Migrationsaftale mellem Spanien og Marokko er grobund for udnyttelse

For at dække sit behov for arbejdskraft i landbruget henter Spanien hvert år migrantarbejdere ind særligt fra Marokko og Østeuropa. Men krav, der skal sikre, at arbejderne vender hjem igen, betyder, at kvinderne bliver mere udsatte i forhold til udnyttelse, seksuelle overgreb og vold.

I 2007 indgik Marokko og Spanien en aftale, som skulle gøre det muligt for marokkanere at opnå et midlertidigt arbejdsvisum i Spanien og derigennem tjene mere, end de ellers ville have gjort derhjemme. EU kalder det "win-win-win" migration. Arkivfoto.

21.07.2021

CSR.dk

Kører man ind på spanske jordbærlandbrug er det primært marokkanske eller østeuropæiske kvinders ansigter, der møder en. Her arbejder de i tre til seks måneder gennem jordbær-sæsonen, for hvad der svarer til 300 kroner om dagen. Det er seks gange så meget, som de marokkanske kvinder kunne have tjent derhjemme. Derfor er det en tiltrækkende mulighed at komme til Spanien.

Men selvom plukkearbejdet giver kvinderne mulighed for at sende penge hjem til familien, er jobbet ikke lutter lagkage. I højsæsonen bliver overarbejdstimerne påtvunget, toiletpauser nægtet og lægebesøg umuliggjort. Derudover oplever flere kvinder, at spanske supervisorer presser dem til sex, chikanerer dem eller ligefrem voldtager dem. Det skriver DanWatch på baggrund af blandt andet interviews med 16 kvinder, der arbejder som jordbærplukkere i Huelva – den spanske region, hvor jordbærrene bliver dyrket.

”Win-win-win” migration

I 2007 indgik Marokko og Spanien en aftale, som skulle gøre det muligt for marokkanere at opnå et midlertidigt arbejdsvisum i Spanien og derigennem tjene mere, end de ellers ville have gjort derhjemme. Samtidig aflaster det det marokkanske arbejdsmarked og hjælper Spanien med at få opfyldt sit halvårlige behov for arbejdskraft – uden at det udvikler sig til permanent immigration.

Grundtanken er cirkulær migration, og hvad EU har kaldt ”win-win-win” migration: Positivt for Marokko, positivt for Spanien og positivt for arbejderne.

”Løsningen blev at tilbyde midlertidige kontrakter til helt specifikke kvinder, man vidste ville vende tilbage til Marokko”, udtaler Chadia Arab, der er geograf og forsker i arbejdsmigration hos Nationalt Center for Videnskabelig forskning (CNRS) i Paris, ifølge Danwatch.

Fattige, gifte mødre

Det blev de marokkanske myndigheder, som fik ansvaret for at rekruttere sæsonarbejderne. Ifølge et jobopslag fra ANAPEC, som står for rekrutteringen, er der en række specifikke krav, som marokkanere, der vil til Spanien, skal leve op til:

  • Kvinde mellem 25 og 45 år
  • Gift
  • Med børn under 14 år

“Man (Spanien og Marokko, red.) fandt ud af, at den bedste måde, hvorpå man kunne sikre, at arbejdsstyrken vendte hjem igen, var gennem familieforhold. Det blev derfor besluttet kun at rekruttere kvinder i civile forhold og med børn under 14 som garanti for hjemsendelse”, forklarer Chadia Arab.

Derudover tyder det også på, at ANAPEC primært har ledt efter kvinder fra fattige samfundslag. På den måde kunne aftalen også hjælpe de kvinder, som havde mest brug for det, klare sig selv og forsørge deres familier.

Kvinder fanget i klassisk udnyttelsessituation

Selvom formålet med kravene udadtil har handlet om at hjælpe de marokkanske kvinder med at forsøge deres familie, mener eksperter, at både Spanien, Marokko og EU vender det blinde øje til den direkte negative betydning, som aftalen også har for kvinderne.

For når det udelukkende er kvinder fra fattige kår, der rekrutteres, så er det ofte også kvinder, der ikke har andre muligheder. Derudover har kvinderne også færre forudsætninger for at kende deres rettigheder, mens de sjældent kan spansk og derfor har sværere ved at begå sig i Huelva, hvilket er beskrevet i flere rapporter.

“Når man rekrutterer kvinder på den her måde, så gør man også kvinderne mere sårbare over for specifikke situationer, fordi de ikke har mulighed for at sige fra. Både fordi de er kvinder i et miljø (i bærindustrien i Huelva, red.), der ofte er undertrykkende og endda farligt, men også fordi de er bange for at miste deres indtægt og dermed livsgrundlag,” siger Laura Martinez, som er kommunikationsmedarbejder hos menneskerettighedsorganisationen Women’s Link Worldwide, som arbejder for de kvindelige bærplukkeres rettigheder, ifølge DanWatch.

Netop derfor er kvinderne også desto mere sårbare overfor blandt andet supervisorer, der vil have seksuelle ydelser ud af kvinderne.

Jadida, en marokkansk kvinde, der arbejder i Huelva, beskriver for eksempel hvordan hendes supervisor chikanerede hende og løj om hendes arbejdsindsats overfor arbejdsgiveren, da hun nægtede at have sex med ham. En anden kvinde spurgte, hvorfor hun ikke bare lod ham få sin vilje, så ville hun kunne få hjælp med mange ting.

“De er gift, men de er bange for at miste deres arbejde og tør ikke sige fra”, forklarede Jadida til DanWatch, da de spurgte, hvorfor ikke flere kvinder siger nej.

Frataget landbrugsstøtte

I Bruxelles håber man, at nye krav for at modtage EU’s landbrugsstøtte kan gøre om med udnyttelsen af arbejdere i europæiske landbrug.

Både ministerrådet og Europa Parlamentet har sagt ja til den nye reform af EU’s landbrugsstøtte, som indebærer, at lokale arbejdstagerrettigheder skal overholdes for at landbrug modtager deres andel af EU's landbrugsstøtte.

“Vi var på et tidspunkt lidt smånervøse (for at det ville pille ved den danske arbejdsmarkedsmodel, red.), men nu er vi hamrende glade, for vi har lavet en aftale, hvor vi i hele EU er enige om, at vi skal passe på, at der er ordentlige arbejdsvilkår. Folk skal have en anstændig løn og et anstændigt arbejdsmiljø”, siger minister for fødevarer og landbrug Rasmus Prehn til DanWatch.

Nu må blot tiden vise, om det får betydning for kvinderne i Huelva. Fordi hvis en landmand skal miste sin landbrugsstøtte, kræver det, at de bliver dømt eller får en bøde for at krænke enten arbejdstagerrettighederne eller den europæiske sociallovgivning, hvilket indtil videre har været svært for kvinderne at opnå.

- KCP

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

18.04.2024BSR

Sponseret

Three Approaches for Integrating Human Rights into Corporate Risk Registers

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus