CSR-profilen: Miljø og CSR er en integreret del af Maersk Line's forretning

Effektiv transport over lange distancer på tværs af kloden er hovednerven i en globaliseret verden, mener denne måneds CSR-profil Jacob Sterling, der er Klima- og miljøchef i Maersk Line. Han har lige fra barnsben været optaget af bæredygtighed og er stolt af at være med til at gøre en forskel for et af verdens største containerforretninger.

29.08.2011

CSR.dk

Hvordan kom du i gang med at arbejde med CSR?

Allerede i folkeskolen var jeg engageret i miljø, og jeg skrev mit første læserbrev i Fyns Stiftstidende som 14 årig. Det handlede om bæredygtighed. Jeg var aktiv i foreningen Nephentes, som nu hedder Verdens Skove, imens jeg læste på universitetet og her havde vi stor fokus på virksomheders miljøpåvirkning.

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?

Det er attraktivt at arbejde med CSR i en stor virksomhed som Maersk Line, fordi vi har gode muligheder for at lykkes med forretningsdrevet CSR – CSR, som er tænkt ind i virksomhedens forretningsstrategi. Miljø er en integreret del af Maersk Line’s forretning, og i kraft af vores størrelse og gode omdømme blandt kunder og konkurrenter kan vi påvirke den overordnede udvikling inden for shipping og bæredygtig transport. Effektiv langdistance-transport på tværs af kloden er hovednerven i en verden, hvor handlen er globaliseret.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?

Den største udfordring er at få skabt tilstrækkelig stor afstand mellem os og vores konkurrenter på miljøområdet, så vi på en troværdig og håndgribelig måde kan fortælle vores kunder, at det gør en forskel for deres miljøpåvirkning, om de vælger os eller en af vores konkurrenter. Vi er sikre på, at hvis vi tydeligt viser forskellen mellem os og konkurrenterne, så vil de vise ved at placere mere forretning hos os.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?

Det motiverer mig utrolig meget at være en del af en stærk global organisation, som arbejder ambitiøst med miljø og CSR. Det er meget motiverende, når vi når i mål med store projekter som vores seneste skibsordre på 10 store Triple-E containerskibe, som bliver verdens mest energieffektive. Også vores seneste beslutning om udelukkende at bruge bæredygtige gulve af bambus, miljøcertificeret træ og og genbrugsplastik til vores containere bekræfter mig i, at jeg arbejder med det rigtige.

Hvordan motiverer du medarbejdere og samarbejdspartnere?

Når noget er vigtigt og samtidig udfordrende, falder det mig relativt naturligt at gå til sagen med engagement og begejstring. Jeg håber, at det smitter af på medarbejdere og samarbejdspartnere. Især når det kombineres med klart definerede mål og handlingsplaner for vores arbejde.

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?

Bæredygtighedsafdelingen i Maersk Line er placeret lige under topledelsen, hvilket betyder at vi har en god adgang til beslutningstagerne i Maersk Line. Vi mødes jævnligt med topledelsen og diskuterer fremdriften i forhold til de mål, vi har sat op. Miljø har stor interesse for topledelsen, som selv har besluttet, at en stærk miljøindsats skal være en af de tre indsatser, som vores kunder kender os for.

Hvordan har CSR ændret sig i din tid i faget?

CSR generelt kom ret dårligt fra start og havde et dårligt ry i en del år. I starten så det ud, som om det blot handlede om at pensle grøn glasur på ”business as usual”.

I de senere år har man set langt flere eksempler på forretningsdrevet CSR, hvor miljø og social ansvarlighed integreres i forretningsstrategien. Man har for eksempel set flere store detail-kæder i Storbritannien – som fx Tesco og Marks & Spencer – som bygger hele deres brand op om, at her tager man et samfundsansvar og her kan kunderne stole på, at produkterne har lav miljøpåvirkning. Så fanger bordet og så skal der leveres! For ellers bliver kunderne skuffede og går deres vej.

Så er CSR blevet en del af deres forretningsstrategi. Det er positivt, at CSR ikke længere er en separat funktion, men derimod noget, der lever overalt i virksomhederne og tænkes ind i alle funktioner.
Og for Maersk Line betyder det, at vi har en klar forretningsmulighed, når vi kan tilbyde sådanne kunder nogle transportløsninger, som hjælper dem med at nå deres miljømål. Vi kan fx tage ansvar for en del af de miljømål, som de har sagt, de vil nå.

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?

Jeg tror, det er vigtigt at fastholde fokus på forretningsdrevet CSR og insistere på integration med kerneforretningen. For mig at se er det vejen til at gøre CSR til mainstream – noget som er ’need to have’ – ikke ’nice to have’.

Hvad er forskellen på at arbejde med CSR i en ngo og i en stor virksomhed?

Ngo’erne gør et stort og vigtigt stykke arbejde med at påpege problemer og definere nogle bud på løsninger, og jeg er rigtig glad for den erfaring, jeg har med fra WWF. Når man arbejder med CSR i en virksomhed, så er det min oplevelse, at man kommer tættere på de beslutninger, som reelt gør en forskel.
I en miljøorganisation skal man som oftest påvirke andre aktører til at gøre noget på en anden måde – ændre investeringer, ændre lovgivning og så videre for at gøre en forskel. Som virksomhed er det enklere: hvis vi beslutter, at nu skal vores containergulve være bæredygtige, så er det i princippet blot et spørgsmål om at føre det ud i livet. Det synes jeg er enormt motiverende og givende.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?

En tur på rulleskøjter – gerne inklusive lidt rampekørsel – så kan man ikke tænke på arbejde og så får jeg virkelig koblet af.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C