Menneskerettighedsforkæmpere vs. Big Business – et ulige spil?

Det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder.

Foto: Patrick Hendry/Unsplash.

06.09.2018

Signe Trier Hansen, CSR.dk

Trods øget fokus på bæredygtig udvikling er det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder. Uhellige alliancer mellem regeringer og virksomheder strammer grebet om civile aktivister - det går især ud over oprindelige befolkninger.

Af Signe Trier Hansen

Det er det forstemmende billede, der tegnes i rapporten Defending Their Rights, Risking their Lives (2018) fra Forum Syd i samarbejde med Enact. Rapporten sætter spot på private og statslige virksomheders ageren på et globalt marked, der stadig befinder sig langt fra visionen om bæredygtig udvikling og ansvarlig adfærd. 

Særligt galt står det til i udvindingsindustrien, hvor et intensiveret marked for bl.a. mineralske råstoffer til brug i teknologiske produkter som mobiltelefoner og computere, har gjort sektoren til en milliardindustri. Mineselskaber og andre råstofproducenter er ofte kendt for en aggressiv fremfærd med voldelige overgreb, mord og tvangsforflytninger af lokalbefolkningen i lande med store naturressourcer. 

Sætter livet på spil 

Det placerer netop denne sektor øverst på listen over voldelige angreb på menneskerettighedsaktivister. Alene i 2017 blev 312 menneskerettighedsaktivister slået ihjel, heraf var langt størstedelen aktivister der kæmpede for retten til land, beskyttelse af miljø og naturressourcer eller oprindelige folks rettigheder. 

Det stigende pres på menneskerettighedsaktivister skyldes, ifølge Thomas Trier Hansen, der er medforfatter til rapporten, et generelt skred i respekten for retsstatsprincipper blandt andet som følge af forhøjede sikkerhedshensyn og terrortiltag. Det kan give regeringer i skrøbelige demokratier en undskyldning for at slå ned på aktivister, der stiller sig i vejen for økonomiske interesser, som typisk deles af regeringer og virksomheder. Konsekvensen er en alvorlig indskrænkelse af civile aktørers handlemuligheder og adgang til beskyttelse.

Samspil mellem regeringer og virksomheder

- Vi har undersøgt cases fra udviklingslande på tværs af verdensdele og det er det samme billede der tegner sig, siger Thomas Trier Hansen. En række virksomheder bidrager enten direkte eller indirekte til krænkelser af menneskerettigheder og svækkelse af civilsamfundet. Og det sker ofte i et tæt samspil med regeringerne i de pågældende lande.

- Tag eksempelvis Colombia som i forvejen er et af verdens farligste lande for menneskerettighedsaktivister, specielt i forbindelse med landrettigheder. Her er konflikterne spidset til fordi der er mineselskaber, som udnytter fredsaftalen med FARC til at udvide deres aktiviteter ind i landområder, der ikke har noget formelt ejerskab selvom de er beboet af oprindelige folk og andre minoriteter. Det kan de gøre uden indgriben fra den colombianske regering, der slækker på beskyttelsen af menneskerettigheder for at tiltrække flere udenlandske selskaber og investeringer og derfor stiller sig på mineselskabernes side.

Forfølgelsen af menneskerettighedsaktivister kommer til udtryk på mange måder – fra direkte eller indirekte vold til retssager mod personer der kritiserer virksomheder eller regeringer for manglende beskyttelse mod virksomhederne.

- Store selskaber har de økonomiske muskler til at opnå politisk indflydelse og trumfe deres interesser igennem. Det kan også ske ved at anvende juridiske redskaber til at bremse kritikere eller udnytte retssystemet til at kriminalisere og stigmatisere aktivister i offentligheden. I mange tilfælde vælger staten at starte straffesager mod menneskerettighedsforkæmpere som følge af private selskabers klager, mens de til gengæld systematisk ignorerer sager der rejses af aktivister og NGO’er.

Se menneskerettighedsforkæmpere som vigtige medspillere

Men et civilsamfundsfjendtligt miljø er ikke en vindersag, understreger Thomas Trier Hansen. Ganske vist kan der være kortsigtede økonomiske gevinster, men på lang sigt kan det medføre en social og samfundsmæssig destabilisering. Det kan i sidste ende ramme virksomhedens egen forretning. 

- I stedet for at betragte menneskerettighedsaktivister som modstandere, skal virksomhederne tværtimod se dem som stakeholders, der kan bidrage til den nødvendige risikovurdering og dermed til at sikre de langsigtede investeringer. Ved at inddrage dem som respekterede partnere, kan virksomhederne få adgang til værdifuld viden om lokale forhold, udfordringer og relevante løsninger. Den viden er helt afgørende for at kunne træffe passende foranstaltninger til at forebygge, afbøde eller håndtere negative påvirkninger af menneskerettighederne.  

Enkelte store virksomheder i udvindingsindustrien har da også erkendt, at det er nødvendigt ikke bare at undgå en negativ påvirkning af menneskerettigheder, men også at arbejde proaktivt for fremme dem. Det kan være gennem offentlige støtteerklæringer til forfulgte kritikere, tilbud om menneskerettighedskurser for lokale myndigheder eller tætte samarbejdsrelationer med lokale NGO’er.

Statsejede virksomheder skal være rollemodeller

Men som rapporten konkluderer er vejen til at indfri målene om bæredygtig udvikling fortsat meget lang. Skal udviklingen vendes er det, ifølge rapporten, nødvendigt at de internationale redskaber, herunder FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv, bakkes op af lovgivning. Og staterne skal i meget højere grad tage deres forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder på sig, blandt andet ved at gøre det lovpligtigt for virksomheder at udføre processer for nødvendig omhu.

- Som udgangspunkt må man i hvert fald kunne forvente, at statsejede virksomheder lever op til deres ansvar for at respektere menneskerettighederne. Staterne er jo bundet af  konventioner og statsejede virksomheder, der ikke respekterer disse kan være årsag til, at en stat kommer i konflikt med sine egne internationale forpligtelser. Derfor er staters ansvar mere vidtgående end private virksomheders forklarer Thomas Trier Hansen. Det giver stater en særlig position i forhold til at fremme menneskerettigheder både gennem sine virksomheder, men også gennem eksempelvis eksport- og investeringsordninger, slutter han.

 IWGIA sætter med konferencen DEFENDING THE DEFENDERS den 5.-6. september  i København fokus på oprindelige folks rettigheder og menneskerettighedsforkæmpernes vilkår. Se konferenceprogram her 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

10.03.2025CSR.dk

Opsigtsvækkende tilbagegang i andelen af kvinder i toppen

10.03.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppens Fond støtter Børns Vilkår i at skabe trygge fællesskaber

10.03.2025CSR.dk

Status på ligestillingen: Chokerende kønsforskelle blandt honorarlønnede

10.03.2025CSR.dk

Ny analyse viser udtalt kønsulighed i arbejdsmiljøer

03.03.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

”Vi skal blive mere bevidste om, hvordan vores ting bliver produceret”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Bliv certificeret ISO 9001:2015 Lead Auditor i kvalitetsledelsessystemer (CQI-IRCA-certificeret)

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

24.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

24.03.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Atea Danmark A/S
Konference
ASF Forum 2025

Atea Sustainability Focus Forum: together for impact

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

København