af lastbiler med cirka 1.500 per år.

Det er transportfirmaet Frode Laursen, der kører med modulvogntog for Wavin. Foto: Wavin..

01.12.2014

CSR.dk

Brug af modulvogntog sparer i gennemsnit cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler, oplyser Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin. Foto: Wavin..

Der er mange måder at trimme forretningen og samtidig skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrør, var det oplagt at optimere transportdelen af virksomhedens relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.

”Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik, blandt andet brug af modulvogntog”, fortæller Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.

Det samfundsøkonomiske og klimamæssige potentiale ved modulvogntog, underbygges blandt andet af flere rapporter fra EU-Kommissionen, der viser en klar sammenhæng mellem større køretøjer og mindre brændstofforbrug – og dermed mindre CO2-udledning.  

”Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin”, siger Heidi Berthelsen.

En tredjedel færre lastbiler
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene om året.

Læs også: Grønnere transport kræver en holistisk tilgang

”Hvis ikke vi fylder vores biler helt op, så kører vi med luft, og det er jo ikke fornuftigt”, siger Heidi Berthelsen.

Hun oplyser, at Wavin sammen med logistikpartneren, transportfirmaet Frode Laursen, i en årrække har arbejdet intensivt med at effektivisere transporten og gøre den store post, som logistikken udgør, mindre. 

Fik vejen tilpasset modulvogntog
Kørsel med modulvogntog er derfor ikke nyt for Wavin, når det gælder leverancer til Norge og især Sverige.

Men Wavin havde det problem, at vejen fra fabrikken i Hammel nordvest for Aarhus og ud til den østjyske motorvej ikke var gearet til modulvogntog. Derfor måtte man køre de cirka 20 kilometer ud til motorvejen med den ene anhænger først og dernæst køre tilbage for at hente den anden. Først herefter blev de to anhængere koblet sammen med lastbilen.

Den procedure tog typisk en time og kostede både unødvendig CO2-udledning og penge. Derfor tog Wavin sammen med Frode Laursen kontakt til Favrskov Kommune for at få vejene til fabrikken tilpasset, så det var muligt at komme rundt med modulvogntog i blandt andet vejkryds og rundkørsler. Og kommunen tog godt imod initiativet:

”Det er vigtigt for Favrskov Kommune, at vi har nogle stærke og konkurrencedygtige virksomheder. Derfor er vi også meget positive overfor, at flere virksomheder i kommunen vil benytte en mere energi- og omkostningseffektiv transportform som modulvogntog. Samtidig vil vi naturligvis sikre os, at kravene til trafiksikkerhed er opfyldt”, har borgmester Nils Borring (A) tidligere udtalt.

Læs også: Godstog og elbiler samarbejder for miljøet

I 2013 blev Wavin og Favrskov Kommune enige om at foretage en analyse af, hvilke sving og vejkryds, der skulle tilpasses, og hvad ville det koste. Kommunen forestod analysen i samarbejde med Cowi.

”Vores investering har betalt sig hjem på kort tid. Vi har betalt cirka en halv million for de vejkryds i Hammel, der skulle ændres, så modulvogntogene kan køre helt ind til fabrikken. Favrskov Kommune har betalt analyse- og projekteringsarbejdet”, oplyser Heidi Berthelsen. Hele processen har taget et par år og har ifølge logistikdirektøren ikke budt på større vanskeligheder. 

Årlige besparelser med modulvogntog

  • Cirka 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
  • Cirka 200.000 færre kilometers kørsel
  • 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
  • 130-150 tons mindre CO2-udledning

Kilde: Wavin

Også modulvogntog indenlands
De fleste transporter, der skal til de to store indenlandske destinationer i Albertslund og Billund, kører nu også som modulvogntog. For øjeblikket arbejdes der på at komme til at køre om natten, da det giver en kortere transporttid, fordi der er mindre trafik.

Det betyder samtidig, at chaufføren kan køre mere effektivt og spare diesel, fordi han ikke skal bremse så meget.
Generelt ser Heidi Berthelsen et stort potentiale i modulvogntog for virksomheder, der producerer materialer, der ikke vejer for meget.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus