Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

I de kommende år skal der investeres 60 milliarder i klimasikring af bygninger, der er truede af oversvømmelser som følge af stigende grundvand. Flere eksperter peger dog på, at problemets omfang højest sandsynligt er langt mindre end hidtil estimeret.

Foto: Wavin

31.03.2025

CSR.dk

Et bredt politisk flertal har vedtaget, at 450.000 bygninger skal beskyttes mod oversvømmelser fra stigende grundvand.

Regningen på 60 milliarder skal dækkes via spildevandstaksten, som opkræves hos alle modtagere af drikkevand. Flere eksperter sår dog nu tvivl om, hvorvidt problemet med stigende grundvand reelt har det omfang, der lægges til grund i aftalen.

Bag tallet på de 450.000 truede bygninger står Miljøstyrelsen, men vurderingen skal nu efterregnes. Simon Stisen, professor i vandressourcer og hydrologi ved Geus, fortæller i den forbindelse til Børsen, at han forventer et fald i antallet af truede bygninger.

Toke Panduro, som er seniorforsker ved Aarhus Universitet, forklarer desuden til Børsen, at grundvandsproblemet sandsynligvis er mere beskedent sammenlignet med problemer med stormfloder og skybrud.

Løsning eller langdrag?

Blandt tilhængerne af aftalen er Forsikring & Pension, hvor vicedirektør Pia Steffensen understreger, at fælles løsninger via spildevandsselskaber vil være mere effektive og økonomiske end individuelle tiltag. 

"Før den her aftale er det jo sådan, at hvis jeg som boligejer oplever, at der er udfordringer med mit grundvand, så skal jeg selv løse det. Og det kan jo have den konsekvens, at jeg løser det hos mig, men gør problemet større hos mine naboer”, siger hun til Børsen.

Imidlertid udtrykker DTU-professor Kirsten Halsnæs skepsis overfor tempoet og kompleksiteten i den planlagte klimasikring. 

Hun peger på, at det vil kræve omfattende beregninger og koordinering med andre infrastrukturinvesteringer. Ifølge hende har initiativet "meget lange udsigter", og det er uklart, hvordan man vil holde de samlede omkostninger på 60 milliarder kroner for sådan et komplekst problem.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø