Baggrund: Menneskerettigheder er på vej ind i virksomhederne

Langsomt men sikkert maser menneskerettighederne sig ind i kernen CSR-arbejdet. Og med god grund: der er stigende krav fra lovgivere, stigende opmærksomhed fra interessenter og hvis man får overblik, kan man få lukket nogle risiko-huller.

29.11.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fem år efter FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv officielt blev lanceret, er antallet af virksomheder, som arbejder seriøst med området, ikke imponerende. I hvert fald ikke hvis man spørger Dante Pesce.

Dante Pesce er en del af FN’s Working Group on Business and Human Rights, en rejsende fem-mandshær, som skal promovere udbredelsen af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Ved Dansk Industri og Udenrigsministeriets fælles konference om ”Human rights, sustainable development and the role of business” i september 2016, fortalte han, hvordan der på verdensplan stadig er alt for få virksomheder, som forholder sig til hvordan deres forretningsaktiviteter påvirker menneskerettigheder.

Den første hurdle, der skal overvindes er, at komme væk fra forestillingen om, at arbejdet med menneskerettigheder handler om hjertets godhed.

Voksende krav og forventninger
”Det handler ikke om at være flink. Det handler om business og rettigheder,” sagde Dante Pesce. Andre taler om risici: at hvis man ignorerer menneskerettigheder så blotter man en flanke, og udsætter sit selv for angreb på både omdømme, økonomi, drift og jura. Og så er der de voksende krav i lovgivning, hvor det vigtigste er EU’s direktiv om ikke-finansiel rapportering, som i Danmark er implementeret gennem årsregnskabslovens paragraf 99A. Den beder store virksomheder om at rapportere om deres processer for at udvise nødvendig omhu inden for menneskerettigheder. Det som man på business-dansk også kalder due diligence.

Det, en due diligence skal gøre, er at sikre, at virksomheden forstår, hvordan dens aktiviteter påvirker mennesker, der er involveret i eller bliver berørt af, konsekvenserne af disse aktiviteter. Bliver deres menneskerettigheder påvirket negativt? Og her taler vi ikke kun om medarbejdere, men også om f.eks. lokalsamfund og medarbejdere hos underleverandører og kunder.

Med due diligence ved man mere
En nyligt offentliggjort britisk undersøgelse af arbejdet med menneskerettigheder i 150 virksomheder fra hele verden viste, at due diligence-processer hjælper virksomheder med at undgå blinde vinkler.

Kun 19 procent af virksomheder, som ikke havde lavet en due diligence på menneskerettigheder, kunne få øje på steder, hvor deres aktiviteter påvirkede menneskerettigheder. I samme gruppe var der 29 procent, som identificerede negativ på- virkning af menneskerettigheder hos f.eks. leverandører og kunder. Havde virksomhederne til gengæld gennemført en egentlig due diligence på menneskerettigheder, så var tallene henholdsvis 77 og 74 procent.

Mange skubber på
Udover FN’s egen arbejdsgruppe er der en række andre initiativer, som prøver at fremme og støtte brugen af retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv. En del af dem var til stede ved CR Reporting & Communications Summit, som Ethical Corporationarrangerede, midt i oktober 2016.

F.eks. Executive Director for Business and Human Rights Resource Centre, Phil Bloomer, som kom med en opløftende status:

”Vi følger over 6.000 virksomheder tæt, og vi kan se, at de benchmarks, selskaberne sætter i forhold til deres menneskerettighedspolitikker og indsats generelt, har flyttet sig i den rigtige retning. Det siger også noget om, hvordan virksomhederne reagerer overfor anklager på det her punkt; at det klart er noget, der har fået mere betydning”, sagde han.

Organisationen Shift, som også arbejder for at understøtte FN’s retningslinjer, pegede på, at det er fuldt ud muligt at gå i gang med at bruge retningslinjerne, uanset størrelse:

”Retningslinjerne er noget, virksomheder i alle størrelser og på alle stadier kan bruge og få noget ud af at gennemgå. Det er nogle specifikke spørgsmål, som har relevans i alle brancher, og specielt for de større virksomheder kan principperne være en hjælp til at adressere deres mest alvorlige sager. Og så kan de lære alle, at det ikke handler om at skrive den perfekte rapport; det handler om at være transparent og proaktiv”.

Benchmark på vej
Sidste nye initiativ til at drive arbejdet med menneskerettigheder i virksomheder frem er førsteudgaven af et benchmark udviklet af Business and Human Rights Resource Centre. Det bliver lanceret i 2017, men arbejdet har været i gang siden marts i år.

Benchmarket, som går under navnet CHRB (The Corporate Human Rights Benchmark), kommer til at sammenligne virksomheder på vægtede kriterier for de delelementer, som også indgår i FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Det er politikker, integration af politikker og due diligence, adgang til klagemuligheder, hvordan virksomheden arbejder med at mindske kendte påvirkningen, og hvad de gør, hvis de mødes af beskyldninger om alvorlig negativ påvirkning af menneskerettigheder. Planen er, at det skal udkomme en gang m året, og til sidst omfatte de 500 største, børsnoterede virksomheder i verden. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C