Miljøøkonomisk vismandsrapport oplever skarp kritik

En ny miljøøkonomisk vismandsrapport om prisen på et fossilfrit Danmark er i øjeblikket udsat for heftig kritik. Rapporten og økonomerne bag kritiseres for at ramme helt forbi.

02.03.2016

CSR.dk

I en ny miljøøkonomisk rapport forsøger vismænd at give deres bud på, hvad det vil koste, hvis Danmark skal klare sig helt uden brug af fossile brændstoffer som kul, olie og gas i 2050. Rapporten og dens konklusioner er dog blevet modtaget med megen kritik, skriver Ritzau.

De økonomiske vismænd, der står bag rapporten, konkluderer, at det vil være forbundet med årlige meromkostninger på mellem helt op til 16 milliarder kroner i 2050, hvis Danmarks energibehov skal dækkes alene ved vedvarende energi.

Læs også: Danmarks første klimaråd står klar

Tænketanken Cepos og Verdensnaturfonden WWF er dog ikke just enige i rapportens konklusioner og beregninger – begge aktører mener, at rapporten rammer helt forbi.

Konklusionerne er for optimistiske
Kritikken fra Cepos går på, at vismændene er for optimistiske i deres konklusioner. Cepos er selv nået frem til, at omkostningen nærmere vil ligge på omkring 100 milliarder kroner – en del mere end tre til 12 milliarder kroner.

Cepos mener, at vismændenes metode undervurderer omkostningerne, og at det bør spille en væsentlig rolle for politikerne:

”Det bør gøre indtryk på politikerne, når vismændene påpeger, at selv under meget optimistiske forudsætninger vil klimagevinsterne ved dansk enegang med fossilfrihed være væsentligt under omkostningerne”, konkluderer analysechef Otto Brøns Petersen ifølge Ritzau.

Beregningerne er uholdbare
I en lidt anden boldgade findes kritikken fra WWF, som kritiserer beregningerne for at være uholdbare, fordi forudsætningerne er urealistiske. WWF tror ikke på, at EU ikke vil stramme de nuværende miljøkrav, mens fonden heller ikke tror på, at EU's CO2-kvotesystem fortsat består i 2050. Begge forhold ligger til grund for vismændenes estimater.

Læs også: Danmark kan omstilles til 100 procent vedvarende energi

WWF beskylder rapporten for at bestå af ’hokus-pokus-økonomi’:

”Formandskabets analyse er et udtryk for en slags hokus-pokus-økonomi, der ganske enkelt ikke har hold i virkeligheden. Der er plukket selektivt i forudsætningerne, og derfor gives der ikke et seriøst og tilstrækkeligt balanceret bud på, hvad omkostningerne og gevinsterne er ved at gøre Danmark fossilfri”, siger klimachef John Nordbo til Ritzau.

Den miljøøkonomiske vismandsrapport giver desuden bud på, hvordan man kan nedbringe luftforureningen herhjemme, og her er særligt brændeovne i fokus.

- KLZ

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle