Minimale forventninger til COP18

FNs årlige klimatopmøde startede mandag i Doha. Forventningerne til slut-resultatet er små til trods for, at flere nye analyser varsler katastrofale temperaturstigninger.

28.11.2012

Lasse Andersen , CSR.dk

I denne uge er verdens klimaansvarlige politikere samlet i Doha, Qatar for at finde ud af, hvordan verden reducerer CO2-udledningen og dermed sætter en stopper for den globale opvarmning, før det er for sent.

Fuldstændig lige som sidste år er håbet om, at landene når frem til en ambitiøs aftale dog stærkt begrænset. Ifølge den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard bunder en stor del af politikernes vægelsind i økonomi.

”Der kommer i hvert fald politikere (til Doha), der gerne vil gøre noget. Men de skal overbevise deres hjemlige regeringer, deres finansministre og ikke mindst deres vælgere om, at det her kan lade sig gøre, uden at det går ud over økonomien. Og de politikere er der ikke mange af,” siger Martin Lidegaard til Information.

Fælles indsats nødvendig
Heller ikke hos Dansk Energi, som sender en delegation til Doha, er optimismen overvældende, men organisationen påpeger, at der stadig er brug for at sætte klimaet på dagsordenen.

”Selvom forventningerne til resultatet i Doha ikke er store, så er der stadig brug for, at vi har fokus på klimadagsordenen. Tograders-målet er måske ved at være ude af syne, og konsekvenserne af øgede temperaturstigninger er i mange tilfælde svære at overskue. Men vi kommer ikke uden om, at der skal en verden til at løse udfordringen. Enkelte landes indsats kan vise vejen, men ikke bære byrden,” siger afdelingschef i Dansk Energi Charlotte Søndergren.

Skræmmende rapporter
I sidste uge publicerede både Verdensbanken, FN's Miljøprogram og Det Internationale Energiagentur hver deres klimaundersøgelser. Og der er tale om skræmmende læsning.

Alle tre organer konkluderer, at verden risikerer at ændre sig katastrofalt som følge af voldsomme klimaforandringer, hvis ikke verdens ledere formår at omstille sig til en grønnere verden i en fart.

Både Verdensbanken og FNs Miljøprogram konkluderer, at kloden er på vej mod en temperaturstigning på hele 4 grader. Altså to grader højere end hvad der hidtil har været betegnet som naturens smertegrænse. Hos Verdensbanken, som er mest pessimistisk, vurderer man endda, at stigningen vil være en realitet allerede i 2060.

WWF holder fast i 2 graders-målet
Seniorrådgiver i WWF Hanne Jersild sender følgende melding til klimapolitikerne på baggrund af rapporterne.

"De meget pessimistiske konklusioner bliver draget i lyset af de løfter og trends, der er gældende lige nu. Hos WWF understreger vi den del af budskabet, som stadig er i spil - nemlig, at 2 graders målet kan nåes. Men at det kræver dramatisk handling NU! Omstilling til grøn, vedvarende energi og en større effektivisering af energien er de håndtag, der for alvor skal skrues på,” siger Hanne Jersild.

Se de tre rapporter her:

UNEP Gigatonne Gap Report (FN's Miljøprogram)

World Bank 4 Degree Report (Verdensbanken)

International Energy Agency World Energy Outlook 2102 report (Det Internationale Energiagentur)

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

24.03.2025CSR.dk

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online